Β.Γεωργιάδης, πρ.Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ.Μ.:Οι συνέπειες από τις κυρώσεις, το αναγκαίο τίμημα για τη ευημερία των μελών της Ε.Ε. - Free Sunday
Β.Γεωργιάδης, πρ.Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ.Μ.:Οι συνέπειες από τις κυρώσεις, το αναγκαίο τίμημα για τη ευημερία των μελών της Ε.Ε.

Β.Γεωργιάδης, πρ.Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ.Μ.:Οι συνέπειες από τις κυρώσεις, το αναγκαίο τίμημα για τη ευημερία των μελών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. πρέπει να δώσει λύση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ηπείρου από πηγές εκτός Ρωσίας και να αναζητήσει νέες αγορές και εμπορικές διαδρομές για τα προϊόντα της, αλλιώς οι όποιες αποζημιώσεις θα αποτελέσουν παροδική και μόνο ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα μεταθέσουν απλά το πρόβλημα στο μέλλον, δηλώνει στη FREE SUNDAY o πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης.

 

Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες να πλήττουν αυτούς που τις υφίστανται χωρίς να αγγίζουν αυτούς που τους επιβάλλουν;

Αρχικά θα πρέπει να τονίσω ότι η συζήτηση που κάνουμε είναι ιδιαίτερα πρώιμη, καθώς ο πόλεμος είναι ακόμα εν εξελίξει και οι κυρώσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Η κατάσταση είναι ρευστή, ευμετάβλητη και δεν επιτρέπει σε κανέναν να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα και να προβλέπει το μέλλον με ακρίβεια. Οι οικονομίες των κρατών σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό παγκοσμιοποιημένες, καθώς διατηρούν εξαρτήσεις σε επίπεδο αγαθών, βασικών και μη, αλλά και ενέργειας με άλλα κράτη. Η αναίτια επίθεση, λοιπόν, της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ακόμα και αν η Ε.Ε. δεν λάμβανε σκληρές κυρώσεις-μέτρα και κινούνταν με βάση το «business as usual». Από τη στιγμή που ο δυτικός κόσμος αποφάσισε να επιβάλει αποφασιστικές κυρώσεις, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αντίστοιχα επιπτώσεις για όλα τα κράτη που διατηρούν οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το αν τα κράτη αυτά συμμετείχαν στην επιβολή των κυρώσεων ή επέλεξαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση.

 

Τι επιπτώσεις υπάρχουν για την Ελλάδα από τις κυρώσεις;

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων απέναντι στην επιτιθέμενη Ρωσία, στο πλαίσιο των συμμαχιών που έχει διαχρονικά αναπτύξει και επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη θέση της στρατηγικά στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά, δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες γεωπολιτικά περιοχές της Ευρώπης; Η μη συμμετοχή στην επιβολή κυρώσεων θα σήμαινε ουσιαστικά απεμπόληση των ισχυρών μας δεσμών με συμμαχικές δυνάμεις και σιωπηλή υποταγή στο δίκαιο του ισχυρού των περιφερειακών «bullies». Οι παραλληλισμοί είναι εύκολοι, θεωρώ, και μπορεί να τους κάνει ο καθένας. Η επιβολή κυρώσεων είναι αναγκαία, καθώς βάζει φρένο στους μεγαλοϊδεατισμούς και στις σκέψεις ορισμένων περί αλλαγής ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει τη μελλοντική ειρήνη, συνεργασία και ευημερία των λαών. Όπως έχει πει άλλωστε κι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, κατευνασμός είναι να ταΐζεις έναν κροκόδειλο, ελπίζοντας ότι θα φαγωθείς τελευταίος. Αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις και προβλέψεις, θεωρείται βέβαιο ότι οι κύριες επιπτώσεις αφορούν την ενέργεια, τις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και τον πληθωρισμό.

