Δ.Βασιλειάδης, επικεφαλής INTERVIEW: Οι “θεματοφύλακες" είναι περιθωριακά φαινόμενα - Free Sunday
Δ.Βασιλειάδης, επικεφαλής INTERVIEW: Οι “θεματοφύλακες" είναι περιθωριακά φαινόμενα

Δ.Βασιλειάδης, επικεφαλής INTERVIEW: Οι “θεματοφύλακες" είναι περιθωριακά φαινόμενα

Αναλογίες ανάμεσα στην προβολή των δραστηριοτήτων των «θεματοφυλάκων» το 2021 και της Χρυσής Αυγής στις αρχές της δεκαετίας βρίσκει ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Interview Δημοσκοπήσεις, Δημήτρης Βασιλειάδης.

Κάνοντας την ανασκόπηση των ερευνών για το 2021, ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνει ότι στην αρχή του χρόνου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν 15 έως 17 μονάδες και έχει πέσει γύρω στις 10 με 12, ενώ διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιφατικότητα και ότι ο πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές μπορεί να μην κάνει καλό στον Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει τώρα το momentum.

vasileiadis Screenshot 12 2

Πόσο διαφορετική είναι η δημοσκοπική εικόνα του τέλους του 2021 από την αρχή του;

Είναι πολύ διαφορετική! Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από 15 έως 17 μονάδες, έπεσε γύρω στις 10 με 12. Σαφέστατα είναι ακόμα μια μεγάλη διαφορά, είναι όμως γεγονός ότι ξοδεύτηκε πολιτικό κεφάλαιο, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση κέρδισε σε κάποια μεγάλα θέματα, εξωτερική πολιτική, άμυνα κ.λπ., έχασε όμως σε θέματα όπως η καθημερινότητα, η ακρίβεια αλλά και οι υψηλές ανθρώπινες απώλειες λόγω της πανδημίας.

Πόσο επηρέασε την κυβερνητική αποδοχή το γεγονός ότι η πανδημία, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, δεν τελείωσε;

Η κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση εν καιρώ πανδημίας, προσπαθεί να φτιάξει κλίμα για να μη χρειαστεί να βρει λεφτά για να στηρίξει την οικονομία. Επιθυμεί διακαώς την επιστροφή στην κανονικότητα, ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να πληρώνουν και πάλι τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, που πολλές σταμάτησαν να «τρέχουν», και να μη ζητάνε άλλο επιστρεπτέες ή παρόμοιες επιδοτήσεις. Αυτό το καταφέρνεις μόνο αν πείσεις ότι η πανδημία τελείωσε, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Ποιο είναι το λάθος που βλέπει η κοινωνία στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας;

Είναι η αντιφατικότητα. Και με το εμβόλιο και χωρίς αυτό, και με τους εμβολιασμένους αλλά και με τους ανεμβολίαστους, και με την υποχρεωτικότητα και χωρίς αυτήν. Έτσι δεν βγαίνει άκρη. Και παρά το γεγονός ότι επίσημα συντάσσεται με την κυρίαρχη άποψη που ισχύει για τον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του, η στάση ορισμένων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την καρδάρα με το γάλα…

Ο πρωθυπουργός επιμένει να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο. Είναι καλό αυτό για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ;

Υποθέτω πως το λέει γιατί το θεωρεί καλό κυρίως για τον ίδιο και το κόμμα του. Δεν νομίζω ότι θέλει να κάνει χάρη σε κανέναν. Σίγουρα ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τον χρόνο του. Μην ξεχνάτε όμως ότι momentum ο Ανδρουλάκης έχει τώρα, δεν ξέρω αν θα το έχει και σε ενάμιση χρόνο. Άρα, λοιπόν, και ο πολύς χρόνος μπορεί να μην του κάνει καλό.

