Μ.Ευθυμιόπουλος, αν. καθηγητής Στρατηγικής: Η ομογένεια στις ΗΠΑ είχε, έχει και θα έχει επιρροή στα ελληνικά θέματα - Free Sunday
Μ.Ευθυμιόπουλος, αν. καθηγητής Στρατηγικής: Η ομογένεια στις ΗΠΑ είχε, έχει και θα έχει επιρροή στα ελληνικά θέματα

Μ.Ευθυμιόπουλος, αν. καθηγητής Στρατηγικής: Η ομογένεια στις ΗΠΑ είχε, έχει και θα έχει επιρροή στα ελληνικά θέματα

Ο πόλεμος για την Κύπρο, σε σχέση και με τις εκλογές του 2023, είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ρόλους και στόχους, επισημάνει σε συνέντευξή του στη FREE SUNDAY o Μάριος Ευθυμιόπουλος, πρόεδρος του Strategy International (SI) και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής, μελετητής Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, Τμήμα Διεθνών Σπουδών, Ιστορίας και Ασφάλειας.

Ο κ. Ευθυμιόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει κοσμήτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων, προειδοποιεί ότι η κύρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια με τις ΗΠΑ συνεπάγεται περισσότερη και εντονότερη συμμετοχή της Ελλάδος επιχειρησιακά και τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να συμβάλλει.

Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις του αραβικού κόσμου με τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία;

Οι αραβικές σχέσεις με τη Μόσχα είναι ξεχωριστές σε καθεμία από τις χώρες του Κόλπου. Ως παράδειγμα, τα Εμιράτα έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία από το καλοκαίρι του 2020. Η εισβολή στην Ουκρανία έχει εντείνει τις αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη. Όμως τα συμφέροντα είναι διαφορετικά στα πλαίσια του Κόλπου. Εκεί που αναμένω εν τελεί να έχει κάποια τριβή είναι τελικά όταν οι αραβικές χώρες, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων, αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν συμφωνία ενεργειακής υποστήριξης της Ευρώπης διά μέσου Αιγύπτου.

Τι καινούργιο έφερε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον;

Το στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής να αναβαθμιστεί. Ήταν αναμενόμενη η επίσκεψη από το 2021, αλλά εντέλει έγινε τώρα, μετά και την κύρωση στρατηγικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια με τις ΗΠΑ. Αυτό συνεπάγεται ωστόσο και περισσότερη και εντονότερη συμμετοχή της Ελλάδος επιχειρησιακά. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε.

Πόσο πιθανό είναι να έχει αλλάξει η πρόσληψη των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο μετά την εκλογή Μπάιντεν;

Οι ΗΠΑ διαμορφώνουν συγκεκριμένη εθνική πολιτική εκτός συνόρων. Αυτό που αλλάζει είναι η τακτική προσέγγιση. Εξίσου σημαντικό να πούμε πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και οι ειδικοί συνεργάζονται για τον νέο στρατηγικό χάρτη των ΗΠΑ παγκοσμίως. Φαίνεται πως η Ελλάδα είναι μέσα στα πλαίσια παρουσίας, όπως επίσης και η Κύπρος. Αν αλλάζει τίποτα με την παρούσα πολιτική κυβέρνηση συνεπώς, όχι. Απλά εξελίσσεται.

Πόσο διαφορετικές είναι οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα που έχουν οι Δημοκρατικοί σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους στην περιοχή;

Εξαιρετικά διαφορετικές. Στην προσέγγιση στη στρατηγική, στην επικοινωνία και στην πολιτική ενορχήστρωση των συμφερόντων τους. Στα άτομα και την προοπτική συμμετοχής τους στον διάλογο. Ποιος είναι πιο έγκυρος στα πλαίσια της Ελλάδας, αν με ρωτήσετε; Αυτοί που κατανοούν τη διμερή μας ανάγκη για πλήρη συμμετοχή υπό ίσους όρους, γιατί τουλάχιστον αυτό γίνεται στο ΝΑΤΟ και βεβαίως αυτή την ηθική προσέγγιση ακολουθούμε στην Ευρώπη.

Ποια είναι τα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον, στα οποία στηρίζεται ο Ερντογάν;

Εταιρείες δημοσίων σχέσεων, κέντρα μελετών και άτομα τα οποία προσεγγίζουν από νωρίς πιθανές πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες. Ταυτοχρόνως, επενδύει στα πολιτιστικά και εμπορικά δεδομένα διαμέσου πολιτικών υψηλής και μεσαίας αλλά και χαμηλής πολιτικής. Προσφέρει ταυτοχρόνως ποιοτικές συνεργασίες σε επίπεδα τουριστικής συνεργασίας, οι οποίες είναι πιο φθηνές από τις τιμές της Ευρώπης.

Πόση επιρροή έχει στον Λευκό Οίκο η ομογένεια σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα;

Είχε, έχει και θα έχει. Έχει πολλαπλές δυναμικές, οι οποίες όμως θέλουν μια σταθερή και συλλογική στρατηγική. Υπάρχει συνέχεια και προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Αποδεικτικό του καλού κλίματος. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη ενορχήστρωσης τακτικής που να αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και των Ελληνοαμερικανών. Πρέπει να ενισχυθούν και άλλες πηγές και άλλοι ορίζοντες και πολιτικές. Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία με τους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς θεσμούς. Σε όλα τα επίπεδα και επιχειρησιακά.

Τι βρίσκει η διοίκηση Μπάιντεν στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου; Τον θρησκευτικό ηγέτη μιας εθνικής κοινότητας ή έναν εκπρόσωπο της Ορθοδοξίας παγκοσμίως;

Είναι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι ο θεσμός και τον τιμούμε όλοι και βεβαίως οι ΗΠΑ και όλες οι ηγεσίες των ΗΠΑ. Η διοίκησή του είναι πολύ διαφορετική από τον γέροντα Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον οποίο γνωρίζω και τιμώ εξίσου. Πιστεύω πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Αν και αγαπητός. Γιατί είναι δύσκολοι καιροί. Και ο ηγέτης πρέπει να αποδεικνύει πως ξέρει να συνεχίζει το έργο που έχει γίνει αλλά και να δημιουργεί και το δικό του. Ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος τιμά όλες τις θρησκείες. Εξάλλου είναι και πολιτική και συνταγματικό δίκαιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τιμά όλους τους ηγέτες παγκοσμίως. Και θρησκευτικούς. Έχουμε Οικουμενικό Πατριάρχη και βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και είναι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο
ακούμε, σεβόμαστε και συμβουλευόμαστε.

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο για την Κύπρο;

Εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών το 2023. Από την άλλη από τη συλλογική συμφωνία της Ευρώπης. Ο πόλεμος για την Κύπρο είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ρόλους και στόχους. Από την άλλη, είναι ευκαιρία να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Πάντα πρέπει να βλέπουμε και να παρατηρούμε και να διαμορφώνουμε πολιτικές μακροχρόνιες, με το βλέμμα μας στραμμένο στη σκέψη πως όλα μπορούν να ανατραπούν είτε λόγω πανδημίας είτε λόγω κακής γειτνίασης, καθώς φαίνεται πως ο γείτονας που έχει εισβάλει θα προσπαθήσει ξανά να εμβολίσει τις όποιες προσπάθειες διαπραγμάτευσης και ταυτοχρόνως να φέρει το όποιο αποτέλεσμα στην Ουκρανία στην πόρτα της Κυπριακής Δημοκρατίας.