Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: «Η Ελλάδα πλέον δεν είναι χώρα-παρίας» - Free Sunday
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: «Η Ελλάδα πλέον δεν είναι χώρα-παρίας»

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: «Η Ελλάδα πλέον δεν είναι χώρα-παρίας»

Για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, ως εκπαιδευτικός και ο ίδιος, εκτιμά ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.


Ποιες είναι οι βασικές εντυπώσεις που αποκομίσατε από την παρουσία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ;
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τη ΔΕΘ στον απόηχο ενός σπουδαίου γεγονότος, της ευρωμεσογειακής συνάντησης, όπου τέθηκαν οι βάσεις για μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη, για μια Ευρώπη με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη δημοκρατία. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι χώρα-παρίας αλλά προωθητική δύναμη των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Στη ΔΕΘ, λοιπόν, παρουσίασε ένα συνεκτικό προσκλητήριο στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για την υπέρβαση της κρίσης και, κυρίως, για τη χάραξη της επόμενης μέρας με αισιοδοξία αλλά και με σκληρή δουλειά. Έτσι, ο πρωθυπουργικός λόγος στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά και η συνέντευξη Τύπου που τον συνόδευσε, δεν ακολούθησαν την πεπατημένη: τον αποπροσανατολισμό από τη σκληρή πραγματικότητα με ανέξοδες υποσχέσεις. Ήταν προσγειωμένος και συγκεκριμένος.

Θεωρείτε ότι ο απολογισμός και οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός ανταποκρίνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στις προσδοκίες των πολιτών;
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ –που φέτος για το 90% των πολιτών είναι ο ίδιος ή και μικρότερος– με έναν δικαιότερο, που θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν. Σε συνδυασμό με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια, θα ανακουφίσει τα χειμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά. Δεσμεύτηκε για το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ για το 2016, χωρίς βέβαια να διαγράφονται. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και δίνει ανάσα σε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας και την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών. Η προεκλογική μας δέσμευση ήταν για «μια κυβέρνηση των πολλών προς όφελος των πολλών» και αυτήν παλεύουμε να υλοποιήσουμε, περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες των μνημονίων.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά απολύει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δεν αδειοδοτήθηκαν; Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;
Η κυβέρνηση κατοχύρωσε με νόμο την εργασία στον τηλεοπτικό χώρο, με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για 400 θέσεις εργασίας ανά κανάλι εθνικής εμβέλειας. Αντίθετα, μεταξύ 2012 και 2014 οι θέσεις αυτές μειώθηκαν κατά 5.000 σε σύνολο 8.500. Μέχρι στιγμής, από την αδειοδότηση των καναλιών δεν έχει χάσει κανείς την εργασία του. Δεν θα απολογηθούμε για τις επιλογές των επιχειρήσεων. Θα διασφαλίσουμε και θα πριμοδοτήσουμε βιώσιμες θέσεις εργασίας. Έχουν ήδη κατοχυρωθεί πάνω από 1.600 θέσεις εργασίας μόνο στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Έπονται τα θεματικά και περιφερειακά.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της υποδόσης. Ποια νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αυτή;
Το κίνητρο της κυβέρνησης δεν είναι ταμειακό. Και χωρίς την υποδόση, το Δημόσιο θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές υποχρεώσεις του έως το τέλος του χρόνου. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός επιδιώκει το εντελώς αντίθετο: την αύξηση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία με μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη σταθερότητα. Η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει το φετινό «δημοσιονομικό μαξιλάρι» από την καλύτερη απόδοση των φορολογικών μέτρων και τη «ρηχή ύφεση», ώστε να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Επίσης, θέλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα βελτιώσει το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα.

Το «μενού» της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιέχει κυρίως τα εργασιακά. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης;
Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων έχουμε σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Με αυτό το πνεύμα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διεθνές συνέδριο για τις «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας». Το συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη συλλογική αυτονομία και την επιστροφή της χώρας στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Από την εμπειρία σας στον χώρο της εκπαίδευσης, ποια εικόνα έχετε σχηματίσει για τη φετινή έναρξη της σχολικής χρονιάς; Ήταν όντως ικανοποιητική;
Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τις «κλασικές» έως τώρα ελλείψεις. Έγινε το αυτονόητο. Μπορούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, γιατί έγιναν πολλά. Τα νέα ολοήμερα σχολεία –νηπιαγωγεία και δημοτικά– ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Η ειδική αγωγή αναβαθμίζεται: για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησαν από τα ειδικά σχολεία. Ιδρύονται νέα τμήματα ένταξης. Με τον πρόσφατο νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση μπαίνουν φραγμοί στην αυθαιρεσία των σχολαρχών.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στον χώρο της εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας – και γιατί;
Με τις αλλαγές στα γυμνάσια δίνεται βάρος στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, μειώνεται ο χρόνος ανούσιων εξετάσεων και αυξάνεται ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι αδύνατοι μαθητές και μαθήτριες με τα νέα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Τα ΕΠΑΛ, μετά την επαναπρόσληψη εδώ και έναν χρόνο των απολυμένων εκπαιδευτικών, λειτουργούν φέτος με νέα δομή και νέες ειδικότητες, ώστε να καλύψουν πραγματικές επαγγελματικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/μαθητριών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για το σπάσιμο της λιτότητας, για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Τι περιμένετε να ακούσετε από το βήμα της ΔΕΘ από τον πρόεδρο της ΝΔ;
Το εξαντλημένο, ιστορικά και πολιτικά, και, προπαντός, ακριβοπληρωμένο κοινωνικά αφήγημα του νεοφιλελεύθερου-άγριου καπιταλισμού.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αποτυχημένη και ζητά εκλογές. Τι απαντάτε;
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάσχει από «σύνδρομο στέρησης εξουσίας». Μετά, μάλιστα, τη διάψευση των φρούδων ελπίδων της για «αριστερή παρένθεση», προσπαθεί να γεμίσει το κενό στρατηγικής που έχει φωνασκώντας για εκλογές. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα. Πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με σχέδιο και συμμάχους στην Ευρώπη.