Κώστας Σκρέκας: Η ΝΔ απέδειξε με πράξεις ότι βάζει την Ελλάδα πάνω από το κόμμα - Free Sunday
Κώστας Σκρέκας: Η ΝΔ απέδειξε με πράξεις ότι βάζει την Ελλάδα πάνω από το κόμμα

Κώστας Σκρέκας: Η ΝΔ απέδειξε με πράξεις ότι βάζει την Ελλάδα πάνω από το κόμμα

Κατ' αρχάς, μπορείτε να μου πείτε τι προσλάβατε εσείς από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup; Tι αποφασίστηκε για την Ελλάδα;
Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κ. Τσακαλώτου ταξίδεψε στο τελευταίο Eurogroup με διάθεση ικεσίας ώστε να επιστρέψει η Τρόικα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αποδέχτηκε να νομοθετήσει η Βουλή μέτρα λιτότητας από τώρα για το 2019 σε αντίθεση με ότι για άλλη μια φορά παραπλανητικά υποσχόταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «φρένο» στη λιτότητα. Συμφωνείτε;
Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιανόητη προσπάθεια μετατροπής του μαύρου σε άσπρο. Είναι δυνατόν τη στιγμή που συμφωνεί για μείωση του αφορολόγητου στους χαμηλομισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους και περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις να πανηγυρίζει ότι τερματίζεται η λιτότητα; Το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες οι οποίοι φτωχοποιούνται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα.

Δεδομένων των περιορισμών που τα μνημόνια θέτουν, τί διαφορετικό θα έκανε η ΝΔ ως κυβέρνηση;
Η Νέα Δημοκρατία μέσα από μία κοστολογημένη και ρεαλιστική στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την κρίση μπορεί να δώσει και πάλι στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει επανειλημμένα τις κοστολογημένες προτάσεις για άμεση μείωση συγκεκριμένων κρατικών δαπανών που θα οδηγήσουν σε άμεση μείωση φόρων, που διώχνουν τους επενδυτές και βυθίζουν την οικονομία σε ύφεση. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Ενέργειας και Περιβάλλοντος, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης που θα καταργήσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και θα διευκολύνουν την έναρξη των εκατοντάδων επενδύσεων που σήμερα λιμνάζουν και εμποδίζονται από την ιδεοληπτική κυβέρνηση και τους εκλεκτούς της. Με λίγα λόγια η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει μια εντελώς αντίθετη στρατηγική με το ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει φόρους, αυξάνει τη γραφειοκρατία και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι με την πολιτική της κάνει κακό στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Τι απαντάτε;
Χρειάζεται απύθμενο θράσος από τον πολιτικό του  «δεν πληρώνω» και των επιστολών προς τους θεσμούς που δήλωναν ότι δε θα τηρήσει καμία συμφωνία της προηγούμενης Ελληνικής κυβέρνησης, να κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία ότι δεν τον στηρίζει όπως θα ήθελε. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε με πράξεις ότι βάζει την Ελλάδα πάνω και πέρα από το κόμμα όταν το καλοκαίρι του 2015 στήριξε τη χώρα, τότε που οι άφρονες χειρισμοί του κ. Τσίπρα την είχαν φέρει στο χείλος της αβύσσου. 

Για να αλλάξουμε κλίμα, πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ, σχετικά με τη διοίκησή του;
Η περίπτωση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκρισίας της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι δήθεν αγωνιστές της αριστεράς και της δημοκρατίας, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι  ότι αγωνίζονται μόνο για την καρέκλα και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν.
Τώρα καταλαβαίνει ο Ελληνικός λαός τις πραγματικές διαθέσεις του κομματικού στρατού της Κυβέρνησης που διακατέχεται από καθεστωτική αλαζονεία, ρεβανσισμό  και αμετροέπεια.  Η κεφαλή της επιχείρησης,  δύο κορυφαία στελέχη  του ΣΥΡΙΖΑ,  χρησιμοποίησαν νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2015 και εκτίναξαν τις ετήσιες αποδοχές τους στα 330.000 ευρώ έκαστος. Την ώρα που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει 6 στους 10 Έλληνες που βρίσκουν δουλειά να αμείβονται με 100 και 200 ευρώ το μήνα.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, φαίνεται ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζει το ζήτημα η κυβέρνηση;
Η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση και υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ,  που μπορεί να διασφαλίσει ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού, εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και πολλαπλές επιλογές σε ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση καταδεικνύει προχειρότητα και προσκόλληση στο δόγμα του κρατισμού. Νομοθετεί χωρίς στρατηγική και ολοκληρωμένο πλάνο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, ενίοτε για τις ΑΠΕ και ενίοτε για το μοντέλο - στόχο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ή το μέλλον των ενεργειακών εταιρειών. Έφτασε τη ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, τορπίλισε την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τελικά βαφτίζει τα ΝΟΜΕ «άνοιγμα της αγοράς».

Γενικά, πώς κρίνετε τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων;
Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και του λιμανιού του Πειραιά αποδεικνύουν πως το πέρασμα από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα, τη σωστή στιγμή, μιας δραστηριότητας μπορεί να είναι επωφελή και για τους εργαζομένους αλλά και για την κοινωνία.  Αντίθετα η κυβέρνηση κυριευμένη από την δογματική ιδεοληψία της καταστρέφει τις δημόσιες εταιρείες και διακινδυνεύει τη χρεωκοπία όλης της χώρας. Τρανταχτό παράδειγμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την ιδιωτικοποίηση της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχονταν όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία και το εκτιμώμενο τίμημα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ήταν 300 εκατομμύρια ευρώ (το θεωρούσε ξεπούλημα).  Οι ίδιοι ως κυβέρνηση την «ξεπούλησαν» για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ μόλις δύο χρόνια αργότερα. Το ψέμα και η ανικανότητα έχουν υψηλό τίμημα για τους Έλληνες. Δυστυχώς το δρόμο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνεται ότι  έχει πάρει και η ΔΕΗ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή «κεφαλή» της ΝΔ. Θεωρείτε ότι η κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί;
Οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τις κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και τα ψέματα που καθημερινά διακινούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράζονται την κοινωνία και στηρίζονται σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Αυτό είναι ακριβώς που ζητάνε και οι πολίτες: να ακούσουν την αλήθεια και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερό και παγιωμένο γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο: μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς τους λαϊκισμούς που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.  Η δημοσκοπική πρωτιά από την άλλη δεν αποτελεί αιτία πανηγυρισμών, αλλά ευθύνης και σοβαρότητας για την επόμενη ημέρα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Με κυβέρνηση τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί το συνηθισμένο σενάριο διαφυγή από τα δύσκολα. Οι μνήμες του 2015 με δύο προσφυγές στις κάλπες και ένα δημοψήφισμα μέσα σε εννέα μήνες παραμένουν άλλωστε ακόμη νωπές. Ωστόσο, καθώς η παρούσα κυβέρνηση  όσο περισσότερο μένει στην εξουσία τόσο μεγαλύτερο κακό κάνει στη χώρα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί τη λύση για την έξοδο από την ύφεση και την οπισθοδρόμηση.