Λ. Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια των αδιέξοδων πολιτικών της» - Free Sunday
Λ. Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια των αδιέξοδων πολιτικών της»

Λ. Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια των αδιέξοδων πολιτικών της»

Παράλληλα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για προεκλογική «δωροδοκία» μέσω της «13ης σύνταξης» και του ΦΠΑ για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;

Δυστυχώς, πολύ άσχημα. Κάτι που καταδεικνύει η πολυγλωσσία της κυβέρνησης και σε αυτό το μείζον θέμα. Ο κ. Σταθάκης δεσμευόταν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός Νοεμβρίου, ο κ. Τσακαλώτος πρόσφατα δήλωσε πως «ελπίζει» η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβρη, ενώ οι εξελίξεις, όπως αποτυπώνονται σε ΔΝΤ και Eurogroup, είναι απαισιόδοξες. Κάθε μέρα που περνά δίχως να κλείνει η αξιολόγηση, το κόστος των μέτρων αυξάνεται και η οικονομική ζωή της χώρας «βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση». Ευχή όλων μας είναι η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς το τίμημα της αφερεγγυότητας και της ανικανότητας του πρωθυπουργού καλείται να πληρώσει ο μέσος πολίτης.

Πώς σχολιάζετε τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης;

Η «… περήφανη διαπραγμάτευση» αποτελεί διαχρονικά μια αποτυχημένη διαδικασία που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Δημοψήφισμα με ψευτοδίλημμα, κλειστές τράπεζες, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και μείωση του ΑΕΠ τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης! Ο πρωθυπουργός προσπαθεί απεγνωσμένα να πετύχει δήθεν ρύθμιση του χρέους, χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρεται επί της ουσίας να καταστήσει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πάση θυσία πολιτική τους επιβίωση. Έχουν γαντζωθεί στην καρέκλα διατεθειμένοι να δώσουν τα πάντα για να πάρουν το ελάχιστο στο θέμα του χρέους. Τα όσα γίνονται σήμερα από την κυβέρνηση για το χρέος δεν έχουν ως ζητούμενο παρά τη… γραβάτα του κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι σαμποτάρει τη διαδικασία αυτή. Τι απαντάτε;

Η κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια των αδιέξοδων πολιτικών που εφαρμόζει στην πλάτη των πολιτών εδώ και δύο χρόνια. Πλέον, προσπαθώντας να ξυπνήσει από τα εφηβικά της όνειρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία και δεν μπορεί να διαχειριστεί. Συνηθισμένη στην πρακτική των εύκολων λύσεων, κατά την προσφιλή τακτική της, αποποιείται των ευθυνών της και κατηγορεί τη ΝΔ για την τραγική της αποτυχία. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τυχαία. Αποτελούν μέρος της τελευταίας πράξης της κυβέρνησης-θιάσου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της μεγάλης απόδρασης.

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η ΝΔ προετοιμάζει τέταρτο μνημόνιο για τη χώρα. Τι εννοούν;

Όλες οι κυβερνήσεις, δικαίως ή αδίκως, πάντοτε κατηγορούσαν τις προηγούμενες. Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη! Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μεγάλη προϋπηρεσία στην αντιμνημονιακή ρητορεία και στη φιλομνημονιακή εφαρμογή. Η «υπερήφανη διαπραγμάτευση», η εμμονική τους προσκόλληση σε ιδεοληψίες και οι περιορισμένες δυνατότητές τους έφεραν το τρίτο μνημόνιο, προσυμφώνησαν μειώσεις και νέα σκληρά μετρά και τώρα είναι έτοιμοι να φέρουν και το τέταρτο μνημόνιο. Αν είχαν εφαρμοστεί οι προτάσεις της ΝΔ, δεν θα είχαμε φτάσει καν στο τρίτο μνημόνιο. Το κόστος που αφήνει η θητεία του κ. Τσίπρα είναι τεράστιο και υπολογίζεται, σε δύο μόλις χρόνια διακυβέρνησης, σε 21 δισ. ευρώ χαμένο εθνικό πλούτο.

