Δ.Βασιλειάδης, επικεφαλής INTERVIEW «Η προοπτική να κάνουν κάτι όλοι μαζί στα δεξιά της ΝΔ είναι μηδενική» - Free Sunday
Δ.Βασιλειάδης, επικεφαλής INTERVIEW «Η προοπτική να κάνουν κάτι όλοι μαζί στα δεξιά της ΝΔ είναι μηδενική»

Δ.Βασιλειάδης, επικεφαλής INTERVIEW «Η προοπτική να κάνουν κάτι όλοι μαζί στα δεξιά της ΝΔ είναι μηδενική»

Στο συμπέρασμα ότι η κοινή γνώμη θεωρεί ότι το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι σημαντικό, αλλά έχουμε με πιο σημαντικά να ασχοληθούμε, καταλήγει ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας INTERVIEW, Δημήτρης Βασιλειάδης, συνοψίζοντας τις έρευνες της κοινής γνώμης, τόσο της δικής του, όσο και των άλλων εταιρειών μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο κ. Βασιλειάδης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε αν αναγνώριζε τα λάθη της κυβερνητικής του περιόδου ή έστω κάποια από αυτά, ενώ διαπιστώνει υποχώρηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιήσεις Μητσοτάκη για το σενάριο της «τερατογένεσης», εκτιμά ότι δεν απευθύνονται στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου είναι, όπως λέει, αδιαμφισβήτητος, αλλά στην προσπάθειά του να δημιουργήσει προβλήματα στα επιμέρους τμήματα αυτού του σεναρίου στην αντιπολίτευση.

Αναφορικά με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, προβλέπει ότι θα εμφανιστούν και δυνάμεις και προσωπικότητες που θα προκαλέσουν αναταραχές, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι δύσκολα σε έναν υποψήφιο δήμαρχο θα αρκεί η στήριξη ενός κόμματος.

FS638 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ 2

Η χώρα πέρασε έναν Αύγουστο σε πολιτική αναταραχή, για να διαπιστώσουμε στις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου ότι το τοπίο ήταν σαιξπηρικό. «Πολύ κακό για το τίποτε». Είναι έτσι;

Η χώρα πέρασε έναν Αύγουστο χωρίς μεγάλες πυρκαγιές, είτε γιατί τις προλάβαμε είτε γιατί πλέον ως πολίτες έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία στην πρόληψη και στην αποφυγή πρόκλησης. Και αυτό είναι ένα από τα θετικά του φετινού καλοκαιριού. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην επιτυχία του τουρισμού, που γέμισε τα ταμεία των επιχειρήσεων και του κράτους! Η πολιτική αναταραχή των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ήταν το σημαντικό γεγονός, δεν είχε όμως την αναμενόμενη διάρκεια γιατί τα υπόλοιπα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο φλέγοντα για τον πολίτη. Έτσι, λοιπόν, στις μετρήσεις τουλάχιστον, αποτυπώθηκε πολιτική σταθερότητα!

Γιατί ενώ το θέμα ήταν πολύ σοβαρό, δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες της αντιπολίτευσης για κατάρρευση Μητσοτάκη;

Το θέμα είναι σοβαρό και είναι και θέμα δημοκρατίας. Σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο η αντιπολίτευση. Για την κυβέρνηση είναι φάουλ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως, αυτό που έπρεπε και επιβαλλόταν θεσμικά να γίνει, έγινε. Το θέμα προκάλεσε Εξεταστική Επιτροπή και εκεί θα ειπωθεί ό,τι χρειάζεται να ειπωθεί για την υπόθεση. Το να πέσει η κυβέρνηση είναι μάλλον διακαής πόθος και να καταρρεύσει ο Μητσοτάκης είναι επίσης υπερφίαλο. Δείχνει, μάλλον, αυτοί που πίστεψαν ή προώθησαν σενάρια κατάρρευσης Μητσοτάκη / κυβέρνησης να έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το θέμα είναι σημαντικό, αλλά έχουμε με πιο σημαντικά να ασχοληθούμε. Η αντιπολίτευση άργησε να καταλάβει ότι η κοινή γνώμη ιεραρχεί τα προβλήματα διαφορετικά από ό,τι φαντάζεται. Ήδη οι πρώτες ρωγμές στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων το ενδεχόμενο οι επισυνδέσεις να ήταν υπερεπένδυση, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Ναι, έγινε υπερπένδυση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και τώρα που το θέμα αδυνατίζει, η αντιπολίτευση ψάχνεται. Σαν να έχασε την κότα που έκανε τα χρυσά αυγά. Νομίζω πως αν «ακούσουν» τις μετρήσεις, γρήγορα θα γλιτώσουν από την παγίδα στην οποία μόνοι τους έπεσαν. Είπαμε, είναι σημαντικό θέμα, είναι θέμα ποιότητας δημοκρατίας, αλλά δεν απαντάει στο πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα!

Έχει πρόβλημα η αντιπολίτευση στην προώθηση της ατζέντας της; Διότι, ούτε στην οικονομία έχει εμφανώς καλύτερα αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ατζέντα. Αυτά που ακούσαμε στη ΔΕΘ από τους αρχηγούς των κομμάτων δεν έπεισαν, σε μια συγκυρία όπου ο κόσμος απαιτεί και περιμένει συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις. Στη ΔΕΘ είχαμε υποσχέσεις, όχι λύσεις. Άρα δεν υπάρχει ατζέντα με τους σημερινούς όρους της λέξης «ατζέντα».

