Αθ. Γιαννόπουλος: «Δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» - Free Sunday
Αθ. Γιαννόπουλος: «Δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη»

Αθ. Γιαννόπουλος: «Δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη»

Ποια μέτρα λαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διασφάλιση της υγείας των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα;

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ο κεντρικός βραχίονας υλοποίησης της υγειονομικής επιτήρησης στη χώρα επιχειρεί με ένταση σε όλη την επικράτεια και παρά τις τεράστιες αριθμητικά ροές μεταναστών-προσφύγων η κατάσταση είναι ελεγχόμενη υγειονομικά και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας, όπως ακούστηκε. Τα σποραδικά κρούσματα που εμφανίζονται είναι αναμενόμενα και στατιστικά, αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολουθεί ο οργανισμός, δεν υφίσταται θέμα. Κρούσματα όπως της ηπατίτιδας Α ή και της ανεμοβλογιάς αποτελούν ένα αναμενόμενο φαινόμενο στους χιλιάδες πρόσφυγες, που ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και υπεύθυνα. Αποτελεί ένα στοιχείο νοσηρότητας που πρέπει να διερευνηθεί και να υπάρξει η μέγιστη πρόληψη, αλλά δεν αποτελεί στοιχείο κινδύνου. Όλα τα νοσήματα είναι «ανησυχητικά» αν υποτιμηθούν και όλα είναι «αντιμετωπίσιμα» αν υπάρχει οργάνωση, καταγραφή και επάρκεια φαρμακευτικών μεθόδων και εργαλείων.

Ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχετε κάποια ανησυχία σχετικά με τη δημόσια υγεία λόγω του προσφυγικού;

Αγωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να διασφαλίσουμε την υγειονομική προστασία του πληθυσμού, αυτόχθονος και διερχόμενου, με άριστο τρόπο και με επιστημονική επάρκεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε το βασικό και υπέρτατο αγαθό της υγείας στη χώρα του Ιπποκράτη. Έχω επισκεφθεί επανειλημμένα πάρα πολλά κέντρα και άτυπους καταυλισμούς προσφύγων και η εικόνα στις περισσότερες περιπτώσεις από πλευράς συνθηκών είναι δύσκολη, με μια καθημερινότητα διαβίωσης οριακή, αλλά ταυτόχρονα με μια εικόνα υγειονομικών συνθηκών σε επαρκές επίπεδο χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τον ζήλο των ανθρώπων μας, που μέσα από τα κλιμάκια δίνουν το επιστημονικό είναι τους και την ανθρωπιά τους, και πρέπει να εξάρουμε αυτή τη στάση, όχι μόνο ως δράση αλλά και ως αποτέλεσμα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από την Ελλάδα πέρασαν –μέσω των κέντρων αυτών– προς την Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά 1 εκατομμύριο άνθρωποι και δεν προέκυψε σε υγειονομικό επίπεδο κάτι. Ούτε για τους πρόσφυγες ούτε για τους αυτόχθονες. Αυτό και μόνο λέει πάρα πολλά για τη δουλειά που γίνεται. Και στατιστικά να το βλέπαμε, κάτι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν συνέβη. Από την άλλη, τα άτυπα κέντρα εκ προοιμίου δεν αποτελούν οργανωμένους καταυλισμούς και κατά συνέπεια προβλήματα που δημιουργούνται, παρ’ ότι δεν είναι ευχάριστα, κατά μία έννοια είναι αναμενόμενα. Τα προβλήματα που αναφύονται με τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι σύμπλοκα, δεν έχουν ως θέμα μόνο την αντιμετώπιση της νόσησης ή και της θεραπείας όσων νοσούν αλλά σχετίζονται και με τη διατροφή τους, τη διαμονή τους και με άλλα συναφή θέματα. Εδώ θέλω να εξάρω τη σημαντική συνεισφορά του επιστημονικού προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού, στη συμβολή μιας ολοκληρωμένης επιχειρησιακής δράσης που είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά.

