Αν.Κυριακίδης, Υποδιοικητής Γ΄ ΥΠΕ: Είναι η ώρα να διορθωθούν οι παθογένειες του ΕΣΥ - Free Sunday
Αν.Κυριακίδης, Υποδιοικητής Γ΄ ΥΠΕ: Είναι η ώρα να διορθωθούν οι παθογένειες του ΕΣΥ

Αν.Κυριακίδης, Υποδιοικητής Γ΄ ΥΠΕ: Είναι η ώρα να διορθωθούν οι παθογένειες του ΕΣΥ

Το τέλος της πανδημίας θα έρθει μόνον και εφόσον εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και εμβολιαζόμαστε, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, δηλώνει στη FREE SUNDAY, o Υποδιοικητής της Γ΄ ΥΠΕ, Αναστάσιος Κυριακίδης.

Ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος διαχειρίστηκε την πανδημία από την πρώτη εμφάνισή της στην Καστοριά και υπήρξε και ο ίδιος ασθενής που νοσηλεύθηκε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ επί σχεδόν δύο μήνες, επισημαίνει ότι μεγάλη σημασία για την τελική έκβαση των ασθενών ήταν και είναι η εγρήγορση νοσηλευτών και ιατρών που αντιμετωπίζουν τους αρρώστους αυτούς.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της πίεσης στους ανεμβολίαστους και ειδικότερα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τα μέτρα θα έπρεπε να ήταν και περισσότερο αυστηρά. «Υπάρχει μία μερίδα συμπολιτών μας που, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία, στο τέλος συμπλέουν στην άρνηση», τονίζει, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι η διαχείριση της πανδημίας πρέπει να είναι και επιστημονική και πολιτική.

 

 

Διαχειριστήκατε την πανδημία από θέση ευθύνης από την αρχή. Πόσο έτοιμο ήταν το ελληνικό ΕΣΥ για μια τέτοια δοκιμασία;

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πρώτη ομαδική προσέλευση ασθενών με COVID-19 στον βορειοελλαδικό χώρο, στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς. Σαφώς και ήταν δύσκολη η αντιμετώπιση για μια ασθένεια πρωτοεμφανιζόμενη, με πολλά και αχαρτογράφητα έως τότε συμπτώματα και θεραπεία. Χάρις, όμως, στην αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και όλου του υγειονομικού προσωπικού της περιοχής, πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στο δύσκολο ξεκίνημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην πράξη αποδείχθηκε στη συνέχεια, και με την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ότι το ΕΣΥ, παρά τις διάφορες «Κασσάνδρες», ανταποκρίθηκε πλήρως, αφού ενισχύθηκε τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Θα μπορούσε να υπάρχει ένα γενικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή καθεμία χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς;

Υπήρξε κεντρική καθοδήγηση από την αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία ήταν δυναμική και προσαρμοζόμενη στα διάφορα προβλήματα, με τους αναγκαίους ειδικούς χειρισμούς.

Πόσο βάσιμη είναι η συζήτηση για την έλλειψη ή τη δημιουργία κλινών ΜΕΘ;

Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ ήταν γρήγορη και επαρκής για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία ήρθε να καλύψει τις ελλείψεις του συστήματος στην παρούσα φάση αλλά και για τις μελλοντικές ανάγκες του συστήματος.

Μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων εκτός ΜΕΘ που θα μπορούσαν να αποφευχθούν;

Θεωρώ ότι υπήρξε μία παραφιλολογία γύρω από το θέμα αυτό. Προσωπικά κι εγώ νοσηλεύτηκα διασωληνωμένος σε εκτός ΜΕΘ κλίνη στο νοσοκομείο όπου εργαζόμουν και επέζησα. Μεγάλη σημασία για την τελική έκβαση των ασθενών ήταν και είναι η εγρήγορση νοσηλευτών και ιατρών που αντιμετωπίζουν τους αρρώστους αυτούς.

Ήταν αποδοτική η δημιουργία πίεσης στους ανεμβολίαστους με τα πρόστιμα και στους εργαζομένους με την αναστολή και την απειλή της απόλυσης;

Σίγουρα ναι. Πιστεύω όμως ότι τα μέτρα θα έπρεπε να ήταν και περισσότερο αυστηρά, γιατί υπάρχει μία μερίδα συμπολιτών μας που ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία στο τέλος συμπλέουν στην άρνηση.

Τελειώνει η πανδημία ή προβάλλουμε απλώς την επιθυμία μας; Διότι οι σκληροί δείκτες στη Μακεδονία παραμένουν υψηλοί.
Ελπίζω ότι οδεύουμε προς το τέλος, το οποίο θα έρθει μόνον και εφόσον εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και εμβολιαζόμαστε, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

 

Αν η πανδημία τελειώσει αύριο, τι προσαρμογές θα χρειαστεί αμέσως το ΕΣΥ; Πότε, για παράδειγμα, θα μπορεί να γίνει η απόδοση των ειδικών κλινικών;

Η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε όλες τις παθογένειες του ΕΣΥ. Πιστεύω ότι είναι η ώρα να διορθωθούν. Είναι αντιπαραγωγική και κοστοβόρα η θεωρητική λειτουργία κλινικών και νοσοκομείων που τα ποιοτικά και ποσοτικά τους αποτελέσματα δεν δικαιολογούν τη λειτουργία τους.



Τελικά, είναι καταστάσεις όπως η πανδημία υπόθεση ειδικών ή πολιτικών αποφάσεων;

Συνδυασμός και των δύο. Οι ειδικοί προτείνουν, αλλά η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ολιστική και πρέπει να καλύπτει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Επομένως, είναι και πολιτική.