Θ.Καράογλου: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι κάτι που δεν μετριέται με χρόνια» - Free Sunday
Θ.Καράογλου: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι κάτι που δεν μετριέται με χρόνια»

Θ.Καράογλου: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι κάτι που δεν μετριέται με χρόνια»

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσφύγουμε σε πρόωρες κάλπες και στη λαϊκή ετυμηγορία κάνει, μιλώντας στη Free Sunday, ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Ο κ. Καράογλου εκφράζει την πεποίθησή του ότι, αν τα Σκόπια δεν τηρήσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να τους διαμηνυθεί ότι ο δρόμος τους προς την Ε.Ε. περνά από την Ελλάδα.
Παράλληλα διαπιστώνει εσωστρέφεια και σύγκρουση των συνιστωσών στην αξιωματική αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα διανεμηθούν με το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα.
Ο κ. Καράογλου επαναλαμβάνει ότι θα ενδιαφερόταν για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, μόνο αν αποσυρόταν ο κ. Τζιτζικώστας, στον οποίο εύχεται «κάθε επιτυχία σε όποια απόφαση και αν πάρει».
 
 
Η φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Β. Μακεδονίας στο Euro 2020 αποκάλυψε την πρώτη σοβαρή «τρύπα» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μήπως βιάστηκε η κυβέρνηση να την αποδεχτεί ως υποχρεωτική κληρονομιά;
 
H ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τίποτα. Επιμένουμε στην πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Το κράτος έχει συνέχεια, μιλούμε για μια διεθνή συνθήκη η οποία δημιουργεί δικαιώματα και υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναδεικνύει, όπου και όποτε χρειαστεί, τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.
Δεν επενδύουμε στην πόλωση, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ταπείνωση από κανέναν. Αργά ή γρήγορα το γειτονικό κρατίδιο θα καταλάβει πως τα «πυροτεχνήματα» αυτού του είδους θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε βάρος του.
Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας, τείνουμε χείρα συνεργασίας, όμως υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν μας επιτρέπεται να παραβούμε. Και για όσους το λησμονούν, η προοπτική εισόδου των Σκοπίων στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια περνά μέσα από την Ελλάδα.
 
Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα δικαιοσύνης στη γεωγραφική κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θέτει η αντιπολίτευση;
 
Μέσα στον πανικό της η αντιπολίτευση θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, απόδειξη της απόλυτης ένδειας επιχειρημάτων που διαθέτει. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και εφευρίσκουν «ζητήματα» εκεί που δεν υπάρχουν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, ώστε να ξεπεράσουμε δέκα δύσκολα χρόνια ύφεσης, μνημονίων και υπανάπτυξης. Η κατανομή των κονδυλίων γίνεται με απόλυτα διάφανες διαδικασίες και βάσει των αναγκών που υπάρχουν σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια της χώρας.
Αυτό αφορά προφανώς και τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα αντλήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι διαρκές και αποτυπώνεται στις συχνές επισκέψεις του σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας.
Συνοψίζοντας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν την καύσιμη ύλη για την Ελλάδα του 2030, την οποία οικοδομούμε με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες της εποχής και στις προτεραιότητες των συμπατριωτών μας.
 
Τι θα σημάνει το ενδεχόμενο να μην έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο ορόσημο 2023 για τη λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης;
 
Η χώρα, όπως όλη η υφήλιος, αντιμετώπισε τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης και είναι προφανές πως προέκυψαν καθυστερήσεις, οι οποίες δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της κυβέρνησης. Το ζήτημα του Μετρό συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για τη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έννοια της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά το θέμα του σταθμού στη οδό Βενιζέλου, ώστε το έργο να μπει στην τροχιά της τελικής ολοκλήρωσης.
Μην ξεχνάτε πως υπήρξαν πολλοί στη Θεσσαλονίκη που έκαναν αντιπολιτευτική σημαία τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και Μετρό στον συγκεκριμένο σταθμό, ενώ δεν επέδειξαν τα ίδια αντανακλαστικά, ούτε είχαν ανάλογες ευαισθησίες, για τον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός σε όλο τους το μεγαλείο. Από εκεί και πέρα, την πορεία των εργασιών τη γνωρίζει καλύτερα ο πρόεδρός της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος του 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό, και μάλιστα ολοκληρωμένο.
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ΝΔ απειλείται από τη συνένωση μιας ακροδεξιάς εκτός των τειχών της με μια εσωκομματική τάση…
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξει καλύτερα τα του οίκου του και τα στελέχη του ας αναλύσει το «τις πταίει» για τη δημοσκοπική του καθίζηση. Αντί για αυτό, αναλώνονται στην προσπάθεια συγκρότησης ενός αντιδεξιού μετώπου, ποντάροντας την πολιτική τους ζαριά σε ένα εγχείρημα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.
Βλέπετε, στην Κουμουνδούρου αρνούνται να αντιληφθούν ότι ζούμε στο 2021 και όχι στις αρχές της δεκαετίες του ’80. Είναι πραγματικά λυπηρό να τους βλέπεις με συνθήματα του χθες να προσπαθούν να αρθρώσουν τον αντιπολιτευτικό λόγο του σήμερα.
Είναι σαφές πως ανάλογες πρωτοβουλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Η δική μας αγωνία είναι να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης για όλους. Αφήνουμε την αξιωματική αντιπολίτευση στην εσωστρέφεια και τη σύγκρουση των συνιστωσών της και σχεδιάζουμε το αύριο της πατρίδας μας. Ένα αύριο που δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του. Ας κάνουν την αυτοκριτική τους για όσα έκαναν ή, καλύτερα, δεν έκαναν επί πέντε χρόνια, και μετά ας συζητήσουμε… 
 
