Θεοχαρόπουλος: Δεν γίνεται η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές ανά εξάμηνο - Free Sunday
Θεοχαρόπουλος: Δεν γίνεται η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές ανά εξάμηνο

Θεοχαρόπουλος: Δεν γίνεται η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές ανά εξάμηνο

Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για «νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία» από την παρούσα Βουλή επαναλαμβάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα στη χώρα.


Τι περιμένετε από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου για το προσφυγικό;

Να γίνει πλέον κατανοητό ότι το προσφυγικό είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αλλιώς, ο καιροσκοπισμός κάποιων κρατών θα μεταβληθεί γρήγορα σε έναν ασυγκράτητο εθνικισμό που θα πλήξει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί από την Ε.Ε. να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στη σύνοδο κορυφής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.


Θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα πρέπει, ώστε να απαιτήσει από τους εταίρους της την εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών στο πλαίσιο της Ε.Ε.;

Εδώ που φτάσαμε, δεν βοηθάει η απόδοση και ο επιμερισμός ευθυνών. Οι συμφωνίες της Ε.Ε. πρέπει να τηρηθούν, γιατί τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στην προηγούμενη σύνοδο συμφωνήθηκε να μην κλείσουν τα σύνορα και όμως η συμφωνία δεν τηρήθηκε. Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να δεχτούν 160.000 πρόσφυγες με το σύστημα της μετεγκατάστασης και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν δεχτεί παρά ελάχιστους. Η χώρα μας βρέθηκε για μια ακόμη φορά απροετοίμαστη, να κυνηγά να αποτρέψει εφιαλτικά τετελεσμένα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιπολαιότητα το προσφυγικό. Υπάρχουν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot. Η κρίση είναι ανθρωπιστική. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.


Αν το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής δεν είναι ικανοποιητικό για την Ελλάδα, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση;

Αυτό το σκεπτικό είναι το μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης. Επιτέλους να σοβαρευτεί και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά. Να αντιληφθεί τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Να κάνει συμμαχίες τώρα, χθες, πριν ξεκινήσει η σύνοδος. Δεν θα επιτρέψουμε, λόγω των υπαρκτών προβλημάτων της Ε.Ε., να καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση κλίμα αντιευρωπαϊσμού. Δεν απειλείς με βέτο πριν καν αρχίσει η σύνοδος, όπως απειλούσε η κυβέρνηση για την οικονομική κρίση με μονομερείς ενέργειες το καλοκαίρι και στο τέλος δέχτηκε τα πάντα με την πλάτη στον τοίχο. Αν, παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, θα πρέπει τουλάχιστον να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και άμεσα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, νέες συμμαχίες και νέοι στόχοι με στόχο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.


Η κυβέρνηση δείχνει να έχει ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως (ασφαλιστικό-αξιολόγηση, μεταναστευτικό, ΜΜΕ κ.λπ.). Πού θεωρείτε ότι αποσκοπεί αυτή η τακτική – αν αποτελεί τακτική και όχι συγκυρία;

Αν είναι επιλογή, πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική που θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα φλέρταρε με αυτή την ιδέα, αποσκοπώντας στο να πάρει διευκολύνσεις για χρέος-αξιολόγηση. Κανένας όμως πολίτης αυτής της χώρας δεν θα δεχόταν να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα μόνιμο απέραντο hot spot παίρνοντας ορισμένες διευκολύνσεις για την αξιολόγηση και το χρέος, ιδιαίτερα όταν σε λίγους μόνο μήνες το οικονομικό πρόβλημα θα είναι εντονότερο και με την προσφυγική κρίση παρούσα. Προσφυγική και οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν η καθεμία αυτόνομα.


Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, όπως εκλογές ή σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας;

Πολύ πιθανό, λόγω των οξυμένων προβλημάτων, της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Δεν γίνεται όμως η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές ανά εξάμηνο, απαιτείται σταθερότητα. Γι’ αυτό τον λόγο η πρότασή μας είναι μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία.


Στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης με ευρύτερη συμμετοχή κομμάτων από την παρούσα Βουλή, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε;

Από τη στιγμή που οι νέες εκλογές δεν είναι λύση, είναι φανερό ότι δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας χωρίς τα δύο πρώτα κόμματα. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει εντός τριετίας να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα. Συνεπώς οι προϋποθέσεις είναι: ευρεία πλειοψηφία (πάνω από 200 βουλευτές), δέσμευση για πολιτικές που δεν θα διακινδυνεύσουν ξανά την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., προοδευτική προγραμματική συμφωνία που θα εμπεριέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βαθιές τομές και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Θα εμπεριέχει τις απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.


Το συνέδριο του Ποταμιού επανέφερε στο προσκήνιο τον διάλογο περί κεντροαριστεράς. Θεωρείτε ότι ο διάλογος αυτός έχει νόημα σήμερα;

Όχι μόνο έχει νόημα αλλά τώρα είναι η ώρα της κεντροαριστεράς με στόχο μια μεγάλη προοδευτική σοσιαλδημοκρατική παράταξη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει λόγω των αδιέξοδων πολιτικών που εφαρμόζει. Διεκδικούμε, λοιπόν, την αλλαγή συσχετισμών. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ο ισχυρός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και ο ισχυρός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Ελλάδα σήμερα είναι εξαίρεση. Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πυλώνα και το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο θα πρέπει να συμβάλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια, χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μεγάλα ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Πώς ερμηνεύετε αυτή την εικόνα; Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσε να την αξιοποιήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Αρχικά να τονίσω ότι μέσα σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη για όλα τα κόμματα η Δημοκρατική Συμπαράταξη κρατάει τις δυνάμεις της και αυτό δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το νέο εγχείρημα. Ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς συνεχίζει όμως να είναι κατακερματισμένος. Προοδευτικοί πολίτες είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και αναποφάσιστοι. Γι’ αυτό πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων και να δημιουργηθεί άμεσα ο ισχυρός προοδευτικός πόλος. Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μια ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο της κεντροαριστεράς.