Οδυσσέας Βουδούρης: «Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση το έργο της» - Free Sunday
Οδυσσέας Βουδούρης: «Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση το έργο της»

Οδυσσέας Βουδούρης: «Ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση το έργο της»

Άλλωστε πήγε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνάντησε τον Φώτη Κουβέλη, που τον είχε διαγράψει από τη ΔΗΜΑΡ επειδή ζητούσε στροφή προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το σημαδιακό γεγονός της εβδομάδας είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο η Κοινωνία Πρώτα προσκλήθηκε ως σύμμαχη δύναμη. Τι σημαίνει αυτό για σας;
Ναι, η Κοινωνία Πρώτα, από την ίδρυσή της, στόχευε στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ξεκίνησε με τις προσωπικές επαφές που είχα το 2012 με τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεχίστηκε μετά τη διαγραφή μου από τον κ. Κουβέλη. Διαγραφή που έγινε, ίσως σας κάνει να χαμογελάσετε, ακριβώς επειδή ήμουν από εκείνους που πάλευαν να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι με Σαμαρά και Βενιζέλο. Κορυφώθηκε με την πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθώ του ψηφοδελτίου στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο. Και βέβαια συνεχίζεται και μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς.

Η πρόσφατη παραίτησή σας, όμως, από τη θέση του γενικού γραμματέα για το προσφυγικό, με τα ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία που καταθέσατε για τον Γιάννη Μουζάλα, δεν επισκιάζει αυτή τη συνεργασία;
Κατά την άποψή μου, όχι. Κατ’ αρχάς, έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πήραν τις σωστές αποφάσεις, τη σωστή στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν τις εφάρμοσε. Ο κ. Μουζάλας δεν απάντησε ποτέ στα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, όχι μόνο από μένα αλλά πλέον και από βουλευτές και τον διεθνή Τύπο. Ο κ. Μουζάλας προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την κυβέρνηση και την αποδοχή της παραίτησής μου από τον πρωθυπουργό.
Ας σημειώσουμε, λοιπόν, ακριβώς ποια ήταν τα γεγονότα. Τον Ιούνιο ζήτησα από τον αναπληρωτή υπουργό να σταματήσουμε τις καθυστερήσεις, για να προχωρήσουμε πραγματικά στην εφαρμογή του νόμου 4375/2016. Η αντίδραση του κ. Μουζάλα ήταν να ζητήσει την αποπομπή μου από τον πρωθυπουργό – ο οποίος βέβαια αρνήθηκε και εύλογα ζήτησε να υπάρξει η δέουσα θεσμική συνεργασία. Εγώ ανταποκρίθηκα άμεσα, διότι αυτή ήταν πάντα η επιθυμία μου. Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού ήταν αρνητική. Όχι μόνο αρνήθηκε να μου εκχωρήσει αρμοδιότητες, όπως όφειλε, αλλά μου έστειλε επιστολή για να μου απαγορεύσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στα κυβερνητικά χρονικά! Καταλαβαίνετε ότι η παραίτησή μου ήταν, συνεπώς, δεδομένη.

Τότε, όμως, γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέπεμψε τον αναπληρωτή υπουργό;
Δεν μου ανήκει να απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα. Αλλά προσωπικά καταλαβαίνω ότι η αποπομπή ενός υπουργού δεν είναι ό,τι καλύτερο στη μέση μιας κρίσης.

Άρα να συμπεράνουμε ότι ο κ. Μουζάλας είχε τη στήριξη της κυβέρνησης;
Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα που νομίζει. Αλλά να σας ρωτήσω κι εγώ: Ακούσατε πολλούς υπουργούς ή εκπρόσωπο της κυβέρνησης να δηλώνει ότι ο κ. Μουζάλας απάντησε στα ερωτήματα, που του έχουν τεθεί δημοσίως, ή ότι σωστά κάνει και δεν απαντά; Με λίγα λόγια, ακούσατε κάποιον να προσφέρει σαφή στήριξη στον κ. Μουζάλα;

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον όχι. Αλλά μου κάνει εντύπωση η στάση σας να θέτετε επίμονα αυτά τα θέματα.
Καταλαβαίνω την απορία σας. Να ξέρετε όμως ότι δεν έχει κανέναν προσωπικό χαρακτήρα αυτό το θέμα. Για μένα, η υπόθεση Μουζάλα είναι ανησυχητική κυρίως ως ενδεχόμενο σημάδι μιας κυβερνητικής δυσλειτουργίας. Ας ξεχάσουμε τους συγκεκριμένους πρωταγωνιστές και ας δούμε απρόσωπα το γεγονός. Τι συνέβη; Ένας άνθρωπος που επέλεξε ο πρωθυπουργός για μια αποστολή, για την οποία όλοι κρίνουν πως έχει τα προσόντα, οδηγείται σε παραίτηση μέσα σε πέντε μήνες. Γιατί; Μήπως διότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του; Όχι, όλοι οι εταίροι (Ευρωπαίοι, διεθνείς οργανώσεις) διαβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του. Οδηγείται σε παραίτηση διότι ο πολιτικός του προϊστάμενος δεν κάνει τη δική του δουλειά. Και αυτό είναι ένα αντικειμενικό πιστοποιημένο γεγονός. Παραδόξως, με μισόλογα, το παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός σε πρόσφατο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η απάντησή του στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ήταν «μη με κατακρίνετε, γιατί κι εσείς δεν θα κάνατε καλύτερα»!