Πού αποδίδετε την ενισχυμένη εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στη μέση της θητείας της; 
 
Πρώτα από όλα, αποδεδειγμένα, πρόκειται για μια κυβέρνηση ευθύνης. Για μια κυβέρνηση των έργων. Για μια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εφιάλτη του κορονοϊού.
Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ταυτόχρονα το δικαίωμα να κοιτάμε τους συμπατριώτες μας στα μάτια, γιατί εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Στα δύσκολα δεν κρυφτήκαμε. Δεν επενδύσαμε στον λαϊκισμό.
Επιλέξαμε να βαδίζουμε στον δρόμο της ευθύνης και του ρεαλισμού. Η χώρα έπαψε να μοιάζει με περιφερόμενο θίασο και πλέον είναι ισότιμος συνομιλητής και εταίρος σε όλα τα διεθνή φόρα, πυλώνας σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη και νησίδα ευημερίας και ασφάλειας στα Βαλκάνια.
Όλα τα παραπάνω πιστώνονται ως θετικά στη διακυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα κερδίζει, η Ελλάδα αναπτύσσεται, η Ελλάδα δυναμώνει. 
 
Αυτό ενισχύει τα σενάρια των εκλογών ή τα απομακρύνει;
 
Νομίζω ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσφύγουμε σε πρόωρες κάλπες και στη λαϊκή ετυμηγορία. Η ΝΔ, ως κόμμα και ως ιδεολογία, δεν τζογάρει με την ψήφο των πολιτών, ούτε εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους για το πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Άλλες είναι οι προτεραιότητες αυτή τη χρονική στιγμή.
 
Ο Απ. Τζιτζικώστας προανήγγειλε ότι θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που, αν την ολοκληρώσει, θα κλείσει 15 χρόνια περιφερειάρχης. Είναι χρήσιμες οι μακροχρόνιες θητείες ή καταντούν μονότονες;
 
«Στον κ. Τζιτζικώστα εύχομαι κάθε επιτυχία σε όποια απόφαση και αν πάρει. Επειδή έχουν γραφτεί πολλά στο παρελθόν, θέλω να ξεκαθαρίσω πως με τον περιφερειάρχη φοράμε την ίδια φανέλα. Δεν είμαστε ούτε εχθροί ούτε αντίπαλοι. Και επειδή, όπως ξέρετε, είμαι συνεπής στα έργα και στα λόγια μου, κάτι που αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου στη Β’ Θεσσαλονίκης, πράγματι έχω δηλώσει πως, σε περίπτωση που ο κ. Τζιτζικώστας δεν διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι μια εκλογική αναμέτρηση η οποία δεν με αφήνει αδιάφορο.
Άλλωστε, αγαπώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προέρχομαι από αυτήν και θα ήθελα να επιστρέψω στην πρώτη μου αγάπη. Όσον αφορά το ερώτημα που θέτετε, απαντώ ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι κάτι που δεν μετριέται με χρόνια. Όταν ένας δήμαρχος, ένας περιφερειάρχης, ένας βουλευτής υπηρετεί τον τόπο του, υπηρετεί το κοινό καλό, και αυτό αναγνωρίζεται και εκτιμάται από το εκλογικό σώμα που τον εμπιστεύεται με την ψήφο του, τότε σημαίνει ότι τιμά το αξίωμα που κατέχει και τον όρκο που έχει δώσει.