Σοφία Ζαχαράκη: «Η παράσταση “περήφανη διαπραγμάτευση” δεν κόβει πια εισιτήρια» - Free Sunday
Σοφία Ζαχαράκη: «Η παράσταση “περήφανη διαπραγμάτευση” δεν κόβει πια εισιτήρια»

Σοφία Ζαχαράκη: «Η παράσταση “περήφανη διαπραγμάτευση” δεν κόβει πια εισιτήρια»

Επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση και ανησυχεί για το ενδεχόμενο ακόμα και νέου μνημονίου για την Ελλάδα.


Τι περιμένετε από το Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα;
Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, κανείς δεν περιμένει τίποτε από το Eurogroup της Δευτέρας. Και η υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης παραπέμπεται, απ’ όσο φαίνεται, για τον Μάρτιο. Όλα δείχνουν πως το καλύτερο που έχει να περιμένει η κυβέρνηση τη Δευτέρα είναι να της κλείσουν ένα ραντεβού με την τρόικα. Όμως, κάθε μέρα που περνά, η αναξιοπιστία της και οι καθυστερήσεις μεγαλώνουν τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Αλλά και προσθέτουν στο καλάθι επιπλέον μέτρα ως «επιτόκιο της αποτυχίας». Για παράδειγμα, θυμάται κανείς τον περιβόητο κόφτη μισθών και συντάξεων στην εκκίνηση της πρώτης αξιολόγησης; Όχι. Προστέθηκε μετά, απόρροια των καθυστερήσεων.

Πώς από τις εκτιμήσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης φτάσαμε στο «παρά πέντε»;
Δέσμευση του κ. Τσίπρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν στην αρχή η 5η Δεκεμβρίου. Έπειτα έγινε Γενάρης, Φλεβάρης και ούτω καθεξής. Η δήθεν διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα δεν γίνεται ούτε με τους λεγόμενους «θεσμούς» ούτε με τους εταίρους. Γίνεται στο εσωτερικό, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και με τα απομεινάρια της πολιτικής του εικόνας. Είναι, δυστυχώς, επιλογή του κ. Τσίπρα να σύρει τα πράγματα και μαζί να σέρνεται και η χώρα. Μπορεί ο ίδιος να κερδίζει χρόνο παραμονής στην καρέκλα της εξουσίας, οι Έλληνες όμως χάνουν από την τσέπη τους πολλά περισσότερα.

Αν το Eurogroup δεν πάρει οριστική απόφαση τη Δευτέρα, κατά τη γνώμη σας ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τη χώρα;
Από τον Μάρτιο μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερη πολιτική περίοδο, που περιλαμβάνει τις εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία και έπειτα τις εκλογές στη Γερμανία. Σε όλες αυτές τις χώρες οι ανερχόμενες ακραίες δυνάμεις βάζουν ψηλά στην ατζέντα το «ελληνικό πρόβλημα», αμφισβητώντας την πολιτική στήριξης της Ελλάδας. Κάτι που θα επιφέρει μια πρόσθετη πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης και θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Την ίδια ώρα η καθυστέρηση της αξιολόγησης στερεί σημαντικούς πόρους από την οικονομία, αναβάλλει την ένταξή μας στo πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δημιουργεί μια γενικότερη αμφιβολία για την πορεία του προγράμματος στήριξης. Ξέρετε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης να μας φέρει προ των πυλών ενός νέου μνημονίου, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί το τρέχον.

Πώς επανήλθε, κατά την άποψή σας, η συζήτηση περί Grexit στην «ημερήσια διάταξη»;
Το μνημόνιο Τσίπρα έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα είτε θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τότε να βγει στις αγορές είτε θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την υπαγωγή της σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Και όσο η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίζει χρόνο στις καρέκλες της, τόσο στο εξωτερικό τίθεται πλέον το «ελληνικό πρόβλημα» ως ένα ζήτημα ανεπίδεκτο λύσης. Και μόνο το γεγονός ότι το Grexit βρίσκεται και πάλι πάνω στο τραπέζι λειτουργεί καταστροφικά για την οικονομία, καθώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και μας απομακρύνει από τις διεθνείς αγορές, στις οποίες έχουμε στόχο να επιστρέψουμε σε 16 μήνες από σήμερα.

