Δημήτρης Βέττας: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί κανένας κόφτης» - Free Sunday
Δημήτρης Βέττας: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί κανένας κόφτης»

Δημήτρης Βέττας: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί κανένας κόφτης»

Αναφερόμενος στο ζήτημα με τις δημοσκοπήσεις που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, υπογραμμίζει ότι «αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, βλέπουμε ότι ο κόσμος που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται να μεταπηδά σε άλλο κόμμα. Περιμένει να κρίνει την κυβέρνηση και κρατά μια κριτική στάση απέναντί της».

Κατ’ αρχάς θα ήθελα το σχόλιό σας για το ζήτημα των δημοσκοπήσεων. Τελικά, είναι εργαλείο αποτύπωσης της κοινής γνώμης ή μέσο για πολιτικά παιχνίδια;
Οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι αποτυγχάνουν να προβλέψουν σωστά την πραγματική εκλογική δύναμη των κομμάτων. Ακόμη και τα exit polls. Είτε τα εργαλεία τους είναι άστοχα είτε επιχειρούν να διαμορφώσουν και όχι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα.

Θεωρείτε ότι οι δημοσκοπήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αντικατοπτρίζουν –ως έναν βαθμό τουλάχιστον– την πραγματικότητα;
Υπάρχουν διάφορες δημοσκοπήσεις, με διαφορετικά και ενίοτε αντιφατικά αποτελέσματα. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει μια κοινή απάντηση. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν φθορά της κυβέρνησης και μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους βλέπουμε ότι ο κόσμος που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται να μεταπηδά σε άλλο κόμμα. Περιμένει να κρίνει την κυβέρνηση και κρατά μια κριτική στάση απέναντί της. Θεωρούμε ότι η άνοδος της οικονομίας, που ήδη προβλέπεται σε πληθώρα διαφορετικών φορέων και αναλύσεων, θα συντελέσει στη συσπείρωση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η υλοποίηση των υποσχέσεών μας, άλλωστε, σε διαφορετικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, που πραγματοποιείται βαθμηδόν και μέσα από πολλές δυσκολίες – αλλά πραγματοποιείται, επίσης θα ικανοποιήσει τον κόσμο που υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή» η πλειονότητα των ερωτηθέντων ζητά εκλογές άμεσα; Το φαινόμενο παρατηρείται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της εταιρείας…
Νομίζω ότι είναι καλό ότι η «Αυγή» δείχνει ότι μπορεί να διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική, εμπεριέχοντας ειδησεογραφική ύλη ακόμη και εχθρική προς την κυβέρνηση. Η «Αυγή» είναι εφημερίδα και πρέπει να φιλοξενεί πληθώρα απόψεων, σύμφωνα με τον ρόλο της.

Η ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα. Βαίνουμε, πιστεύετε, προς εκλογές;
Σε καμία περίπτωση. Χρειαζόμαστε χρόνο για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές που θέλουμε στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στη δημόσια διοίκηση, σε όλο το φάσμα όσων επιθυμούμε να πετύχουμε και να αλλάξουμε. Οι αλλαγές συμβαίνουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, εντός και εκτός, απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και παγιωμένες νοοτροπίες, και απαιτούν χρόνο και πολλή προσπάθεια.

Και μέσα σε όλα, τα ΜΑΤ επιτίθενται με χημικά κατά συνταξιούχων. Το σχόλιό σας;
Δεν είμαι υπέρ της καταστολής, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχει και αντίδραση της αστυνομίας όταν κάποιοι, οποιοιδήποτε, επιχειρούν να γκρεμίσουν και να αναποδογυρίσουν μια κλούβα της ελληνικής αστυνομίας, όποιο κι αν είναι το αίτημά τους. Διαφωνώ ως προς τον τρόπο επέμβασης της αστυνομίας επιχειρησιακά, αλλά ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, οπότε έχω καλυφθεί. Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, να προστατεύει τον πολίτη και τη δημόσια περιουσία, και καλό είναι, νομίζω, να προσπαθεί να εξαντλεί τους ηπιότερους τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων βίας πριν επέμβει και η ίδια με βία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της αστυνομίας. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί;
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι μια γενναία πράξη και ουσιαστικά σημαίνει ότι έθεσε την παραίτησή του στην κρίση του πρωθυπουργού. Γενικώς, δεν νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη είναι τόσο ξεκάθαρη στις περιπτώσεις αστυνομικής βίας, αφού ο αρμόδιος υπουργός είναι ο πολιτικός προϊστάμενος και όχι ο επιχειρησιακός υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει σε σχέση με την αστυνομική βία. Ούτε είναι εύκολο για οποιονδήποτε υπουργό σε αυτό το υπουργείο να έχει πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο σε ό,τι συμβαίνει. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι μάλλον αδύνατο.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη;
Ακόμη και το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη άμεσα πάνω από 3 μονάδες για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί κανένας κόφτης. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί σε ανοδική τροχιά και αυτό που αναμένουμε με ενδιαφέρον είναι η υλοποίηση των αισιόδοξων προβλέψεων.

Ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά;
Επιχειρούμε να ανατρέψουμε το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι κόκκινη γραμμή η ανατροπή δεδομένων, είναι επιθυμία χωρίς κόκκινες γραμμές. Επιχειρούμε να ανατρέψουμε δεδομένα και να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις στην καρδιά των εργασιακών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Οι ομαδικές απολύσεις επίσης πρέπει να περιοριστούν νομικοτεχνικά και νομίζω ότι θα βρεθεί τρόπος. Η διαπραγμάτευση, τέλος, νομίζω θα είναι επιτυχημένη από ελληνικής πλευράς και για τα συμφέροντά μας, ενώ εκκρεμεί και το τεράστιο στοίχημα του χρέους, για το οποίο είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.