Δ.Βασιλειάδης, Interview: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως τροφοδότης λογαριασμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» - Free Sunday
Δ.Βασιλειάδης, Interview: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως τροφοδότης λογαριασμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

Δ.Βασιλειάδης, Interview: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως τροφοδότης λογαριασμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθεί να φρεσκάρει τη μνήμη του εκλογικού σώματος με το επιχείρημα «ή εμείς ή αυτοί», γιατί έτσι θα καλύπτει και τις αδυναμίες τις δικές του που θα είναι και πιο πρόσφατες, κάνει ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι ο καιρός από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περνάει και «προφανώς κάποιοι ξεχνάνε».

Συμμερίζεστε την άποψη ότι το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει με την έλευση του 2022;

Οι βασικές παράμετροι που θα μπορούσαν να μας παραπέμψουν σε πολιτική αλλαγή δεν έχουν αλλάξει. Η διαφορά κατά μέσο όρο είναι πάνω από 10 μονάδες, η καταλληλότητα για πρωθυπουργός παραμένει ψηλά υπέρ Μητσοτάκη και η παράσταση νίκης εξακολουθεί να είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. Άρα, πολιτική αλλαγή σε αυτά τα κρίσιμα μεγέθη δεν υπάρχει. Πηγαίνοντας λίγο πιο κάτω, στο ΠΑΣΟΚ, εκεί πράγματι έχουμε έναν σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών του σε σχέση με τα εκλογικά του ποσοστά το 2019. Από το 8,1%, το βλέπουμε μέχρι και στο 16%. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό συνιστά αλλαγή πολιτικού τοπίου. Δεν επηρεάζει τη σειρά των κομμάτων και δεν προκαλεί, μέχρι στιγμής, κάποιου είδους ανατροπή. Ας περιμένουμε κάποια κύματα μετρήσεων ακόμα για να βεβαιωθούμε κατ’ αρχάς και γι’ αυτό, για τον διπλασιασμό δηλαδή, ή την εκτίναξη για πιο πάνω, ή την υποχώρηση.

 

Πόση επιρροή αφήνουν στην κοινή γνώμη διαχειρίσεις φυσικών καταστροφών, όπως η χιονόπτωση στην Αθήνα;

Πόση απώλεια είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές περιφέρειες της Μάνδρας και του Ματιού; Είχε πολλαπλάσιες από αυτές που είχε πανελλαδικά; Αν ναι, τότε πράγματι οι φυσικές καταστροφές αφήνουν εκλογικό αποτύπωμα. Αν όχι, τότε είναι απλά μια κακή ανάμνηση και μέχρι εκεί. Το σημαντικό στις φυσικές καταστροφές δεν είναι τι κάνεις όταν αυτές συμβαίνουν, είναι γνωστές οι αδυναμίες των συστημάτων αντιμετώπισής τους, αλλά πώς διαχειρίζεσαι την επόμενη μέρα των καταστροφών. Τι επαφή έχεις με τους πολίτες που δοκιμάστηκαν, πώς επιμερίζεις τις ευθύνες, αν παραδέχεσαι τα λάθη τα δικά σου και φυσικά αν βρίσκεις τους πόρους να απαλύνεις τον πόνο και τις ζημιές που η καταστροφή προκάλεσε. Και αυτό είναι που μένει, στην τελική.

 

Πότε είμαστε βέβαιοι ότι έχει αποτυπωθεί ή έχει ξεχαστεί ένα γεγονός, όπως αυτό;

Ο μόνος τρόπος να το δούμε είναι οι μετρήσεις, οι έρευνες της κοινής γνώμης. Οι πρώτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έδειξαν κάτι. Έγιναν, βεβαίως, εν θερμώ, και αυτό είναι ένα θέμα. Οι επόμενες μετρήσεις (αν βέβαια ασχοληθούν με το θέμα), νομίζω θα δώσουν καλύτερη εικόνα. Ο χιονιάς ήταν ένα πολύ τοπικό φαινόμενο και έπληξε πολύ συγκεκριμένα άτομα. Αν βρεις αυτούς που ήταν στην Αττική Οδό και ίσως αυτούς που τους κόπηκε το ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας και τους αποζημιώσεις, τότε το θέμα γρήγορα θα ξεχαστεί και σίγουρα δεν θα επιφέρει αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων από ψηφοφόρους που το παρακολούθησαν από την τηλεόραση και δεν τους ακούμπησε. Και ας μην ξεχνάμε, είχαμε ταλαιπωρία και όχι νεκρούς!

 

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει διαρκώς τις κυβερνήσεις Τσίπρα. Μπορεί να πάει έτσι σε μια εκλογική μάχη στο τέλος της τετραετίας, όπως διατείνεται;

Όσο το δίλημμα είναι ή εμείς ή αυτοί, τόσο ο πρωθυπουργός θα προσπαθεί να φρεσκάρει τη μνήμη του εκλογικού σώματος με αυτό το επιχείρημα. Ο καιρός από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περνάει και προφανώς κάποιοι ξεχνάνε. Είναι μονόδρομος να το θυμίζει διαρκώς, γιατί έτσι θα καλύπτει και τις αδυναμίες τις δικές του, που θα είναι και πιο πρόσφατες.

 

Πέρασε στην κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή γραμμής και το αίτημα Τσίπρα για εκλογές;

Σε έρευνα της Interview, με το ερώτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, όπως το ζήτησε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ένα ποσοστό της τάξης του 60%+ δήλωσε πως διαφωνεί. Η κοινή γνώμη δεν θέλει εκλογές τώρα και το 60% που διαφωνεί προφανώς δεν αντικατοπτρίζει το ποσοστό της ΝΔ. Υπάρχουν, δηλαδή, ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα που δεν θέλουν εκλογές. Αντίθετα, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία δείχνει να στηρίζει το αίτημα του αρχηγού της. Εκλογές, πάντως, δεν βλέπω τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του ’22.

