Θ.Παπαδόπουλος: «Οι δημ. υπάλληλοι σε επαφή με ευπαθείς ομάδες να είναι εμβολιασμένοι» - Free Sunday
Θ.Παπαδόπουλος: «Οι δημ. υπάλληλοι σε επαφή με ευπαθείς ομάδες να είναι εμβολιασμένοι»

Θ.Παπαδόπουλος: «Οι δημ. υπάλληλοι σε επαφή με ευπαθείς ομάδες να είναι εμβολιασμένοι»

Την άποψη ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ηλικιωμένους, αρρώστους και γενικά με ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, εκφράζει ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατυπώνει τη διαφωνία του με την ακρίβεια των στοιχείων που δείχνουν ότι ο Δήμος Θέρμης είναι σε χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, διαβεβαιώνοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον δήμο είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ο δίαυλος για τη συνεργασία της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπρεπε να είχε ανοίξει νωρίτερα.

 

 

Γιατί διαφωνήσατε με την ερμηνεία των στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία ο δήμος σας εμφάνισε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού;

Δεν τίθεται θέμα ερμηνείας αλλά ακρίβειας. Οι αριθμοί οι οποίοι διέρρευσαν, άγνωστο από ποιους, σχετικά με 3.000 εμβολιασμούς στον Δήμο Θέρμης δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και έδωσαν μια τελείως λανθασμένη εικόνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, όπου λειτουργούν τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές, είχαν γίνει περίπου 40.000 εμβολιασμοί οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσαν κατοίκους του Δήμου Θέρμης. Επιπλέον, πολλοί δημότες μας εμβολιάστηκαν σε κέντρα εμβολιασμού άλλων περιοχών. Από αυτά τα στοιχεία, αντιλαμβάνεστε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον Δήμο Θέρμης είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

 

Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να εμπλέξει περισσότερο την αυτοδιοίκηση στο θέμα των εμβολιασμών. Τι επιπλέον μπορείτε να προσφέρετε;

Στις 15 Ιουλίου έγινε σύσκεψη στον Δήμο Θέρμης για το θέμα αυτό, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Ήδη από την επομένη καταλήξαμε και στείλαμε στον υπουργό ένα σχέδιο πρωτοβουλιών του δήμου, για να βοηθήσουμε την προσπάθεια της Πολιτείας να εμβολιάσει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό διαθέτουμε στην 4η ΥΠΕ ένα αυτοκίνητο του δήμου με οδηγό, προκειμένου να μεταφέρει την εμβολιαστική ομάδα του Κέντρου Υγείας Θέρμης στις κατ’ οίκον επισκέψεις για εμβολιασμό των πολιτών.

Επίσης, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας ενημερώνουν την 4η ΥΠΕ για τον ακριβή αριθμό, αλλά και για όλα τα απαραίτητα στοιχεία των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.

Παράλληλα, ξεκινάμε νέα επικοινωνιακή καμπάνια για την περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων στο θέμα του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναρτηθεί σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και τα δημοτικά κτίρια η αφίσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η ίδια αφίσα, σε μεγάλο μέγεθος, πρόκειται να αναρτηθεί για τις επόμενες εβδομάδες και σε όλες τις στάσεις της αστικής συγκοινωνίας, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου μας. Τέλος, μέσω του site του Δήμου Θέρμης θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση και κατάλληλο ενημερωτικό υλικό με σκοπό την παρακίνηση των πολιτών να εμβολιαστούν.

 

Θα έπρεπε οι δημοτικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται σε υπηρεσίες συναλλαγών με τους πολίτες, π.χ. «Βοήθεια στο Σπίτι», τα αθλητικά σωματεία, τα ΚΔΑΠ, να ενταχθούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς; Να τεθεί ως προϋπόθεση για πρόσληψη στους συμβασιούχους;

Κατ’ αρχάς να πω ότι για τις κατηγορίες των εργαζομένων για τους οποίους θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός, αυτό το αποφασίζει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις. Ωστόσο, θεωρώ ότι τουλάχιστον οι δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται στις κοινωνικές δομές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ κ.ο.κ. και έρχονται σε καθημερινή επαφή με ηλικιωμένους, αρρώστους και γενικά, με ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Εμείς, εκείνο που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες ως δήμος είναι να υποβάλλουμε σε εβδομαδιαία τεστ όλους τους υπαλλήλους μας που απασχολούνται σε αυτές τις δομές. Και φυσικά, τους παρακινούμε να εμβολιαστούν.

 

 

 

Θα μπορούσατε να έχετε παραπάνω ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων για τον κορονοϊό;

Εμείς, ως αυτοδιοίκηση, ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπάρχει στενή συνεργασία με την Πολιτεία. Οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εποπτεύσουν την τήρηση των μέτρων, πέρα από αυτά τα οποία αφορούν τις δημοτικές υπηρεσίες. Δεν διαθέτουμε τέτοιους μηχανισμούς, ούτε καν δημοτική αστυνομία, ώστε να εποπτεύσουμε έστω εάν τηρούνται τα μέτρα στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Μπορούμε, όμως, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Πολιτείας, να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 

Έχετε υπολογίσει τι απώλειες εσόδων είχε ένας δήμος του δικού σας μεγέθους από την πανδημία; Μπορούν να καλυφθούν;

Ο Δήμος Θέρμης υπέστη τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικά θα σας πω ότι μόνο για το 2020 οι απώλειες για τον δήμο μας ήταν κοντά στο 1,3 εκατ., γεγονός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση στην Κεντρική Μακεδονία, πίσω μόνο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην 14η θέση πανελλαδικά. Επιπλέον, κάναμε και άλλες περίπου 600.000 ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οφείλω να πω ότι ένα μέρος αυτών των απωλειών καλύφθηκε από έκτακτες επιχορηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους. Ωστόσο, είναι αδύνατο να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών, οι οποίες συνεχίζονται άλλωστε και το 2021.

 

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην κατασκευή του νέου δρόμου προς τον Πολύγυρο, που θα κινείται εκτός κατοικημένων περιοχών. Τι όφελος θα έχει αυτό για τον δήμο;

Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, ο δρόμος Θέρμης-Γαλάτιστας διατρέχει περιοχές του Δήμου Θέρμης που βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών. Ωστόσο, ο δρόμος διέρχεται και μέσα από την Κοινότητα Νέας Ραιδεστού, με πληθυσμό περίπου τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και προκαλώντας πολλά ατυχήματα. Εμείς ως δήμος ζητήσαμε την κατασκευή περιφερειακού δρόμου ώστε να παρακαμφθεί ο οικισμός, αλλά δυστυχώς το αίτημά μας δεν εισακούσθηκε.

Ένα μέρος του συγκεκριμένου δρόμου είχε γίνει πριν από καιρό, το υπόλοιπο είχε «παγώσει» και ξεκίνησε εκ νέου πριν από μερικούς μήνες. Ως δήμος πιέσαμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε επιτέλους να επανεκκινήσει. Με την ολοκλήρωσή του ο δρόμος αυτός, με εξαίρεση τη διέλευσή του από τη Ν. Ραιδεστό, θα εξασφαλίσει πολύ ασφαλέστερες συνθήκες μετακίνησης σε χιλιάδες δημότες μας, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.