Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “ηθικό πλεονέκτημα” offshore» - Free Sunday
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “ηθικό πλεονέκτημα” offshore»

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “ηθικό πλεονέκτημα” offshore»

Αισιοδοξεί ότι μπορεί να έχει αίσια έκβαση η προσπάθεια ανασυγκρότησης του ενδιάμεσου χώρου και τάσσεται –ξανά– υπέρ της δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα.

Μα είναι δυνατόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ασχολήθηκαν ή να μην αντιλήφθηκαν τη ρύθμιση για τις offshore;

Μα είναι δυνατόν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης να ψήφισαν τη ρύθμιση για τις offshore υπουργών και βουλευτών και να μην το πήραν είδηση; Εμείς το καταψηφίσαμε. Δεν δώσαμε έμφαση στο ζήτημα αυτό σε πρώτο χρόνο, γιατί τα υπόλοιπα θέματα του πολυνομοσχεδίου (δημοσιονομικός κόφτης, αυξήσεις φόρων, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, υπερταμείο) προείχαν φυσικά. Εδώ όμως ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και η «Αγία Τριάδα» του Μαξίμου ξεπέρασαν τον εαυτό τους: δεν ξεγέλασαν την αντιπολίτευση, αλλά τους ίδιους τους βουλευτές τους!

Κατά την εκτίμησή σας, ποια είναι η βαθύτερη πρόθεση πίσω από αυτή τη ρύθμιση;

Φαντάζομαι πως παρουσιάστηκε κάποια μεγάλη ανάγκη η αριστεροδεξιά κυβέρνηση να προστατέψει το «ηθικό της πλεονέκτημα», που πιθανόν βρίσκεται κρυμμένο σε κάποιον μακρινό φορολογικό παράδεισο.

Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι μπορεί να επιδιώκεται προστασία συγκεκριμένων προσώπων;

Μα, σοβαρά τώρα, για ποιον άλλο λόγο να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Ελπίζω, έστω και τώρα, πριν αποσύρει τη ρύθμιση, να βρει το θάρρος το Μέγαρο Μαξίμου να πει ποιον ή ποιους καλύπτει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο: Έχουν φέρει διάταξη αμνήστευσης παλαιών εκκρεμών υποθέσεων υπουργού. Στην Ολομέλεια της Βουλής έχουν καταψηφίσει την άρση ασυλίας βουλευτή τους, ενώ στην αρμόδια επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας. «Ηθικό πλεονέκτημα» offshore!

Έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Προτάσεις έχετε καταθέσει;

Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη, είναι ο «κόφτης» κάθε μορφής ανάπτυξης: capital controls, διπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση της φορολογίας παντού, σταμάτημα όλων των μεγάλων έργων και απαξίωση της δημόσιας περιουσίας (δείτε τι γίνεται στο Ελληνικό!), απώλεια 1,3 δισ. από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ούτε ένα ευρώ στην αγορά από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αδιαφάνεια και κωλυσιεργίες στην αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ», αντιαναπτυξιακός νόμος. Με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους, έχουν στοχοποιήσει καθετί ελληνικό, κάθε επαγγελματία ή μικρομεσαίο επιχειρηματία που παράγει, κάθε επένδυση που μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή μία ολοκληρωμένη και αναλυτική πρόταση για την ανάπτυξη. Η δική μας «εμμονή» είναι η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η αλληλεγγύη. Η δική μας «ιδεοληψία» είναι η επένδυση στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία.
Οι επενδύσεις για δουλειές.

Καταθέσαμε:

  • Ολοκληρωμένη πρόταση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ, την αξιοποίηση των οποίων η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ και 16 μήνες.
  • Πρόταση έξι σημείων για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
  • Πρόταση για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, πώς μπορούμε να κάνουμε τη χώρα κέντρο παραγωγής λογισμικού, προσελκύοντας μέρος των 900.000 θέσεων εργασίας που η Ε.Ε. εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν έως το 2020 στην Ευρώπη.
  • Πρόταση δέσμης μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, που θα συνδυαστεί με νέες θέσεις εργασίας.
  • Πρόταση αφορολόγητου για τα κεφάλαια που επανεπενδύονται στους τομείς της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και σε νέες θέσεις εργασίας.
  • Ρήτρα απασχόλησης για επενδυτές που αξιοποιούν δημόσιους πόρους.

Αυτή είναι η ουσιαστική, προοδευτική πρόταση της παράταξής μας για την ανάπτυξη.

Εσείς θεωρείτε λύση για την κεντροαριστερά την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τον Κώστα Σημίτη;

Ο πρώην πρωθυπουργός τίμησε το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη, την κεντροαριστερά γενικότερα –πάνω απ’ όλα, όμως, τη χώρα– με τα έργα του. Τιμά ακόμη και σήμερα την παράταξη με την παρουσία του, με την κατάθεση πολύτιμων σκέψεων και προτάσεων. Είναι χρέος μας να ανταποδώσουμε την τιμή αυτή, σεβόμενοι την προσωπικότητα του Κ. Σημίτη και κρατώντας τον μακριά από μικροπολιτικά σενάρια.


Πάμε για νέο κόμμα ή για ομοσπονδία κομμάτων, δηλαδή για μια διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Η προσωπική μου άποψη ήταν ξεκάθαρη εξαρχής: Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μίλησα για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με βάση τις πολιτικές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και με στόχο την ανάδειξη του προοδευτικού πόλου στη χώρα. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί κεκτημένο και η Επιτροπή Διαλόγου –στην οποία συμμετέχει και το Ποτάμι– τη Δευτέρα έχει την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της. Αν συμφωνήσουμε στις επιμέρους πολιτικές –όπου θεωρώ πως δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές–, οι πολίτες θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια… την περιμένουν!

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν ειλικρινή βούληση συνεργασίας;

Δεν έχω κανένα δείγμα περί του αντιθέτου. Όμως στην πολιτική δεν κρινόμαστε τόσο από τις προθέσεις: κυρίως κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

Τελικά, γιατί είναι τόσο δύσκολο να συγκροτηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός μεταρρυθμιστικός πόλος;

Τίποτε δεν είναι δύσκολο, αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς: η χώρα και μαζί της οι πολίτες, όλοι μας, περάσαμε έξι δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή συνεθλίβη ανάμεσα στις συμπληγάδες της κρίσης αφενός και του λαϊκισμού αφετέρου. Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Τώρα, όλοι έχουμε ευθύνη να αναστρέψουμε αυτή την πορεία – κυρίως όμως η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, αυτός ακριβώς ο μεταρρυθμιστικός πόλος στον οποίο αναφέρεστε. Από εμάς περιμένουν οι πολίτες το νέο, το καινοτόμο, το ουσιαστικό. Ο ρόλος μας όμως δεν είναι να μοιράσουμε απλόχερα «ελπίδες», «αυταπάτες» και ψέματα. Η επιλογή μας είναι να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Αυτό είναι δύσκολο, τόσο για τις εσωτερικές εξελίξεις του χώρου μας όσο και για τη ρητορική μας έναντι της κοινωνίας. Όταν όμως τα καταφέρουμε, θα έχουμε συμβάλει σε μια αποφασιστική στροφή της ελληνικής κοινωνίας από τον λαϊκισμό ξανά προς την πρόοδο και την εξωστρέφεια.