 

Η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή τον διευκολύνει στην τοποθέτησή του στα κρίσιμα ζητήματα;

Ποιο ποσοστό από αυτά που παρακολουθούμε στον δημόσιο διάλογο συμβαίνει μέσα στη Βουλή; Νομίζω ότι κάθε πολιτικός έχει πολλά και πολύ πιο δημοφιλή μέσα να περάσει τις θέσεις του, από ό,τι οι ομιλίες στη Βουλή που τις παρακολουθείτε εσείς κι εγώ, αμφότεροι από επαγγελματική διαστροφή. Μια συνέντευξη μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σκληρή για έναν πολιτικό από μια στείρα αντιπαράθεση ή κριτική από το βήμα της Βουλής. Θεωρώ πως η κοινή γνώμη δεν θα σχηματίσει άποψη για τον κ. Ανδρουλάκη, για το τι θα πει, αν μπορούσε να πει, στη Βουλή. Υπάρχουν κι άλλα κανάλια για να δεις τι πρεσβεύει, ποιος είναι και τι επιδιώκει.

 

Σε πρόσφατες έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένα ακροατήριο που αναζητά πολιτική έκφραση στα δεξιά της ΝΔ. Εξακολουθεί να καταγράφεται;

Δεν καταγράφεται κάτι ιδιαίτερο. Εξακολουθεί να υπάρχει η Ελληνική Λύση ως ο βασικός εκφραστής των πιο δεξιών από τη ΝΔ. Καλό αποτύπωμα αφήνει και το σχήμα Τζήμερου/Κρανιδιώτη, δεν τους βάζω όμως στη δεξιά με τη στενή έννοια του όρου.

 

Μπορεί να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ιδιοτελή ακροατήρια που προσδοκούν σε οφέλη από την εξουσία, χωρίς παράσταση νίκης;

Δύσκολα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ως τροφοδότης λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κάνουμε μεγάλη συζήτηση για το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, παραβλέποντας ότι υπάρχει και ένα ποσοστό που από ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στη ΝΔ. Και για όποιον αναρωτιέται τι ψηφοφόροι είναι αυτοί, του απαντώ ότι είναι κάποιοι ξεχασμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά γιατί πίστεψαν στις διάφορες υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν ή αν υπάρξουν δεν γίνονται πιστευτά με την ίδια ευκολία. Για αυτό πολλοί γυρίζουν στο «σπίτι» τους και στον φυσικό τους χώρο, που είναι η ΝΔ.

 

Η επιστροφή παλαιών ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ συνδυάζεται με την προσδοκία της εξουσίας, που η αμφισβήτησή της θα τους απομακρύνει;

Αυτό που κατά την άποψή μου πρέπει να απασχολήσει το ΚΙΝΑΛ στην παρούσα φάση είναι πόσους μπορεί να φέρει πίσω. Μετά πρέπει να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους έρχονται πίσω. Είναι ο Ανδρουλάκης; Είναι η χαμένη προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η πιθανότητα για εξουσία που μπορεί να έχει το ΚΙΝΑΛ; Είναι όλα μαζί; Ας δούμε πόσους φέρνει και από πού, και μετά συζητάμε τα υπόλοιπα. Τι θα τους κρατήσει, τι θα τους απομακρύνει.

 

Στις εκλογές του 2019, η υποχώρηση των μικρότερων κομμάτων άρχισε να διαμορφώνεται λίγο πριν από τις κάλπες. Μπορεί να επαναληφθεί αυτό;

Τα μικρά κόμματα που έχουν απομείνει στο πολιτικό σκηνικό έχουν μικρότερη επίδραση στο εκλογικό σώμα από ό,τι το 2019 ή το 2015. Στη Βουλή τώρα υπάρχουν δύο «μικρά» κόμματα (εξαιρώ το ΚΚΕ από τον όρο «μικρό κόμμα»). Είναι η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Τα κόμματα αυτά, στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, δεν δείχνουν συρρίκνωση αλλά σταθεροποίηση γύρω από το ποσοστό τους στις εκλογές του 2019. Μια μικρή άνοδο θα έβλεπα για την Ελληνική Λύση. Η μάχη που θα δώσουν θα είναι για την είσοδό τους στη Βουλή και άρα ο πήχης θα είναι χαμηλά. Δεν βλέπω συρρίκνωση τύπου 2019 για τα μικρά κόμματα. Το 2019, ό,τι ήταν μικρό εξαϋλώθηκε!

 

Πόσο δυσχεραίνει τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων η διαρκής αμφισβήτησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως σάς υποχρεώνει σε προσαρμογές για να μη γίνετε δυσάρεστοι;

Μετά την πρόσφατη Εξεταστική που έγινε με θέμα τις δημοσκοπήσεις, για μένα το θέμα έληξε. Καλώς ή κακώς, έγινε μια συζήτηση και μπήκαν κάποια πράγματα στη θέση τους. Έμαθαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων, πώς περίπου γίνονται οι μετρήσεις και ποια είναι η διαδικασία σε περιπτώσεις που κάποιος έχει αμφιβολίες για κάποια ή κάποιες έρευνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω να έβαλε μυαλό. Μπορεί να καταγγέλλει όποια δημοσκόπηση δεν τον βολεύει. Θα καταντήσει κάθε μέρα να καταγγέλλει από μία. Είναι δικό του θέμα. Προσωπικά δεν με απασχολεί, κάνω τη δουλειά μου!