Ειδικά για την Ειδομένη, όπου οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης, έχετε αναλάβει κάποιες ιδιαίτερες πρωτοβουλίες;

Η κατάσταση στην Ειδομένη, παρά τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, είναι ελεγχόμενη υγειονομικά. Δεν υπάρχει κανένα θέμα υγειονομικής βόμβας, όπως ακούστηκε, και ο λόγος που επιχειρούμε είναι να μην προκύψει κάτι τέτοιο, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Βρισκόμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή δράση με τις μονάδες μας που συνεχώς εμπλουτίζονται με επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, άρτια εκπαιδευμένο, το οποίο θα παραμείνει στην περιοχή όσο χρειαστεί. Εκείνο που ωστόσο θέλω να επισημάνω είναι ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες θα πρέπει να μετακινηθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους και να προστατευτούν και από τις καιρικές συνθήκες, που είναι δυσμενείς για τη διαβίωσή τους. Είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο να μεταβούν στις οργανωμένες δομές και να ελεγχθούν άρτια υγειονομικά στα εκεί κέντρα υγειονομικής πρόληψης και προφύλαξης. Για τον λόγο αυτό εμείς κάνουμε έκκληση και μέσω φυλλαδίου που μοιράστηκε αυτές τις μέρες τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά στις γλώσσες τους, προκειμένου να πειστούν ότι συμφέρον τους, ατομικό και οικογενειακό, είναι να φιλοξενηθούν στις οργανωμένες δομές της πολιτείας μιας χώρας που τους βλέπει με απόλυτη ανθρωπιστική διάσταση.

Κατά την άποψή σας, πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την υγεία των Ελλήνων;

Όπως λέω επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης υπάρχουν προβλήματα πολύ σοβαρά. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτά μπορούμε να τα βάλουμε σε τάξη, να βελτιώσουμε τα πράγματα ακόμη και σήμερα. Οι άυλες υπηρεσίες, δηλαδή η φροντίδα υγείας που προσφέρεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές, επειδή έχουμε πολύ καλό ιατρικό προσωπικό. Φυσικά αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό, αλλά αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για τους συμπολίτες μας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρατηρήσει έξαρση σε κάποιες ασθένειες, την οποία αποδίδει στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Και, αν ναι, πώς αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις;

Έξαρση από νοσήματα είτε λόγω της κρίσης είτε λόγω του προσφυγικού δεν υπάρχει, ούτε νοσήματα του παρελθόντος έχουν επανεμφανιστεί. Δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με ξεχασμένα νοσήματα, γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει απλώσει μόνο δίχτυ προστασίας αλλά έχει και σημαντική εποπτεία. Κάθε φορά που εντοπίζεται ένα κρούσμα με «ύποπτα χαρακτηριστικά», κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός σε συνεργασία και με άλλους φορείς (ΠΟΥ, ΠΑΣΤΕΡ, Ιατρική Σχολή, ΕΣΔΥ κ.ά.). Επομένως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βρεθεί με νοσήματα τα οποία ήταν συνηθισμένα τη δεκαετία του ’50, του ’60, ίσως και τη δεκαετία του ’70. Το τονίζω με έμφαση πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όταν εντοπίζεται ένα τέτοιο κρούσμα, αντιμετωπίζεται και περιχαρακώνεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, για να μην υπάρχει κίνδυνος γενικής νόσησης (επιδημία).

Κατά την άποψή σας, πώς μπορεί η πολιτεία να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας;

Αυτό που μπορεί να αποτελέσει βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και, όπου είναι δυνατόν, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων για την επιτυχία του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η σπατάλη δεν οδηγούσε και στην καλύτερη παροχή υγείας. Η σπατάλη των υλικών και πολλές φορές η διαχείρισή τους με υπερβολικά αδιάφορο τρόπο διαμόρφωναν κακή εικόνα. Το δε αποτέλεσμα δεν ήταν σύστοιχο του επιπέδου δαπανών. Πρέπει να αντιληφθούμε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα αξιοποιώντας κάθε φορά αυτά που έχουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι επίδειξη και απόδειξη λογικής και ευθύνης.

Απευθυνόμενος στον πολιτικό κ. Γιαννόπουλο, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε τα τελευταία μα και τα δυσκολότερα μέτρα της διαδρομής προς την έξοδο. Ο κοινός τόπος και η κοινή λογική απ’ όλες τις πλευρές πρέπει να πρυτανεύσουν, με δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν την επιτυχή έκβαση, σε μια περίοδο απόλυτης ρευστότητας και έντασης σε πολλά μέτωπα παγκοσμίως.