Θεωρεί η κοινή γνώμη «τερατογένεση», με την οποία προειδοποιεί ο Μητσοτάκης, τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς;

Νομίζω, ναι. Επικαλούμαι τις μετρήσεις που δείχνουν ότι αυτό που θα μπορούσε να μην είναι «τερατογένεση» είναι το ΝΔ συν ΠΑΣΟΚ, και μέχρι εκεί με τις συνεργασίες. Το λέει η κοινή γνώμη, ο Μητσοτάκης απλά είπε τι δεν είναι φυσιολογικό και άρα «τερατογένεση». Άλλωστε, αυτοί που ακούνε αυτόν τον χαρακτηρισμό, καταλαβαίνουν τι εννοεί (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ).

Γιατί στο σενάριο της «τερατογένεσης», ο πρωθυπουργός εμπλέκει το ΚΚΕ, που πήρε αποστάσεις, και τον κ. Βαρουφάκη, που είναι αμφίβολη η είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή; Λειτουργεί συσπειρωτικά στη βάση της ΝΔ;

Δεν νομίζω πως με την «τερατογένεση» θέλει να φοβίσει τη βάση της ΝΔ. Αυτή είναι ήδη συσπειρωμένη και άρα σχετικά αμετακίνητη στις επιλογές της. Μάλλον πρόβλημα στους δυνητικά γεννήτορες της «τερατογένεσης» θέλει να δημιουργήσει. Θέλει να προκαλέσει το ΚΚΕ να βγαίνει και να λέει «εγώ μ’ αυτούς ποτέ», το ΠΑΣΟΚ «εγώ αυτονομία ή θάνατος», και τον ΣΥΡΙΖΑ να το ρίχνει στο παρακαλετό, μπας και γίνει κάνα θαύμα για κυβέρνηση με απλή αναλογική.

Θα έχανε κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έπαιρνε αποστάσεις από την κυβερνητική του θητεία;

Θα κέρδιζε αν αναγνώριζε τα λάθη του ή έστω κάποια από αυτά. Έχουν την αίσθηση ότι τα έχουν κάνει όλα τέλεια και όσα δεν έκαναν τέλεια είναι γιατί τους εμπόδισαν οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, τα συμφέροντα κ.λπ. Ήδη κοντά τέσσερα χρόνια μετά και δεν έχει γίνει αυτοκριτική, όχι γιατί δεν άνοιξαν το θέμα, αλλά γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει θέμα! Όλα καλώς καμωμένα!

Είναι στο εσωτερικό της ΝΔ συμπαγής η στήριξη του πρωθυπουργού ή απλώς η εξουσία ενώνει;

Δεν καταγράφεται καμία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν οι παλιές φατρίες που είχαν ρόλο και λόγο. Έχουν πια μόνο φολκλορική σημασία. Η ΝΔ έχει αλλάξει, όπως φυσικά έχουν αλλάξει και τα άλλα κόμματα. Αυτό είναι εμφανές πλέον ακόμα και στους πιο «μαρμαρωμένους» ψηφοφόρους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρωθυπουργός θα κινδύνευε από μια δεξιά απειλή, αν ήταν ενιαία. Κινδυνεύει τώρα από τη δυσφορία των φιλελευθέρων λόγω του μοιράσματος χρήματος;

Τα συντροφικά μαχαιρώματα είναι τα χειρότερα, έλεγαν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος από «συντρόφους» της Δεξιάς, αλλά προς το παρόν είναι ελεγχόμενος. Είναι κατακερματισμένοι και η προοπτική να γίνουν κάτι όλοι μαζί είναι μηδενική. Τους χωρίζει άβυσσος.

Επειδή μετράτε και δήμους, υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα τοπικά πολιτικά τοπία; Διότι μεγάλη κινητικότητα δεν φαίνεται.

Η φύση απεχθάνεται τα κενά και ως εκ τούτου θα υπάρξουν κινήσεις εκεί που υπάρχουν κενά. Είμαι σίγουρος πως ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου φαίνεται ότι ο Ζέρβας παίζει με αντίπαλο τον εαυτό του, θα εμφανιστούν και δυνάμεις και προσωπικότητες που θα προκαλέσουν αναταραχές στα ήρεμα νερά του Θερμαϊκού.

Είναι καλύτερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος ή η κομματική επιλογή στις δημοτικές εκλογές; Τι προτιμούν οι ψηφοφόροι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανεξάρτητος είναι πιο «πιασάρικο» από το κομματικός υποψήφιος. Καλοδεχούμενες όμως και οι στηρίξεις. Πολύ θα το «παίξουν» ανεξάρτητοι, άλλοι θα πείσουν, άλλοι δεν θα πείσουν. Τα μαθηματικά πάντως είναι ξεκάθαρα: Για να βγεις δήμαρχος, χρειάζεσαι 42%. Κανένα κόμμα σε κανέναν δήμο δεν έχει αυτό το ποσοστό. Άρα, λοιπόν, ακόμα και να συσπειρώσεις το σύνολο των κομματικών ψηφοφόρων, δήμαρχος δεν βγαίνεις. Πρέπει να σε ψηφίσουν και από απέναντι. Δεν το έχουν καταλάβει αυτό πολλοί υποψήφιοι και τρέχουν (τουλάχιστον μέχρι το 2019 σίγουρα έτρεχαν) να εξασφαλίσουν κομματικό χρίσμα. Ακόμα και σε δήμους που οι μάχες είναι περισσότερο πολιτικές παρά αυτοδιοικητικές. Δείτε τι έπαθαν οι Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ταχιάος, που, ενώ είχαν την πλήρη στήριξη του κόμματος τους, τελικά δεν τα κατάφεραν, γιατί η ΝΔ δεν έφτανε στο 42% στη Θεσσαλονίκη!