 

Ποιο είναι το πιο καίριο τμήμα των διμερών εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία;

Η χώρα μας διατηρεί περιορισμένες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες μάλιστα την τελευταία δεκαετία φθίνουν σημαντικά. Το 80% του εμπορίου αφορά τις εισαγωγές της Ελλάδας σε ενέργεια, φυσικό αέριο αλλά και πετρέλαιο. Η εξάρτηση αυτή της χώρας μας σε ενεργειακά προϊόντα θα αποτελέσει αγκάθι για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, καθώς θα επηρεάσει την εγχώρια παραγωγή, τις μεταφορές αλλά και τα νοικοκυριά.

 

Ποιοι είναι οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο μετά την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων; Επλήγησαν ή θα πληγούν;

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι οι οικονομικές συνέπειες στη ζωή όλων μας δεν προκύπτουν από τις κυρώσεις, αλλά από την απόφαση του Πούτιν να παραβιάσει τη διεθνή νομιμότητα και να εισβάλει στην Ουκρανία. Η απόφασή του αυτή ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του δυτικού κόσμου και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Είναι πρώιμο να μιλάμε αυτήν τη στιγμή για τους τομείς που πλήττονται / θα πληγούν. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι σε κάθε περίπτωση δεδομένη. Ήδη βλέπουμε σημαντική άνοδο στην τιμή τόσο του φυσικού αερίου, όσο και των πετρελαιοειδών, ωστόσο τους επόμενους μήνες θα είναι πιο ξεκάθαρες οι οικονομικές συνέπειες διεθνώς. Στα της Ελλάδας, αναμφισβήτητα αναμένουμε μείωση Ρώσων τουριστών το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς και πτώση στις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων, όπως οι γούνες, προβλήματα τα οποία θα γίνουν περισσότερο αισθητά στη βόρεια Ελλάδα.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κλάδοι της ελληνικής οικονομίας εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τι έγινε τις προηγούμενες φορές;

Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές είναι άλλωστε ο λόγος που την τελευταία δεκαετία οι εμπορικές μας συναλλαγές έχουν τόσο μειωθεί. Αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, πλέον μια τελείως διαφορετική κατάσταση και ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων πολλαπλά πιο συντριπτικό για την οικονομία της Ρωσίας, συνεπώς το παρελθόν δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον. Η Ελλάδα, και συνολικά η Ε.Ε., οφείλει να διακόψει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, να σταματήσει να την τροφοδοτεί με «σκληρό νόμισμα», με το οποίο συντηρεί την πολεμική της μηχανή. Αυτό θα επιτευχθεί με εισαγωγή προϊόντων ενέργειας από άλλες χώρες, την κατασκευή απαραίτητων διακρατικών και όχι μόνο έργων υποδομής (π.χ. αγωγοί τροφοδοσίας) και φυσικά μέσα από την αύξηση ΑΠΕ, οι οποίες θα καταστήσουν την Ευρώπη ενεργειακά αυτάρκη ως ήπειρο μακροπρόθεσμα. Τα ελληνικά προϊόντα επιβάλλεται να αναζητήσουν αντίστοιχα νέες αγορές, είτε μιλάμε για εμπορικά αγαθά είτε για υπηρεσίες, οι οποίες θα αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται από την αγορά της Ρωσίας.

 

Πρέπει να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι από την επιβολή κυρώσεων; Κι αν ναι, πώς;

Η ελληνική οικονομία δοκιμάστηκε έντονα την τελευταία διετία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο στη χώρα μας. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αποζημιώσεις, λοιπόν, πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και το μέλλον των μελλοντικών γενιών. Πολλοί έχουν ήδη ξεχάσει τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων και δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., να δώσει λύση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ηπείρου από πηγές εκτός Ρωσίας και να αναζητήσει νέες αγορές και εμπορικές διαδρομές για τα προϊόντα της. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω, οι όποιες αποζημιώσεις θα αποτελέσουν παροδική και μόνο ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα μεταθέσουν απλά το πρόβλημα στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε όλοι μας προετοιμασμένοι για τις οικονομικές συνέπειες που έπονται και να τις αντιμετωπίσουμε ως αναγκαίο τίμημα για τη μελλοντική ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία των κρατών μελών της Ε.Ε.