Αν.Κυριακίδης:Όταν βγήκα από τη ΜΕΘ δεν με αναγνώρισα στον καθρέφτη - Free Sunday
Αν.Κυριακίδης:Όταν βγήκα από τη ΜΕΘ δεν με αναγνώρισα στον καθρέφτη

Αν.Κυριακίδης:Όταν βγήκα από τη ΜΕΘ δεν με αναγνώρισα στον καθρέφτη

O γιατρός, ορθοπεδικός ως προς την ειδικότητα, Αναστάσιος Κυριακίδης υπηρετούσε ως υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαγνώστηκε με κορoνοϊό την περίοδο της μεγάλης έξαρσης στη Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του 2020. Νοσηλεύθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και παρέμεινε 48 ημέρες στην εντατική.

Σήμερα, μιλά στη Free Sunday για την κατάσταση που αντιμετώπισε μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, οπότε και χρειάστηκε να υποβληθεί σε φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία, ενώ είχε και συνεδρίες με ψυχολόγο για να υπερβεί τα προβλήματα.

Όμως, τονίζει ότι θεωρεί βέβαιο πως δεν θα τα ξεπεράσει ποτέ τα βιώματα της νόσου και όπως επισημαίνει αυτός είναι λόγος να αναθεωρήσει πολλά πράγματα από τη ζωή του.

Ο κ. Κυριακίδης θεωρεί απαραίτητη την ψυχολογική βοήθεια σε όσους έχουν νοσήσει.

Σε ό,τι αφορά στους αρνητές της πανδημίας, λέει ότι προσπαθεί με κάθε μέσο να τους μεταφέρει την εμπειρία του για να αντιληφθούν τη βαρύτητα, την χρονοβόρα και κοστοβόρα αποκατάσταση για να επανέλθουν στην κανονικότητα, εάν και εφόσον επανέλθουν, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως, εκφράζει τη διαφωνία του με όσους αποδίδουν την απουσία ατομικής ευθύνης στην κόπωση, ενώ εκφράζει και τη δυσαρέσκεια του με την επιπολαιότητα που κάποιοι επιδεικνύουν στην ερμηνεία των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων.

Δεν αποδέχομαι επ’ ουδενί καμία δικαιολογία μη τήρησης των μέτρων, λέει ο κ. Κυριακίδης.

Πριν αναλάβει υποδιοικητής, ο κ. Κυριακίδης είχε ασκήσει διοίκηση σε νοσοκομειακές μονάδες ως Πρόεδρος Δ.Σ. του «ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, και είχε αλλεπάλληλες θητείες ως Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Πρόσφατα ο διοικητής της Γ΄ ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, δήλωσε ότι η υπηρεσία περιμένει την επιστροφή του κ. Κυριακίδη.

 

 

 

 

Τον Νοέμβριο του 2020, λίγες ημέρες πριν επιβεβαιωθεί ότι είχατε νοσήσει, είχατε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας και αυτοπροστασίας. Θα μπορούσατε να το είχατε αποφύγει;

 

Προσωπικά εφάρμοσα με ιδιαίτερη σχολαστικότητα τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας και αυτοπροστασίας. Φαίνεται ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα ύπουλος και η μετάδοση του ανεξέλεγκτη.

 

Έχετε σχηματίσει άποψη σχετικά με το τι είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να μην τηρούν τα μέτρα; Θα ήταν αισθητά καλύτερη η κατάσταση αν τηρούνταν;

 

Σίγουρα η απουσία ατομικής ευθύνης, που ορισμένοι εσφαλμένα αποδίδουν στην κόπωση, η επιπολαιότητα με την οποία ερμηνεύουν τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα αλλά και ο ζηλωτισμός που επιδεικνύουν ορισμένες ομάδες. Σαφώς και η κατάσταση θα ήταν καλύτερη εάν και εφόσον όλοι τηρούσαν τα μέτρα, τα οποία επί μακρόν και αναλυτικότατα έχουν γνωστοποιηθεί τόσο από τους επιστημονικούς όσο και τους κρατικούς φορείς. Δεν αποδέχομαι επ’ ουδενί καμία δικαιολογία μη τήρησης των μέτρων.

 

 

Μείνατε 48 ημέρες σε ΜΕΘ. Είχατε τη δυνατότητα να σκέφτεστε; Καταλαβαίνατε το ταξίδι των ανθρώπων γύρω σας ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο; Φοβηθήκατε;

 

Η νοσηλεία στη ΜΕΘ είναι Γολγοθάς και ο διασωληνωμένος άρρωστος βρίσκεται σε καταστολή που δεν επιτρέπει την επαφή με το περιβάλλον, σίγουρα όμως προκαλεί διαταραχές του ψυχισμού που ταλαιπωρούν μετά την αποσωλήνωση, για αυτό και εγώ είχα και έχω διάφορες παραισθήσεις.

 

Κι όταν ξαναείδατε τον εαυτό σας στον καθρέφτη;

 

Άργησα πολύ να δω τον εαυτό μου, επειδή είχα λειτουργική ανεπάρκεια των άνω και κάτω άκρων, αδυναμία ομιλίας (τραχειοτομία), παρεντερική σίτιση και απώλεια βάρους περίπου 50 κιλών. Όταν με είδα, δεν με αναγνώρισα.

 

Πως βιώνετε τώρα την περίοδο της αποθεραπείας;

 

Δυστυχώς, εξακολουθεί η λειτουργική ανεπάρκεια των άνω άκρων σε αντίθεση με τη βελτίωση των κάτω άκρων και υποβάλλομαι καθημερινά σε εντατική φυσικοθεραπεία.

 

Πόσο παρόντα εξακολουθούν να είναι τα βιώματα από τη νόσο; Φοβάστε;

 

Τα βιώματα από τη νόσο δεν νομίζω ότι μπορούν να ξεπεραστούν. Φοβάμαι ότι δεν θα τα ξεπεράσω ποτέ και είναι λόγος να αναθεωρήσω πολλά πράγματα από τη ζωή μου.

 

Τι αφήνει ψυχολογικά ο COVID-19 μετά τη θεραπεία; Θα έπρεπε να προβλεφθεί ψυχολογική βοήθεια στους αποθεραπευθέντες;

 

Νομίζω πως χρειάζεται. Προσωπικά με βοήθησαν τόσο η λογοθεραπεία όσο και οι συνεδρίες με ψυχολόγο.

 

Έχει τύχει να μιλήσετε μετά με αρνητές της πανδημίας ή των εμβολίων;

 

Προσπαθώ με κάθε μέσο να μεταφέρω την εμπειρία μου στους αρνητές για να αντιληφθούν την βαρύτητα, την χρονοβόρα και κοστοβόρα αποκατάσταση για να επανέλθουν στην κανονικότητα, εάν και εφόσον επανέλθουν.

Βλέποντας αναδρομικά όλη την περίοδο της αντιμετώπισης της νόσου, ως στέλεχος της δημόσιας υγείας, υπάρχει κάτι το οποίο θα ήταν καλό να έχει αποφευχθεί;

 

Από την αρχή της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων κατεβλήθησαν μεγάλες προσπάθειες τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο να οχυρωθεί η δημόσια υγεία με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, αύξηση κλινών ΜΕΘ και βελτίωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.