Θεωρείτε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών κινούνται εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015;
Η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου υλοποίησε με ζήλο τελώνη το μέρος του προγράμματος που αφορούσε σε επιβολή φόρων. Και όχι μόνο διατήρησε τους φόρους που έλεγε ότι θα καταργήσει αλλά τους αύξησε και επέβαλε καινούργιους και επέβαλε εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επενδύσεις βαλτώνουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει την παράσταση «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Οι τράπεζες, όσο συντηρείται η αβεβαιότητα, αδυνατούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, ενώ ο εσωτερικός δανεισμός μεγαλώνει. Νέες δουλειές δημιουργούνται μόνο στο Δημόσιο. Κι έτσι η συζήτηση γυρνάει πάντα στο τέλος σε εισπρακτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Τι απαντάτε;
Ο κ. Τσίπρας έβγαλε δύο χειμώνες με την παράσταση της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Αλλά η παράσταση αυτή δεν έχει πια πρόθυμο κοινό. Το εισιτήριο αυτής της παράστασης οι πολίτες της χώρας το πλήρωσαν και το πληρώνουν ακριβά κάθε μέρα στα ταμεία της εφορίας, στα ταμεία των τραπεζών και στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών. Το πληρώνουν οι άνεργοι, το πληρώνουν τα νέα παιδιά, το πληρώνουμε όλοι. Και στο εξωτερικό, λυπάμαι ειλικρινά που το λέω αυτό, o κ. Τσίπρας δεν απολαμβάνει εμπιστοσύνης. Είναι ο «χρήσιμος άνθρωπος» των πιο ακραίων φωνών ανάμεσα στους δανειστές μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εταίρους μας, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια χωρίς δράκο, από αυτούς που έφεραν το Υπερταμείο, την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου για 99 χρόνια.

Η ΝΔ ζητά μετ’ επιτάσεως εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης. Δεδομένων των προαπαιτούμενων του προγράμματος, τι θα έκανε διαφορετικό αν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας;
Το έχει πει αυτό κατ’ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι ένα μόνο σκέλος της εθνικής προσπάθειας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Αλλά αυτό από μόνο του όχι μόνο δεν φτάνει αλλά λειτουργεί σαν «σπιράλ» στασιμοχρεοκοπίας. Το βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος και της παραγωγικής βάσης, οι νέες δουλειές, οι επενδύσεις. Η ανάπτυξη είναι αυτή που θα διευρύνει τη φορολογική βάση, ώστε να έχουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα με μικρότερους, προοδευτικά, συντελεστές και με λιγότερους φόρους. Η μεγέθυνση της απασχόλησης είναι αυτή που θα αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων, χωρίς να καταφεύγουμε στην εξόντωση των ασφαλισμένων. Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας είναι αυτή που θα επιτρέψει την εξυγίανση των τραπεζών και την προσέλκυση κεφαλαίων. Η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτά που θα δημιουργήσουν νέους οικονομικούς κύκλους, αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και χειροπιαστή για όλους βελτίωση των καθημερινών οικονομικών δεικτών. Όλα αυτά συνθέτουν τον βασικό ιστό ενός σχεδίου πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, δεν θα κάνει διαχείριση της πολιτικής. Αλλά θα εφαρμόσει πολιτικές διαχείρισης και επίλυσης των προβλημάτων.

Όσο περνά ο καιρός, τόσο το πολιτικό κλίμα μοιάζει να πολώνεται. Θεωρείτε ότι είναι κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Το παιχνίδι της πόλωσης είναι το αγαπημένο παιχνίδι του κ. Τσίπρα. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έστησε το δίλημμα «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί». Έπειτα, τον Σεπτέμβριο του 2015, έστησε ένα άλλο δίλημμα, «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αλλά σήμερα η αποθήκη των τεχνητών διλημμάτων του κ. Τσίπρα είναι άδεια. Κι έτσι, ο κ. Τσίπρας ροκανίζει τον χρόνο, ηγούμενος μιας κυβέρνησης κοινωνικής και πολιτικής μειοψηφίας. Όμως το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι σήμερα επιτακτικό. Και οι πρόωρες εκλογές, που είναι ήδη σήμερα μονόδρομος για τη χώρα, θα είναι σύντομα μονόδρομος και για τον κ. Τσίπρα. Είναι βέβαια καλό, και κυρίως για τη δική του πολιτική παρακαταθήκη, να σκεφτεί ξανά το δηλητήριο του διχασμού με το οποίο κάθε τόσο ποτίζει την κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρή και μεγάλη διαφορά στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς τις «μεταφράζετε»;
Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τίποτε άλλο από αυτό το οποίο θα εισέπραττε κανείς αν μιλούσε με κάθε μαχόμενο συμπολίτη μας της καθημερινής ζωής. Δείχνουν ότι η σιαμαία οντότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χάσει κάθε έρεισμα στην ελληνική κοινωνία. Και δείχνουν, συγχρόνως, ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στη συνείδηση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας η λύση στο σημερινό αδιέξοδο. Και αυτό το δημοσκοπικό εύρημα εμείς στη ΝΔ έχουμε το δικαίωμα να το μεταφράσουμε μόνο με έναν τρόπο: αισθανόμαστε την ευθύνη που μας αναλογεί και είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε.