Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη: «Η Ελλάδα έχει σημαντικούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη» - Free Sunday
Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη: «Η Ελλάδα έχει σημαντικούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη»

Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη: «Η Ελλάδα έχει σημαντικούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη»

Την περασμένη εβδομάδα, μαζί με συναδέλφους σας από το ΕΛΚ, επισκεφθήκατε την Ελλάδα και συναντηθήκατε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό. Τι σας ώθησε να αναλάβετε αυτή την πρωτοβουλία;

Η πρωτοβουλία αυτή οργανώθηκε στο πνεύμα να ασκηθούν πιέσεις προς την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και την ανακούφιση της Ελλάδας από το δυσανάλογο βάρος που έχει αναλάβει. Στον αγώνα αυτό η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνη. Ως εκ τούτου, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσουν οι συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπρόσωποι άλλων κρατών-μελών, προσωπική αντίληψη για το μέγεθος και τις δυσκολίες διαχείρισης του προβλήματος και να τη μεταφέρουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη και στις χώρες τους.

Ποια τα συμπεράσματά σας, αλλά και των συναδέλφων σας από το ΕΛΚ, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την ελληνική κυβέρνηση;

Δυστυχώς, έγινε αντιληπτή απ’ όλους μας η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και στην υλοποίηση των μέτρων που θα ανακούφιζαν τη χώρα από καταστάσεις που σήμερα δεν μας τιμούν. Ακόμα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις υποδομών, τεράστιες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και ανεπαρκής στελέχωση των απαραίτητων δομών. Η κατάσταση στο Ελληνικό είναι ανυπόφορη. Τέτοια ζητήματα εντόπισαν και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι και πρόκειται να τα καταγράψουν σε σχετικό πόρισμα που θα συντάξουν και θα υποβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό και ιδίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα;

Είναι γεγονός ότι και η Ευρώπη έχει σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Οι ρυθμοί δίκαιης και αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε όλα τα κράτη-μέλη προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς, αν και η σχετική απόφαση ελήφθη σχεδόν έναν χρόνο πριν. Για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που έχουν κατατεθεί στη χώρα μας μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, χρειαζόμαστε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή από την Ευρώπη. Η χώρα φιλοξενεί σήμερα περίπου 60.000 πρόσφυγες και δεν πρόκειται να ελαφρυνθεί σημαντικά αν δεν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών-μελών.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας πέρασαν μια «κυματώδη» περίοδο. Διαπιστώνετε ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας που είχε διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της προχειρότητας και της ασυνέπειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Όπως συνηθίζω να λέω, η Ελλάδα έχει σημαντικούς φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές δίνουμε συχνά σκληρές μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας, κάθε φορά που πλήττεται από τις κωλυσιεργίες και τις παλινωδίες της παρούσας κυβέρνησης.

Στην Αθήνα ήδη έχει ανοίξει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πού αποδίδετε εσείς αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

Τα διαδοχικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, αρχικά με τον εκλογικό νόμο, στη συνέχεια με τη συνταγματική αναθεώρηση και τώρα με τη «δίκαιη» ανάπτυξη, στόχο έχουν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα φλέγοντα και δυσβάστακτα προβλήματα της καθημερινότητας. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα ξεχάσουν την ανεργία, την ανελέητη φοροεπιδρομή, την αποτυχημένη διαπραγμάτευση που έφερε νέα μέτρα 9 δισ. ευρώ, την προκλητική εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του υπερταμείου, την καταπάτηση ακόμη και των πιο θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και το πλήθος των προεκλογικών υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα διαθέτει την πολιτική κουλτούρα για να καθιερωθεί ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική;

Η εφαρμογή της «απλής και άδολης» αναλογικής σημαίνει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα προϋποθέτει από την πλευρά των συνεργαζόμενων κομμάτων τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας των έγκυρων ψηφοδελτίων. Για να γίνει κατανοητός ο βαθμός δυσκολίας του παραπάνω στόχου σημειώνω ότι η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αθροιστικά συγκέντρωσε το 39% των ψήφων, θα χρειαζόταν τη σύμπραξη ακόμη τριών από τα μικρά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως, εάν συνεκτιμήσουμε ότι σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής ο περαιτέρω κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων είναι δεδομένος, ο σχηματισμός σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης θα καταστεί ανέφικτος.

Πιστεύετε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο προοιωνίζεται εκλογές σύντομα;

Όπως προανέφερα, βασικό στόχο της σχετικής συζήτησης θεωρώ τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Παράλληλα, είναι εμφανέστατη η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξαντλήσει την τετραετία. Η ανεπάρκεια στον χειρισμό των κρίσιμων ζητημάτων, η εμμονή σε υφεσιακά μέτρα, η διόγκωση της φτώχειας και η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία. Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δημοσκοπική τους κατάρρευση, οδηγούμαστε στην εύλογη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα μακροημερεύσει.