Βασίλης Ξυπολυτάς: «Δεν φτάνει να είσαι νέος» - Free Sunday
Βασίλης Ξυπολυτάς: «Δεν φτάνει να είσαι νέος»

Βασίλης Ξυπολυτάς: «Δεν φτάνει να είσαι νέος»

Ανταποκρίνεται η ΝΔ στο κοινωνικό αίτημα για ανανέωση της πολιτικής ζωής; Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα βλέπουμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους…
Δεν συμφωνώ μαζί σας. Η ΝΔ έχει ανανεωθεί στελεχιακά κατά 50% από την ημέρα εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα, όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, κι εκεί υπάρχουν φρέσκα πρόσωπα, αλλά για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ανανέωση θα πρέπει οι ψηφοφόροι της ΝΔ να επιλέξουν νέα πρόσωπα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί, σε κάθε τόνο, ότι θα βάλει στα ψηφοδέλτια νέα πρόσωπα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να προχωρήσουν σε κοινοβουλευτική ανανέωση.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση της πολιτικής θα πρέπει να γίνει τόσο με ηλικιακά όσο και με ποιοτικά κριτήρια των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι, επιτρέψτε μου τη φράση, «μπροστάντζες» του συστήματος, θα πρέπει να είναι χρήσιμοι και να έχουν ένα μείγμα ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Δηλαδή ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια της ανανέωσης;
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν φτάνει να είσαι «νέος». Πρέπει να είσαι χρήσιμος και για να είσαι χρήσιμος πρέπει να έχεις ένα μείγμα χαρακτηριστικών. Πρέπει προφανώς να έχεις γνώσεις, αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να έχεις σημαντική εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να καταλαβαίνεις την πραγματικότητα. Πρέπει επίσης να ξέρεις πώς δουλεύει η δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τις ατέλειές της και να προτείνεις καινοτόμες αλλαγές. Για προφανείς λόγους πρέπει να είσαι έντιμος και, τέλος, πρέπει να έχεις ως πρότυπο την οργάνωση των δυτικών κοινωνιών και όχι βαλκανικές αντιλήψεις.

Οι άνθρωποι της γενιάς σας αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους παλαιότερους ή ισχύει πάντα η επετηρίδα;
Με ρωτάτε για τις ευκαιρίες στη πολιτική αλλά πρώτα θα σας απαντήσω ότι εκτός πολιτικής οι άνθρωποι της γενιάς μου έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι παλιότερα. Όχι γιατί υπάρχει επετηρίδα, αλλά γιατί η κρίση μάς έχει συντρίψει. Τώρα, στην πολιτική υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε μικρά αντισυστημικά κόμματα και όχι στους παραδοσιακούς κομματικούς σχηματισμούς.

Τι σκέψεις σάς δημιουργεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ;
Όταν πριν από λίγους μήνες σε συζητήσεις έλεγα ότι θα εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ με κοιτούσαν περίεργα, αλλά για μένα όλες οι ενδείξεις ήταν εκεί. Κατά τη γνώμη μου, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική τάση στις δυτικές κοινωνίες η οποία εκφράζεται αντισυστημικά, για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους. Ο πολιτικός ο οποίος μπορεί να αγγίξει μέσω συναισθηματικού και αντισυστημικού λόγου την κοινωνία θα βγαίνει νικητής. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά τα είχε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν περιμένω ότι θα δούμε σοβαρές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Το αμερικανικό σύστημα είναι εξαιρετικά ώριμο και παρέχει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στην εκτελεστική εξουσία, ώστε να μην επιτραπεί να διαμορφωθεί πολιτική εις βάρος των συμφερόντων της χώρας τους.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι αυτής της αντισυστημικής ψήφου;
Οι λόγοι είναι πολλοί, εν συντομία εκτιμώ πως οι κυριότεροι είναι η παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη του διαδικτύου και η αυτονόμηση των πολιτών από τα παραδοσιακά κέντρα επιρροής.
Στην περίπτωση της παγκοσμιοποίησης, υπάρχουν δύο κατηγορίες αντισυστημικής ψήφου, αυτή του φόβου της αλλοίωσης των κρατών εθνών και αυτή της μεταφοράς του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή ή offshore.
Στην περίπτωση του internet, υπάρχουν και πάλι δύο κατηγορίες αντισυστημικής ψήφου, αυτή της ψευδούς ενημέρωσης μέσω των blogs και των social media και αυτή των πολιτών που βλέπουν μέσω του διαδικτύου την άνιση κατανομή του πλούτου μέσα στην ίδια την κοινωνία. Φτάνει μια απλή βόλτα στα social media για να δεις πως κάποιοι φίλοι σου ζουν καλύτερα.
Τέλος, υπάρχει η απομάκρυνση της κοινωνίας από τα παραδοσιακά κέντρα επιρροής, όπως η Εκκλησία, ή ακόμη και η έντυπη ενημέρωση, και αυτό με τη σειρά του αφήνει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας να επηρεάζονται από τους δύο πρώτους λόγους.

Η Μέρκελ θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία. Αυτό κι αν είναι «παλιό»… Ή μήπως γίνεται ζητούμενο η σταθερότητα;
Η κ. Μέρκελ είναι λίγο διαφορετική περίπτωση, γιατί, ασχέτως του πώς τη βλέπουμε εμείς, κατάφερε να κάνει τους Γερμανούς πλουσιότερους και, κυρίως, να τους δώσει το χαμένο κύρος τους, μετά από σχεδόν 100 χρόνια. Πάντως, και στην περίπτωσή της η εκλογή δεν θα είναι εύκολη και θα υπάρξει ισχυρή αντισυστημική ψήφος.

Η ΝΔ ζητάει επιμόνως εκλογές. Δεν θα ήταν επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον να γίνουν εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση και παρθούν αποφάσεις για το χρέος;
Η ΝΔ ζητάει εκλογές γιατί κάθε μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία κρατάει την Ελλάδα πίσω. Και η οπισθοδρόμηση αυτή δεν αφορά μόνο τα οικονομικά της χώρας αλλά και ζητήματα δημοκρατίας.
Όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, στερώντας από την αγορά πολύτιμα χρήματα. Επίσης, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δώσουν οποιαδήποτε λύση στο θέμα του χρέους σε μια κυβέρνηση που έχει επανειλημμένως βρεθεί ανακόλουθη, λειτουργεί ιδεοληπτικά και είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή. Με λίγα λόγια, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στην κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποφύγει η χώρα ένα τέταρτο μνημόνιο.

*Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, από τo Harvard University, από το Kings College και από το Coventry Business School. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Τέλος, εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης στον Δήμο Κηφισιάς (αντιδήμαρχος κ.λπ.).

* Η συνέντευξη δόθηκε πριν το τελευταίο Eurogroup.