Ελένη Αυλωνίτου: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πάγια θέση μας» - Free Sunday
Ελένη Αυλωνίτου: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πάγια θέση μας»

Ελένη Αυλωνίτου: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πάγια θέση μας»

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο;
Οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την απλή αναλογική την ψήφισαν, το ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιούσε την απλή αναλογική μόνο ως πρόσχημα, ξεσκεπάστηκε, η ΝΔ παρέμεινε πιστή στην επί της αρχής υποστήριξη της ενισχυμένης αναλογικής, που την υιοθέτησε και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απείχε, θεωρώντας ότι το θέμα δεν την αφορά – και, πράγματι, η αναλογική εκπροσώπηση του ελληνικού λαού δεν την αφορά. Το νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε τα 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα, οπότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Μπήκε όμως το νερό στο αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω.

Γιατί η κυβέρνηση έθεσε θέμα εκλογικού νόμου τώρα; Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πάγια θέση μας, οπότε μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, φέραμε το θέμα στη Βουλή. Βέβαια, όποτε και να το φέρναμε, η αντιπολίτευση θα μας ρωτούσε «γιατί το φέρατε τώρα;». Το φέραμε τώρα γιατί είχαμε δεσμευτεί να το φέρουμε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δεν έχει νόημα να κάνουμε εκλογές κάθε οκτώ μήνες. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες, συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;
Συμφωνώ απόλυτα. Ακολουθούμε απλώς την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική της διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων των νέων. Θεωρώ ότι άνθρωποι 17 ετών μπορεί και πρέπει να έχουν λόγο στα θέματα της διακυβέρνησης της χώρας που αφορούν τη ζωή τους.

Ήταν ο εκλογικός νόμος μια «δοκιμή» ενόψει των αναθεωρητικών του Συντάγματος παρεμβάσεων που η κυβέρνηση προωθεί;
Δεν βλέπω να σχετίζονται τα δύο θέματα. Οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσουν, πρόκειται όμως και θεσμικά για μία εντελώς διαφορετική διαδικασία.

Τι προσλαμβάνετε από τα όσα είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα; Προβλέπετε δύσκολο φθινόπωρο;
Η ουσία της διαπραγμάτευσης από δω και πέρα επικεντρώνεται στη διάσταση απόψεων ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος. Σε αυτό το περιβάλλον θα προβληθούν διάφορα προσχηματικά θέματα, όπως οι εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Μοσκοβισί βολιδοσκοπεί ενόψει των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου, πράγμα που είναι αναμενόμενο. Η Γερμανία αναζητεί επιχειρήματα προς το ΔΝΤ, αλλά και προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ενώ το ΔΝΤ προβάλλει αξιώσεις και προς τις δύο πλευρές, για να εμφανιστεί ακριβοδίκαιο και να γίνει έτσι πιο αποτελεσματικό. Στο τέλος, όμως, το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ είναι απλώς η μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι να μη συνεχιστεί το ξήλωμα της Ε.Ε. που ξεκίνησε με το Brexit. Στέκομαι στη δήλωση του κ. Μοσκοβισί ότι «σκοπός δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία». Όπως έχει επισημάνει και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση, αυτό επιτυγχάνεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το φθινόπωρο θα είναι φορτισμένο διαπραγματευτικά, μέχρι να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα υπάρξουν όμως άλλα μέτρα επιβάρυνσης του ελληνικού λαού.

Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά;
Αυτά που φέρονται να μας ζητάνε στα εργασιακά δεν τα εφαρμόζουν ούτε οι ίδιοι στις χώρες τους, ενώ είναι αντίθετα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε προσχηματικά αιτήματα που θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.

Ποιο το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στη γείτονα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος;
Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας συντηρητικός πολιτικός που πιστεύει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, οπότε εκπλήσσομαι με όσους εκπλήσσονται με την αντίδρασή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Τουρκία θα συντελεστεί μόνο αφού όλοι οι παράγοντες της τουρκικής πολιτικής ζωής αποδεχτούν ότι το να είναι η κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη είναι πιο σημαντικό από το να τους αρέσει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτό προφανώς δεν έχει συντελεστεί ακόμη, έχει ακόμη δρόμο μπροστά της η Τουρκία για να φτάσει ως εκεί.

Θεωρείτε ότι η συγκυρία (Brexit, απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία κ.λπ.) διευκολύνει ή δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση;
Τη διευκολύνει. Χάσαμε το «προνόμιο» να είμαστε το ένα και μοναδικό μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον άλλα έξι προβλήματα πιο επιτακτικά από το δικό μας: το Brexit, οι ιταλικές τράπεζες, τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, η συζητούμενη αποχώρηση της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη, οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η κατάσταση στην Τουρκία, που σχετίζεται και με το προσφυγικό και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αποδεικνύεται αυτό που λέγαμε στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, το ευρωπαϊκό σύστημα μπάζει από παντού. Βόλευε πολλούς στο εξωτερικό το να φταίει για όλα η Ελλάδα, τώρα όμως δεν περνάει πια αυτό το παραμύθι. Επειδή το σημερινό σύνθετο περιβάλλον απαιτεί πιο ριζικές λύσεις ευρείας εφαρμογής σε όλη την Ευρώπη, η πίεση στη χώρα μας θα μειωθεί. Από την άλλη, γίνεται εμφανές ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, οπότε ανεβαίνει η γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Ήδη βλέπουμε τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζακ Λιου, να συνηγορεί εμφατικά για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξη για τη γενικότερη πορεία της Ελλάδας.