Ποιο το σχόλιό σας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου;

Ο μποναμάς του κ. Τσίπρα δεν θα του εξασφαλίσει παράταση στην εξουσία, παρά μόνο τον θυμό αυτών που κοροϊδεύει. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ακόμα έναν τακτικισμό, μια προεκλογική «δωροδοκία», εν αγνοία μάλιστα των θεσμών, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον της διαπραγμάτευσης. Πρώτα «πάγωσε» τους φορολογικούς συντελεστές για τα νησιά του Β. Αιγαίου και επέβαλε αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και υπερφορολόγηση, επιδεινώνοντας την κατάσταση στα νησιά. Παράλληλα, υφάρπαξε το ΕΚΑΣ και τα 1,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, για να τους υποσχεθεί τώρα 300 ευρώ εφάπαξ. Χρήματα που τα έχει ήδη αφαιρέσει από τους συνταξιούχους και τα οποία θα πάρει πάλι πίσω στο πολλαπλάσιο.

Η ΝΔ ζητά εδώ και καιρό εκλογές. Γιατί;

Γιατί είναι η μόνη λύση για τη χώρα να λυτρωθεί από τα δεσμά του λαϊκισμού, του οικονομικού μαρασμού και της μιζέριας. Η χώρα ασφυκτιά, δεν αντέχει άλλη ανικανότητα και επιπολαιότητα. Πρέπει να φύγουν! Ξεκίνησαν το 2014 με υποσχέσεις από τη ΔΕΘ ύψους 12 δισ. ευρώ και έφεραν μέτρα 9 δισ. ευρώ. Οι εκλογές είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, που δεν αντέχει άλλο τον εμπαιγμό, το ψέμα και την κοροϊδία! Δεν αντέχει άλλο τη λιτότητα, τη μετριότητα και τη μιζέρια. Οι εκλογές είναι αναγκαιότητα για να βγει η πατρίδα μας από την πολύπλευρη κρίση και να επιστρέψει εκεί που ανήκει: μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ευημερίας και προόδου.

Δεδομένων των ορίων που θέτει το μνημόνιο, σε τι θα διέφερε η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση;

Στη ΝΔ δημιουργήσαμε έναν οδικό χάρτη, ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, με καινοτόμες και ρεαλιστικές αλλαγές, που ξεπερνά την εφαρμογή του μνημονίου. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις με ταυτόχρονη στοχευμένη μείωση δαπανών, προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Και παράλληλα μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο το λιγότερο κράτος, με ευέλικτες δομές και έμφαση στην αποτελεσματικότητα και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι η ξεκάθαρη πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις αποτελεί και πρόκριμα νίκης σε εθνικές εκλογές;

Είναι γεγονός πως όλες οι δημοσκοπήσεις μάς φέρνουν πρώτους στις προτιμήσεις του κόσμου και αυτό μας τιμά. Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε καμία δημοσκόπηση για να αντιληφθούμε πως ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και την είσοδο της χώρας στη νέα –μετά τη Μεταπολίτευση– εποχή. Όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν επαναπαυόμαστε στη δημοσκοπική υπεροχή. Συνεχίζουμε με πολύ κέφι και δουλειά και με συγκεκριμένες προτάσεις!».

Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου για τη σημαία, αλλά και για τη Χ.Α.

Οι δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου αποτελούν ακόμη ένα παραπέτασμα καπνού για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Στο μυαλό του ανθρώπου, που ο κ Τσίπρας είχε επιλέξει ως υπουργό Δικαιοσύνης, «όταν έχεις ξεπουλήσει τα πάντα, τι νόημα έχει πια η σημαία;». Η προσβολή των εθνικών συμβόλων, όμως, πρέπει να είναι αξιόποινη ενέργεια. Δεν μπορεί ο καθένας να προσβάλει εθνικά σύμβολα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Δεν μπορεί να δείχνει τέτοια ασέβεια στη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων που θυσιάστηκαν στην υπεράσπισή της. Ούτε, φυσικά, μπορεί να επιχειρεί να «βαφτίσει» δημοκρατικό ένα κόμμα που νοσταλγεί τον ναζισμό και που κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες. Η Ιστορία δεν ξεπλένεται.