Πόσο περιθωριακά είναι στην ελληνική κοινωνία τα φαινόμενα τύπου «θεματοφυλάκων»;

Εντελώς περιθωριακά. Απλά δείχνουν μεγάλα, γιατί αναπαράγονται διαρκώς από τα ΜΜΕ. Νομίζω είναι καλύτερα η προβολή τους να γίνεται με μεγαλύτερη φειδώ. Η αναπαραγωγή τους οδηγεί ακόμα περισσότερους να τους αναζητούν στο διαδίκτυο ή αλλού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέοι ακόλουθοι και να πολλαπλασιάζονται. Κάπως έτσι, θυμίζω, έγινε και η Χρυσή Αυγή αυτό που έγινε, μέσα από την αναπαραγωγή των βιαιοτήτων της.

Υπό ποιους όρους μπορούν κάποιοι «θεματοφύλακες», ή, όπως αλλιώς ονομαστούν, να απειλήσουν την κομματική ισορροπία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Η κοινή γνώμη είναι ευάλωτη και όσο είναι ευάλωτη, πάντα θα υπάρχει χωράφι για να «πιάσει» ο σπόρος της παράκρουσης. Δεξαμενές υπάρχουν. Υπάρχουν τα ορφανά του Καμμένου, της Χρυσής Αυγής και άλλων ομάδων που, αν μπορούσαν να συμπράξουν, θεωρητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι σε θέση να συνεννοηθούν ακόμα και μεταξύ τους. Άρα δεν βλέπω ουσιαστικό κίνδυνο. Όλο αυτό θα ολισθήσει προς τη γραφικότητα και θα παραμείνει στο περιθώριο.

Ποια είναι τα αδύνατα χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη που η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια για αντιπολίτευση, δεν τους δίνει αφορμές. Αν προσέξει κανείς τι είδους αντιπολίτευση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα το καταλάβει. Δεν ασκεί δομική αντιπολίτευση, δεν έχει συγκροτημένη αντιπολιτευτική στρατηγική. Περιμένει απλά στη «γωνία» τον Μητσοτάκη να πατήσει την μπανανόφλουδα για να αρχίσει να τον χτυπάει μόλις πέσει στο έδαφος. Ε, δεν του βγαίνει, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του κ. Τσίπρα που καταφέρνει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποδομήσει την κυβέρνηση στο κομμάτι της πανδημίας. Στον εμβολιασμό που δεν πάει καλά (μια χαρά πάει), στις ανθρώπινες απώλειες (πράγματι είναι πολλές), στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει και δίνει απαντήσεις όταν εγκαλείται. Άλλες φορές πείθει, άλλες όχι. Ακόμα, όμως, και τις φορές που η κυβέρνηση δεν πείθει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκομίζει οφέλη.

Πόσο πιθανό είναι στο εγγύς μέλλον, ο κ. Ανδρουλάκης να μετριέται ως προς την καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία;

Πολύ πιθανό και πολύ σύντομα θα μετριέται. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να συμβεί. Με την υψηλή δημοφιλία που κέρδισε από τις εσωκομματικές εκλογές, θα συμβεί πολύ γρήγορα.

Έχουμε δει γυναίκες να καταλαμβάνουν καίριες πολιτικές θέσεις. Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία για γυναίκα πρωθυπουργό;

Η κοινωνία είναι έτοιμη, η γυναίκα δεν ξέρω. Δυστυχώς, ακόμα, η ελληνική οικογένεια, από την οποία θα μπορούσε να ξεπηδήσει μια τέτοια γυναίκα, μεγαλώνει τα κορίτσια της με στερεότυπα περασμένων δεκαετιών. Να μεγαλώσει το κορίτσι, να πάρει μια μόρφωση να βρει έναν καλό γαμπρό και να γίνει μια καλή μητέρα. Οι προδιαγραφές όμως για τις γυναίκες σε τόσο υψηλά αξιώματα θα πρέπει να είναι διαφορετικές από αυτές. Είδαμε Προέδρο της Δημοκρατίας πάντως. Κάτι είναι και αυτό…