Κώστας Μακεδόνας: «Πρέπει να προσαρμόζεις τις ερμηνείες σου με τον χρόνο» - Free Sunday
Κώστας Μακεδόνας: «Πρέπει να προσαρμόζεις τις ερμηνείες σου με τον χρόνο»

Κώστας Μακεδόνας: «Πρέπει να προσαρμόζεις τις ερμηνείες σου με τον χρόνο»

Την Τρίτη 19 Ιουλίου ο Κώστας Μακεδόνας θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο Πέτρας, έχοντας καλεσμένους του αγαπημένους φίλους: Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρη Σταρόβα, Ζωή Παπαδοπούλου, Κρατερό Κατσούλη, Γιώργο Θεοφάνους. 


Δίνετε μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας – τι να περιμένουμε;
Να περιμένετε να ακούσετε ωραία και διαχρονικά τραγούδια, πολύ χιούμορ, μία δυνατή και δεμένη ορχήστρα σε έναν από τους πιο όμορφους χώρους της Αθήνας και φυσικά έξι υπέροχους φίλους-καλεσμένους, όπως η μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, η αγαπημένη μου Μελίνα Ασλανίδου, που βρίσκεται στα καλύτερά της τα τελευταία χρόνια, το «φαινόμενο» Δημήτρης Σταρόβας, μία λαϊκή τραγουδίστρια της νεότερης γενιάς που έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η Ζωή Παπαδοπούλου, ο ορισμός του κεφιού και των ανατροπών Κρατερός Κατσούλης και ο αδερφικός μου φίλος και συνθέτης μεγάλων τραγουδιών Γιώργος Θεοφάνους.

Εκλεκτοί σας φίλοι καλεσμένοι σε αυτή τη συναυλία. Είναι λυτρωτικό να συνεργάζεστε με φίλους;
Είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές και αξίες της ζωής. Το να ξέρεις και να νιώθεις πως ο συνεργάτης είναι πρώτα απ’ όλα φίλος βοηθά στο να είσαι ελεύθερος να εκφράσεις τις απόψεις σου, τα «θέλω» σου και τις ανάγκες σου. Οι φίλοι που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη συναυλία είναι ένας κι ένας και ανυπομονώ γι’ αυτή τη βραδιά.

Έχετε φιλίες που έχουν αντέξει στον χρόνο; Και, αντίστοιχα, πόσο εύκολο σας είναι να δημιουργείτε νέες;
Αισθάνομαι πολύ τυχερός που έχω φίλους και από τα παιδικά μου χρόνια, με τους οποίους βρισκόμαστε ακόμα, και φυσικά και από τον καλλιτεχνικό χώρο. Φίλους που με στήριξαν στο ξεκίνημά μου και που νιώθω πως είναι δικοί μου άνθρωποι. Η φιλία που αντέχει στον χρόνο είναι σαν το κρασί. Με τον καιρό γίνεται όλο και καλύτερη. Μακάρι και οι νέες μου φιλίες να αντέξουν στον χρόνο και να νιώθω κάθε μέρα και πιο τυχερός γι’ αυτό το πράγμα.

Η αγωνία, ο δημιουργικός πυρετός για ένα πρόγραμμα, έναν δίσκο, μια συναυλία, εξακολουθεί να είναι ανεβασμένος μετά από τόσα χρόνια;
Ίσως και περισσότερο. Ειδικά τη συγκεκριμένη συναυλία την περιμένω πώς και πώς, προσδοκώντας και ελπίζοντας όλες οι ιδέες μας να υλοποιηθούν και φυσικά να αρέσουν στο κοινό.

Το ελληνικό συναυλιακό καλοκαίρι είναι πάντα πληθωρικό. Κυρίως, δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες της επαρχίας να ακούσουν και να δουν καλλιτέχνες που η βάση τους είναι η Αθήνα. Αντιδρά διαφορετικά το κοινό της επαρχίας;
Το κοινό της επαρχίας περιμένει πώς και πώς τις καλοκαιρινές συναυλίες και παραστάσεις των καλλιτεχνών. Λόγω της όχι και τόσο συχνής επαφής, εξαιτίας της απόστασης, στην αρχή μερικές φορές είναι πιο διστακτικοί, αλλά στη συνέχεια γίνονται πολύ εκδηλωτικοί και η αγάπη και ο ενθουσιασμός τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Βρίσκετε νέες ερμηνείες, νέα νοήματα στα τραγούδια σας όταν καλείστε να τα ερμηνεύσετε ξανά;
Αυτό είναι κάτι που γίνεται συνεχώς. Αν δεν βρίσκεις καινούργια νοήματα στα τραγούδια σου και δεν προσαρμόζεις τις ερμηνείες σου με τον χρόνο, κινδυνεύεις να θεωρήσεις ρουτίνα αυτό που κάνεις και να το βαρεθείς. Άλλα βιώματα και εμπειρίες ζωής έχεις στα 20, άλλα στα 40, άλλα στα 50. Άλλο συναίσθημα καταθέτεις στα τραγούδια σου σε κάθε φάση της ζωής σου.

Η πολιτιστική κληρονομιά μας –και με τον όρο αναφέρομαι κυρίως στην αρχαία κληρονομιά μας– εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το κυριότερο, αν όχι το μοναδικό, «εξαγώγιμο» προϊόν μας. Θα μπορούσε και η σύγχρονη τέχνη μας να βγει εκτός συνόρων και με ποιους όρους;
Κατά καιρούς έχουν υπάρξει καλλιτέχνες μας και έργα τους που έχουν ταξιδέψει σε όλη τη γη. Ναι, φυσικά και θα μπορούσε. Δυσκολίες υπάρχουν, όπως η γλώσσα, για παράδειγμα, αν και ακόμη και η υπέροχη γλώσσα μας θα μπορούσε να είναι λόγος «εξαγωγής». Χρειάζεται έμπνευση, μεράκι, αλλά και προγραμματισμός, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, και φυσικά όραμα.

INFO
Κώστας Μακεδόνας
Θέατρο Πέτρας
Τρίτη 19 Ιουλίου 2016
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: €10 προπώληση, €12 την ημέρα της συναυλίας στο ταμείο του θεάτρου