Ζαχαριάδης: Ως Ελλάδα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το αυτονόητο - Free Sunday
Ζαχαριάδης: Ως Ελλάδα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το αυτονόητο

Ζαχαριάδης: Ως Ελλάδα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το αυτονόητο

Τη διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε μέσο ώστε να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα δίνει ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει το χρέος της έναντι των προσφύγων και μεταναστών.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό θα ήθελα να μου πείτε τι προσδοκά η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Η Ελλάδα, αλλά όχι μόνο η Ελλάδα, μαζί με όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, ζητά και απαιτεί να μοιραστεί η ευθύνη των μεγαλύτερων προσφυγικών ροών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σε όλη την Ε.Ε. Να πάψει η Ευρώπη των τειχών και των φραχτών να υπονομεύει την ευρωπαϊκή συνοχή, να μπει ένα θεσμικό φρένο σε κυβερνητικές αποφάσεις και αντιδράσεις που ευνοούν την άνοδο της μισαλλοδοξίας, του σκοταδισμού, της ακροδεξιάς, του ρατσισμού. Ζητά το λογικό, το ρεαλιστικό, το αυτονόητο, να παραμείνει Ευρώπη και να ακυρώσει στην πράξη τα σενάρια που τη μετατρέπουν σε ζούγκλα σύγκρουσης εθνών-κρατών.


Δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, πόσο πιθανό θεωρείτε η απόφαση της συνόδου κορυφής να έχει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα;

Θα δώσουμε τη μάχη να κερδίσουν οι αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, τα όσα περιγράφει η Συνθήκη της Γενεύης, έναντι της λογικής του «not in my backyard» και των απάνθρωπων συμπεριφορών. Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της συνόδου, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Υπάρχουν και άλλοι λογικοί και ρεαλιστές που δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από την Αριστερά. Μαζί μπορούμε να διασώσουμε στο και πέντε τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες η Ευρώπη στο μέλλον θα μπορεί να είναι περήφανη. Να μη γραφτούν φαιές και ντροπιαστικές σελίδες στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Κινήσεις αλληλεγγύης πολιτών, η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά η Εκκλησία πρέπει να συνεργαστούν με την κεντρική διοίκηση για το καλύτερο αποτέλεσμα.


Με τα σύνορα κλειστά, τι μπορεί να κάνει η χώρα ενώπιον των συνεχιζόμενων ροών προσφύγων;

Να οργανώσει τις ροές, να πιέσει για ενεργοποίηση των διεθνών δεσμεύσεων των συμμάχων της. Να φτιάξει με τη βοήθεια της Ευρώπης νέες δομές φιλοξενίας. Εργαζόμαστε ώστε η Ευρώπη να σηκώσει αναλογικά το βάρος. Ως Ελλάδα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το αυτονόητο, θα συμπεριφερθούμε ως λαός που έχει ζήσει, έχει κλάψει και έχει πονέσει από προσφυγιά και μετανάστευση. Αυτό που κάναμε όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στην Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία, κι ας βλέπουμε σήμερα τους ηγέτες των κρατών αυτών και των διάδοχων κρατών τους να κλείνουν τα σύνορα. Τα αποθέματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς του λαού μας αποδεικνύονται στην πράξη γιγαντιαία. Οι ελάχιστες εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους που σημειώθηκαν ήδη έχουν περιθωριοποιηθεί αξιακά και ηθικά. Αυτή τη μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε, εάν υπάρξει μια πλατιά συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων.


Γιατί η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο των εκπροσώπων των ΜΜΕ σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων με μεταναστών; Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Το ζήτησαν οι διοικητές των hot spots λόγω της αυξημένης ροής των ημερών και του μεγάλου όγκου δουλειάς που καλούνται να διαχειριστούν. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, αλλά προτεραιότητα για τις διοικήσεις είναι η βέλτιστη φιλοξενία των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται και νομίζω ότι σύντομα θα αρθούν, με τη συναίνεση των εργαζομένων, και οι απαγορεύσεις.


