Στρατηγός ε.α. Ιω.Ζούκας:«Οι Ουκρανοί επέδειξαν υψηλό εθνικό φρόνημα, μεγάλο πατριωτισμό και διάθεση αυτοθυσίας» - Free Sunday
Στρατηγός ε.α. Ιω.Ζούκας:«Οι Ουκρανοί επέδειξαν υψηλό εθνικό φρόνημα, μεγάλο πατριωτισμό και διάθεση αυτοθυσίας»

Στρατηγός ε.α. Ιω.Ζούκας:«Οι Ουκρανοί επέδειξαν υψηλό εθνικό φρόνημα, μεγάλο πατριωτισμό και διάθεση αυτοθυσίας»

Ο πόλεμος θα κριθεί στο εσωτερικό του ουκρανικού εδάφους, σε κατοικημένους τόπους, κατά μήκος ποταμών και λιμνών και σε κάποιους ορεινούς όγκους, δηλαδή σε χώρους όπου ο αμυνόμενος έχει επιχειρησιακά πλεονεκτήματα έναντι του επιτιθέμενου, υποστηρίζει ο στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, Ιωάννης Ζούκας.

Ο στρατηγός Ζούκας, ο οποίος έχει διοικήσει την ελληνική Ταξιαρχία που συμμετείχε στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο, εξαίρει το φρόνημα που επέδειξαν οι Ουκρανοί για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι η επίδοση των ρωσικών δυνάμεων ήταν κατώτερη του αναμενόμενου.

Παράλληλα, προβλέπει ότι στο ορατό μέλλον οι εμπλεκόμενοι σε πολέμους μισθοφόροι μπορεί να αυξηθούν, αλλά εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα αποτελούν την πλειοψηφία των μαχητών.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να τελούνται εγκλήματα πολέμου, εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανότερο να γίνει εξαιτίας εντολών των πολιτικών προϊσταμένων και λιγότερο πιθανό με την πρωτοβουλία στρατιωτικών, για τους οποίους λέει ότι γνωρίζουν το θέμα και είναι προσεκτικοί.

FS619 ΖΟΥΚΑΣ ΚΕΦΑΛΑΚΙ

 

Σε μια χώρα με τα γεωγραφικά και χαρτογραφικά στοιχεία της Ουκρανίας, πού κρίνεται ένας πόλεμος;

Εάν η Ουκρανία είχε κατασκευάσει οχυρωματικά έργα και λοιπή αμυντική υποδομή κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο πόλεμος θα κρίνονταν στα προαναφερθέντα σύνορα. Επειδή, όμως, παρόμοια έργα δεν είχαν κατασκευασθεί και επιπλέον εντός του ουκρανικού εδάφους υπάρχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο πόλεμος θα κριθεί στο εσωτερικό του ουκρανικού εδάφους και κυρίως σε κατοικημένους τόπους, κατά μήκος ποταμών και λιμνών και σε κάποιους ορεινούς όγκους. Δηλαδή, σε χώρους όπου ο αμυνόμενος έχει επιχειρησιακά πλεονεκτήματα έναντι του επιτιθέμενου.

 

Η αρχική εικόνα ήταν ότι ένας στρατιωτικός γίγαντας επιτέθηκε σε μία χαλαρή πολιτικά και εθνικά χώρα. Δεν ήταν έτσι;

Η πράξη έδειξε ότι η επίδοση των Ρώσων ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, ενώ οι Ουκρανοί επέδειξαν υψηλό εθνικό φρόνημα, μεγάλο πατριωτισμό και διάθεση αυτοθυσίας. Νεαρές Ουκρανέζες άφησαν τα σπίτια τους και έτρεξαν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους. Σίγουρα, η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων μάς άλλαξε την αρχική εντύπωση που είχαμε για τους δύο αντιπάλους.

 

Μήπως ο γίγαντας είναι υπερτιμημένος;

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη από πλευράς έκτασης, έχει περί τα 150 εκατομμύρια πληθυσμό, είναι πολύ μεγάλη πυρηνική δύναμη και έχει πολύ αναπτυγμένη πολεμική βιομηχανία. Η εκτίμησή μου είναι ότι παραμένει μια μεγάλη δύναμη, η οποία προσπαθεί να ανελιχθεί σε υπερδύναμη.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έκαναν αποτελεσματική, αν θεωρείτε ότι ήταν, την ουκρανική αντίσταση;

Η επιστράτευση όλων των ανδρών από 18 έως 60 ετών, το εθνικό φρόνημα και ο πατριωτισμός του Ουκρανών, η αποδειχθείσα στην πράξη ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας, η οποία εμπνέει τους μαχητές (άνδρες και γυναίκες) και το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των χωρών του πλανήτη τάχθηκαν υπέρ των Ουκρανών. Μάλιστα, ορισμένες από τις χώρες αυτές έστειλαν και βοήθεια, ανθρωπιστική και στρατιωτική (όπλα).

 

Είναι ένας πόλεμος εθνικών στρατών ή μισθοφόρων; Και πόσο αντέχει το ενδεχόμενο όλοι οι πόλεμοι να είναι πόλεμοι μισθοφόρων;

Είναι ένας πόλεμος εθνικών στρατών, με πολύ μικρή συμμετοχή μισθοφόρων. Η εκτίμησή μου είναι ότι στο ορατό μέλλον οι εμπλεκόμενοι σε πολέμους μισθοφόροι μπορεί να αυξηθούν, αλλά δεν θα αποτελούν την πλειοψηφία των μαχητών.

 

Είναι βάσιμος ο φόβος ότι το πάτημα του πυρηνικού κουμπιού θα δώσει τέλος στους πολέμους και μαζί και στην ανθρωπότητα;

Λόγω των συνεπειών που προκαλεί η χρήση πυρηνικών όπλων και του γεγονότος ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έχουν αυξηθεί, τυχόν έκρηξη έστω και μιας πυρηνικής κεφαλής θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και σε αυτόν που θα διανοηθεί να κάνει τέτοια χρήση. Κατόπιν αυτού, η εκτίμησή μου είναι ότι παρόμοια χρήση έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί και ότι τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνται για αποτροπή του πολέμου και άσκηση πιέσεων σε αντιπάλους και όχι για χρήση.

 

Πόσο εύλογη είναι η εκτίμηση ότι πόλεμος χωρίς εγκλήματα πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει; Ανησυχεί ο επαγγελματίας στρατιωτικός;

Η πράξη έδειξε ότι σε πολλούς πολέμους διαπράχθηκαν αντίστοιχα εγκλήματα και οι υπεύθυνοι παραπέμφθηκαν σε δίκες και καταδικάστηκαν. Οι στρατιωτικοί γνωρίζουν το θέμα και είναι προσεκτικοί, δεν είμαι βέβαιος αν συμβαίνει το ίδιο σε ορισμένες χώρες και με τους πολιτικούς προϊσταμένους των στρατιωτικών που δίνουν αντίστοιχες εντολές.

 

Τι θα είναι νίκη για τους Ουκρανούς και τι για τους Ρώσους;

Για τους Ουκρανούς, νίκη θα είναι να διατηρήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα και την πρόσβασή τους στη Μαύρη Θάλασσα, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ να παραμείνουν αυτόνομες (όχι ανεξάρτητες) περιοχές και να μην αναθεωρήσει το Σύνταγμά της, που προβλέπει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Για τη Ρωσία, νίκη θα είναι να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να κηρυχθούν ανεξάρτητες λαϊκές δημοκρατίες το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, απαλείφοντας την αντίστοιχη πρόβλεψη του Συντάγματος της τελευταίας.