Γιώργος Κυρίτσης: «Η ΝΔ αλλάζει γραμμή σχεδόν κάθε δεκαπέντε μέρες» - Free Sunday
Γιώργος Κυρίτσης: «Η ΝΔ αλλάζει γραμμή σχεδόν κάθε δεκαπέντε μέρες»

Γιώργος Κυρίτσης: «Η ΝΔ αλλάζει γραμμή σχεδόν κάθε δεκαπέντε μέρες»

Παράλληλα ασκεί κριτική για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά το διάστημα της διαπραγμάτευσης.


Κατ’ αρχάς, ως εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, θα ήθελα να μου πείτε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, μετά την εκκένωση της Ειδομένης, για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν απομείνει στον Πειραιά.

Έχει μείνει ένας μικρός αριθμός, ο οποίος θα μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας, οι οποίες φτιάχνονται αυτή την περίοδο στην Αττική.

Όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, παρατηρείται αυτή την περίοδο αυξητική τάση;

Κάθε άλλο. Οι ροές έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Υπάρχει στην κυβέρνηση κάποια ανησυχία σχετικά με την τήρηση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό;

Επί του πεδίου, δηλαδή στα νησιά, η Τουρκία δείχνει να σέβεται πλήρως τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια φραστική διελκυστίνδα με την Ε.Ε. και κυρίως με τη Γερμανία.

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης, πότε περιμένουμε να ολοκληρωθεί;

Υποθέτω αυτές τις ημέρες. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη εικόνα, αν και νομίζω ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι δυναμικό: δηλαδή, αν η κυβέρνηση εμφανιζόταν «μπόσικη», όπως λέγεται, οι δανειστές θα εμφάνιζαν όλο και περισσότερα αιτήματα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει μια σχετικά σθεναρή στάση νομίζω ότι τελειώνει τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση σε αυτό το σημείο.

Σε άρθρο σας στην «Αυγή» είχατε γράψει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετακυλίσει τα βάρη του νέου μνημονίου στα εύπορα στρώματα της χώρας. Θεωρείτε ότι η έως τώρα πολιτική της αντικατοπτρίζει αυτό τον στόχο;

Ως έναν βαθμό το επιτυγχάνει. Δηλαδή, στον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση έχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων, το επιτυγχάνει. Στον βαθμό και στους τομείς όπου η κυβέρνηση υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στους δανειστές, δεν τα καταφέρνει, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μοντέλο το οποίο επιχειρείται να επιβληθεί είναι ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο έχει ως βασικό συστατικό του το να σηκώνουν τα βάρη οι ασθενέστερες τάξεις και να βρίσκονται διαρκώς υπό έναν οικονομικό εκβιασμό.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες μπορούν  να ανταποκριθούν στις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;

Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι η αναμενόμενη δόση περιλαμβάνει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Αυτό ως έναν βαθμό θα αντισταθμίσει το ζήτημα της δυσκολίας που υπάρχει στις πληρωμές. Υπάρχουν, επίσης, διάφορες ευκολίες που γίνονται με δόσεις και γενικά όλοι γνωρίζουμε και όλοι λέμε ότι η φοροδοτική ικανότητα των ασθενέστερων τάξεων και έχει εξαντληθεί και είναι και άδικη η επιβάρυνση αυτή. Είναι ένα μοντέλο που επέλεξε και επέβαλε η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας και μετά επιβλήθηκε, με τους γνωστούς εκβιασμούς, και στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και μεταφέρουν τα χρήματά τους στον Παναμά. Δεν υπάρχει γενικά θέμα φορολογίας, υπάρχει θέμα φορολόγησης των ασθενέστερων τάξεων, η οποία είναι υπερβολική, και τα λεφτά τα οποία λείπουν είναι τα λεφτά που, είτε ως μαύρο χρήμα, είτε ως φοροαποφυγή, είτε ως νομοθετημένη φοροαπαλλαγή, δεν πληρώνουν οι ευπορότερες τάξεις.

Από το φθινόπωρο η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που θα αφορά νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά. Υπάρχει κάποια προετοιμασία, κάποιες κόκκινες γραμμές, δεδομένου ότι πληροφορίες θέλουν να ζητείται ακόμη και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

Σε αυτό θα απαντήσω με τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη, ότι ούτε το κόμμα του σκέφτεται καν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, οπότε εδώ έχουμε μια διακομματική συμφωνία, ότι δεν μπορεί να μπει τέτοιου είδους θέμα υπό διαπραγμάτευση. Αυτά είναι «κόλπα» τα οποία κάνει ο ΣΕΒ και στη συνέχεια τα περνά στους δανειστές, ώστε να τα σερβίρουν αυτοί.

Στις 15 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης με το σύνθημα «Παραιτηθείτε». Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Φίλης, τη χαρακτήρισε «οριακά αντισυνταγματική»;

Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, και όχι η προηγούμενη (σ.σ.: η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), η οποία είχε νομοθετήσει περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Τι απαντάτε στο κόμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «καταστροφική» και ζητά την παραίτησή της;

Βλέπω ότι η ΝΔ αλλάζει γραμμή σχεδόν κάθε δεκαπέντε μέρες: τη μια ζητάει εκλογές, την άλλη δεν ζητάει, τη μια λέει ότι η κυβέρνηση είναι νεοφιλελεύθερη, την άλλη ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη κομμουνιστική, γενικώς βρίσκονται σε ένα στρατηγικό κενό. Βρίσκονται σε μια σύγκρουση των παλαιών τάσεων που υπήρχαν στη συντηρητική παράταξη μετά την ήττα τους στις εκλογές. Έχει περάσει και ενάμισης χρόνος που βρίσκονται μακριά από τη δυνατότητά τους να απομυζούν τη χώρα οι ίδιοι και τα οικονομικά συμφέροντα που εκφράζουν και γι’ αυτό βρίσκονται σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «limbo».

Πώς σχολιάζετε τη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα πολυκομματικής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή;

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, καθώς εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν πράγματα πάνω στα οποία να μπορεί να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση. Έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί, όσο μπορεί, να υπερασπιστεί αυτό που ονομάζουμε «λαϊκές κατακτήσεις», τα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη έχουμε μια αντιπολίτευση που σηκώνει ψηλά τα λάβαρα του νεοφιλελευθερισμού. Υπό αυτή την έννοια, είναι πολιτικά αδύνατο να υπάρξει κάποιου είδους σύνθεση.