Θα ήθελα εδώ να πάμε και στο ζήτημα της μάχης της κυβέρνησης με συγκεκριμένους ομίλους ΜΜΕ. Τι ακριβώς συμβαίνει κατά την άποψή σας;

Υπάρχει μια υποκρισία στην αντιπολίτευση. Σκεφτείτε ότι όλα θα ήταν πολύ πιο ήρεμα εάν στις 31/12/2015 ο Νίκος Παππάς με πολιτική εντολή του Αλέξη Τσίπρα έφερνε προς ψήφιση με τροπολογία την παράταση των προσωρινών αδειών των καναλιών που υπάρχουν εδώ και 26 χρόνια για άλλον έναν χρόνο. Από το 2012, που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, κατονόμασε ανοιχτά το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής, όπου κάποια media, το χρεοκοπημένο παλιό πολιτικό σύστημα και φίλα προσκείμενες τραπεζικές διοικήσεις που χρηματοδοτούσαν χρεοκοπημένα media συγκυβερνούσαν τη χώρα, κρύβοντας τις δικές τους ευθύνες κάτω από το χαλί. Θυμίζω πως από το πρώτο μνημόνιο προβλέπονταν έσοδα για το Δημόσιο από τις άδειες για τις τηλεοπτικές συχνότητες.


Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αποκάλυψε ότι εντός του Μαρτίου θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας;

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει το πλαίσιο όπου θα λειτουργεί ένα υγιές ενημερωτικό τοπίο. Θέλουμε να πάψουν τα κανάλια να είναι τρόφιμοι πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Να πάψει το καθεστώς των δανείων χωρίς εγγυήσεις, το εργασιακό «Ελντοράντο» με τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Είκοσι πέντε χρόνια ασύδοτης λειτουργίας λαμβάνουν τέλος. Να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει τάξη και κανόνες στο μιντιακό τοπίο στη χώρα. Επιχειρήθηκε και στο παρελθόν, αλλά δεν έφτασε ως το τέλος. Άλλωστε, όποιος διαβάσει παρουσίες και απουσίες στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή θα βγάλει συμπεράσματα.


Δεδομένου ότι τα κανάλια που σήμερα εκπέμπουν πανελλαδικά είναι οκτώ (πλην της ΕΡΤ), η μείωση του αριθμού τους δεν θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας;

Πόσοι εργαζόμενοι από τα κανάλια πετάχτηκαν βράδυ στον δρόμο την περίοδο της κρίσης χωρίς να μάθει κανένας τίποτα; Ποιος είναι σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στα κανάλια; Υπάρχει σήμερα κάτι που να ορίζει ελάχιστο αριθμό που να τους προστατεύει; Υπάρχει μητρώο εργαζομένων; Υπάρχει μαύρη αδήλωτη εργασία στα κανάλια, άνθρωποι που παίρνουν 400-500 ευρώ και δεν φαίνονται πουθενά, δουλεύοντας 12-14 ώρες την ημέρα; Η ρύθμιση της δικής μας κυβέρνησης αναφέρει ρητά την ύπαρξη 400 θέσεων εργασίας ανά κανάλι. Εάν κάποιοι το θεωρούν χαμηλό, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε, να το ανεβάσουμε.


Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια φάση βρίσκεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Οι αποστάσεις είναι πλέον πολύ μικρές και αφορούν τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέλλον. Με το ΔΝΤ η απόσταση είναι μεγαλύτερη. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα πολλαπλασιάσει τις θετικές ειδήσεις για την οικονομία και θα μας φέρει πιο κοντά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης σημαίνει ότι έχουμε το 70% των μέτρων του τρίτου προγράμματος και μπορούμε με δουλειά και επιμονή μέχρι το τέλος του 2016 να έχουμε μετατρέψει τον φαύλο κύκλο της οικονομίας σε ενάρετο.


Στην περίπτωση που οι αξιώσεις των δανειστών παραμείνουν ως έχουν σήμερα, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε υποχωρήσεις ή εξετάζει και το ενδεχόμενο ρήξης;

Είναι συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, να βρεθεί λύση. Να υπάρχει στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης μια χώρα που θα αφήσει πίσω της την οικονομική καταστροφή και τη δυστυχία και θα αντιμετωπίζει από τούδε και στο εξής τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος με οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Νομίζω, κανείς δεν θα επιχειρήσει να γκρεμίσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την πρόοδο που έχει συντελεστεί από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα. Στις προθέσεις μας είναι η λύση και υπάρχουν πολλοί φίλοι μας στην Ευρώπη που συμφωνούν με αυτό.