Π. Ρήγας: «Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου» - Free Sunday
Π. Ρήγας: «Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου»

Π. Ρήγας: «Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου»

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε «καλό δρόμο». Πότε αναμένουμε να κλείσει;
Θεωρώ ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του Απριλίου, με ενδιάμεσο σταθμό την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον. Είναι φανερό ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιθυμούν την ευτυχή τους κατάληξη, ωστόσο είναι εξίσου σαφές πως η ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση ακόμη των συνομιλιών ανήκει στο ΔΝΤ, το οποίο μοιάζει να αμφισβητεί τη συμφωνία του Ιουλίου και, έχοντας τις δικές του εκτιμήσεις για τα οικονομικά δεδομένα, ζητά επιπλέον μέτρα. Τέτοιου είδους παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες στην ουσία συνιστούν ένα νέο μνημόνιο, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού εμπεριέχει συγκεκριμένου ύψους δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και ρύθμιση του χρέους. Έχουμε αποδείξει ότι από την πλευρά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, το ίδιο αναμένουμε και από τους άλλους.

Από τις έως τώρα πληροφορίες σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, θεωρείτε ότι οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών ανταποκρίνονται στο πνεύμα της «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνησης του τόπου;
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες ακραίας κρίσης, σε μια κοινωνία που, δυστυχώς, έχει απολέσει προ πολλού την έννοια της κανονικότητας. Σε αυτήν, λοιπόν, τη συγκυρία χωρά πολλή συζήτηση για το ποιο πρέπει να είναι το πνεύμα μιας αριστερής διακυβέρνησης της χώρας. Αν εννοεί κανείς Αριστερά την εφαρμογή του σοσιαλιστικού προτάγματος και προγράμματος εν μέσω του κυρίαρχου καπιταλιστικού συστήματος και δυσμενέστατων πανευρωπαϊκών συσχετισμών, τότε όχι, οι υποχωρήσεις μας δεν συνιστούν ό,τι το αριστερότερο. Στο ασφυκτικό αυτό όμως κλίμα, έχω την άποψη πως αριστερό είναι οτιδήποτε διαμορφώνει συνθήκες προστασίας στα πιο αδύναμα και εξοντωμένα κοινωνικά στρώματα, οτιδήποτε κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του αισθήματος δικαιοσύνης, οτιδήποτε έχει σαν αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή βαρών, ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση, λοιπόν, με πυξίδα αυτά πορεύεται, πάντοτε, πάντως, με ειλικρινείς διαθέσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, πιστεύετε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν εν σώματι τους νόμους που θα έρθουν στη Βουλή;
Από τη στιγμή που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου –είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί–, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όλες και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν ακόμη να υλοποιήσουν, ταυτόχρονα όμως έχουν συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η αποστολή που έχουμε να εκπληρώσουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο την καταδίκασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πολλά χρόνια. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι συμπαγής και πλήρως συνειδητοποιημένη. Το έχει αποδείξει κατά το παρελθόν και θα το ξανακάνει.

Η αντιπολίτευση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που, κατά την ίδια, «στραγγαλίζουν την οικονομία». Τι απαντάτε;
Πρόκειται κατά το μάλλον ή ήττον για τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια και έχουν τη βασική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Ούτως ή άλλως, εμείς δεν ζητήσαμε από κανέναν να στηρίξει κάποιον από τους νόμους που φέρνουμε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, υπό την έννοια ότι θα υπήρχε πρόβλημα ψήφισης σε διαφορετική περίπτωση. Είναι όμως αφόρητα υποκριτικό να έχει στραγγαλίσει κάποιος την κοινωνία και την οικονομία με τις πολιτικές του τα τελευταία χρόνια και τώρα με θράσος να καταγγέλλει την κυβέρνηση, ειδικά τη στιγμή που το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ανοιχτά ταχθεί με την πλευρά των δανειστών, ζητώντας οποιαδήποτε συμφωνία. Είναι, επίσης, υποκριτικό η ΝΔ να το παίζει «προστάτης» της οικονομίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην «Washington Post» επιδόθηκε σε «φλερτ» με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «θα στήριζα σημαντικό ποσοστό των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το ΔΝΤ και σίγουρα θα στήριζα ιδιαίτερα επιθετικά τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς υπάρχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία να πωληθούν». Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό, γιατί συμπράττει με όλους όσοι θέλουν την κοινωνική και οικονομική του εξόντωση.

Η ΝΔ εδώ και μερικές εβδομάδες ζητά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν εκλογές. Το σχόλιό σας;
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη συλλογιστική και την πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του δηλώνοντας πως δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός και διακήρυξε την πρόθεσή του για πολιτική στροφή προς το κέντρο, τις τελευταίες εβδομάδες η ΝΔ μοιάζει να βαδίζει στα γνώριμα μονοπάτια του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και του συντηρητισμού. Ακόμα κι αν, για την οικονομία της συζήτησης, δεχτούμε ότι με έναν μαγικό τρόπο η αξιολόγηση σταματά, γίνονται εκλογές και η ΝΔ κερδίζει, πώς ακριβώς σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία; Απ’ όσα έχουν εν μέσω αοριστολογιών ομολογήσει ο πρόεδρος και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτάσεις τους είναι η ιδιωτική ασφάλιση, οι σκληρές περικοπές των συντάξεων και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ας βγουν, λοιπόν, να προτείνουν τις ιδέες τους ανοιχτά στην κοινωνία και ας σταματήσουν να επιδίδονται σε ασκήσεις ανούσιας και θορυβώδους κριτικής.

Από την άλλη, πώς σχολιάζετε κάποια σενάρια για νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή;
Τα σενάρια αυτά δεν είναι καινούργια, για την ακρίβεια δεν έχουν σταματήσει να διακινούνται από τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής μας. Είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν συνεχίζει την πολιτική μηδενικής διαπραγμάτευσης των προκατόχων της και θα επιθυμούσαν διακαώς μια αλλαγή στη σύνθεσή της. Έχω κουραστεί να διαψεύδω τα σενάρια αυτά. Με δεδομένη εξάλλου τη σύνθεση της παρούσας Βουλής, τα σενάρια αυτά μοιάζουν ούτως ή άλλως ανέφικτα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι καλούνται να πάρουν σοβαρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό τους. Προσώρας, μοιάζουν να αδυνατούν να ξεπεράσουν τον ρόλο τους ως παρακολουθητές και χειροκροτητές της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Για να περάσουμε στο ζέον ζήτημα του προσφυγικού, πώς κρίνετε την έως τώρα διαχείρισή του από την κυβέρνηση;
Το προσφυγικό συνιστά το μεγαλύτερο, πολυπλοκότερο και πιο επείγον ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η διαμορφωθείσα κατάσταση, όπως και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της Ευρώπης να τηρήσει τις προηγούμενες αποφάσεις της. Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες και καθυστερήσεις, και δεδομένων των συνθηκών, πιστεύω ειλικρινά ότι έχει γίνει μια ικανοποιητική στο μέτρο του δυνατού διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση. Δίνουμε καθημερινά μια μάχη, υπερασπιζόμενοι αρχές και αξίες που άλλοι στην Ευρώπη τις ποδοπατούν. Τη στιγμή αυτή προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, έστω κι αν αποτελεί έναν δύσκολο συμβιβασμό με γκρίζα σημεία.