Μήπως υπάρχει και μια απογοήτευση που παραιτηθήκατε;
Στενοχωριέμαι για τους πρόσφυγες, που δεν μπόρεσα να τους βοηθήσω περισσότερο. Λυπάμαι διότι και οι συνεργάτες μου διώχτηκαν από τον υπουργό, ενώ είχαν δουλέψει και μπορούσαν να προσφέρουν πολλά. Αν είχαμε την ελευθερία να δράσουμε, σήμερα ο απολογισμός για το προσφυγικό θα ήταν τελείως διαφορετικός. Είχαμε διαθέσιμα χρήματα, είχαμε στελέχη ικανά, είχαμε τη στήριξη της κοινωνίας. Μπορεί να μην είχαμε φτάσει το επίπεδο που διαπιστώσαμε π.χ. στη Νορβηγία, αλλά θα είχαμε δημιουργήσει μια κατάσταση για την οποία θα ήμασταν περήφανοι. Σήμερα ζούμε μια ντροπή: η Μόρια καίγεται, εκατοντάδες αθώα ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται σε αστυνομικά τμήματα, στο Σχιστό οι πρόσφυγες κάνουν απεργία πείνας, οι πρόσφυγες στεγάζονται ακόμη σε σκηνές μέσα στον χειμώνα, η κατάσταση τροφοδοτεί απόρριψη, ενώ η κοινωνία μας υποδέχτηκε τους πρόσφυγες παραδειγματικά… Είναι άδικο και κρίμα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την Ελλάδα.

Να επανέλθουμε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα θέλατε να πείτε στους συνέδρους;
Άκουσα τον προβληματισμό του προέδρου. Ποια περιθώρια έχουμε για να βρούμε μια διέξοδο από την κρίση, με όρους κοινωνίας, όταν το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι τόσο ασφυκτικό; Είναι και ο προβληματισμός της Κοινωνίας Πρώτα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα ψύχραιμα και μεθοδικά. Πρέπει κατ’ αρχάς να το κάνουμε απορρίπτοντας τη λογική του μονόδρομου. Πρέπει επίσης να κάνουμε μια ανάλυση της πορείας που μας έφερε μέχρι εδώ, ακόμη και με αυτοκριτική διάθεση. Είναι μεγάλη συζήτηση… Ταυτόχρονα οφείλουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από τη λογική του παλαιού καθεστώς, όπου οι κυβερνήσεις σχηματίζονταν βάσει πολιτικο-κομματικών ισορροπιών και επικοινωνιακής απήχησης. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να αντανακλά τις τάσεις και το επίπεδο προβολής των μελών του από τα μίντια. Ο υπουργός είναι πρώτα απ’ όλα εργάτης και κρίνεται από το έργο του. Ο κόσμος περιμένει να δει αποτέλεσμα από την κυβέρνηση.

Ποια είναι η σχέση της Κοινωνίας Πρώτα με τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;
Νομίζω ότι είναι υπό επαναπροσδιορισμό. Η Κοινωνία Πρώτα ήταν η προμετωπίδα της πολιτικής των συνεργασιών που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2012. Παίξαμε σημαντικό ρόλο στις εκλογές του 2014, στις κινητοποιήσεις κατά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στην αποτροπή της παράτασης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε πολλά άλλα. Ο τότε γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μου είχε εκμυστηρευτεί, σε μια προσωπική συζήτηση, ότι η Κοινωνία Πρώτα είναι η κίνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολιτικά πλησιέστερη και αξιόπιστη. Το θεώρησα τιμή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι η συστράτευση όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων συνεχίζει να είναι αναγκαία όσο ποτέ. Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο του ως κόμμα κυβέρνησης, θα κληθεί να απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα.

Εσείς, μετά την παραίτησή σας, εγκαταλείπετε την πολιτική;
Υπάρχει μια ρήση που λέει «ακόμα κι αν δεν ασχολείσαι με την πολιτική, η πολιτική ασχολείται μ’ εσένα». Όλοι έχουμε πολιτικό ρόλο και αυτοί που νομίζουν ότι δεν έχουν απλώς έχουν παθητικό ρόλο. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να διεκπεραιώνεις την κοινωνικο-πολιτική σου υπόσταση. Εγώ είμαι χειρουργός, αυτή είναι η σταθερά μου.

*Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι μέλος του Συντονιστικού της Κοινωνίας Πρώτα, πρώην πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πρόσφατα παραιτηθείς από τη θέση του γενικού γραμματέα Υποδοχής Προσφύγων.