Πέγκυ Τρικαλιώτη: «Η βία δεν έχει ελαφρυντικά» - Free Sunday
Πέγκυ Τρικαλιώτη: «Η βία δεν έχει ελαφρυντικά»

Πέγκυ Τρικαλιώτη: «Η βία δεν έχει ελαφρυντικά»

Η Ομάδα Νάμα καταπιάνεται με ένα αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι, άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό, τη «Δύναμη του Σκότους», που θα ανέβει στις 12 Φεβρουαρίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

 

Η «Δύναμη του Σκότους» είναι ένα σχεδόν άγνωστο έργο στο αθηναϊκό θεατρικό αλλά και λογοτεχνικό κοινό. Εσείς πριν από τη συνεργασία σας με την Ελένη Σκότη και την Ομάδα Νάμα το γνωρίζατε; Τι νιώσατε όταν το διαβάσατε;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα για την υπάρξη αυτού του έργου.Άλλωστε δεν είναι πολλά τα καθαυτό θεατρικά έργα του Τολστόι. Και γι’ αυτό τον λόγο ενθουσιάστηκα όταν μου το πρότειναν. Αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε όταν το διάβασα. Ανακάλυψα για άλλη μια φορά πόσο μεγάλος συγγραφέας υπήρξε ο Τολστόι. Ένιωσα ότι μέσα από αυτό το έργο σκιαγραφείται με μεγάλη λεπτομέρεια η ανθρώπινη φύση.
 
Πείτε μας περί τίνος πρόκειται…
Το έργο μάς βυθίζει στην ανθρώπινη ψυχή και στο πώς αυτή αντιδρά όταν νιώσει ότι πονάει, κακοποιείται, φοβάται, εξαφανίζεται. Τι γίνεται όταν ο άνθρωπος λειτουργεί με τα πρωταρχικά του ένστικτα. Σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει για να αποκτήσει αυτά που θέλει, ακόμη κι αν δεν δικαιούται να τα έχει. Και πόση σημασία έχει για τη ζωή μας το τι θα επιλέξουμε όταν βρεθούμε ανάμεσα στο «σκοτάδι» και στο «φως».
 
Εσείς ποιον ρόλο έχετε;
Εγώ ερμηνεύω την Ανίσια. Μια γυναίκα που επιλέγει το «σκοτάδι» με τη δικαιολογία ενός μεγάλου έρωτα. Για να αποκτήσω αυτό που θέλω καταστρέφω όχι μόνο την ψυχή μου αλλά και πολλούς ανθρώπους γύρω μου. Είναι ένας ρόλος που την ίδια στιγμή είναι θύμα και θύτης.
 
Ο Τολστόι θέλει να υπογραμμίσει πως η βία δεν βρίσκεται μόνο στην καλή κοινωνία, της οποίας υπήρξε μέλος τα πρώτα χρόνια της ζωής του και συνήθιζε να τη στηλιτεύει, αλλά και ανάμεσα στους αγνούς χωρικούς, με τους οποίους έζησε από το μέσο της ηλικίας του κι έπειτα. Τελικά, το κακό υπάρχει στην ανθρώπινη φύση ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση, τη μόρφωση και το φύλο;
Ναι, πραγματικά, σε μια τσαρική Ρωσία λίγα χρόνια πριν από την επανάσταση, στην οποία η κρατούσα άποψη ήταν ότι το κακό είναι «προνόμιο» των πλουσίων, ο Τολστόι το «μεταφέρει» σε ανθρώπους κατώτερου βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου. Και αυτό το κάνει ακριβώς γιατί θέλει να υπογραμμίσει ότι το κακό μπορεί να υπάρχει παντού, αρκεί να του επιτρέψεις να σε κυριεύσει.
 
Η βία, στην προκειμένη μια τόσο αποτρόπαιη πράξη, έχει ελαφρυντικά;
Ποτέ η βία για κανέναν λόγο δεν έχει ελαφρυντικά. Η βία προέρχεται πάντα από τη βία και το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι περισσότερη βία. Είναι καιρός πια να ψάξουμε να βρούμε καινούργιους τρόπους να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε.
 
Ένας άνθρωπος, ακόμη και εγκληματίας, είναι απόλυτα κακός; Ή στο κακό ενυπάρχει και το καλό;
Ο άνθρωπος εν δυνάμει είναι ικανός για τα πάντα. Για το καλό και το κακό, για την αγάπη και το μίσος, για τη συχώρεση και την εκδίκηση. Το τι θα επιλέξει τελικά έχει σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να αποφασίσει. Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κληρονομικοί και εξωγενείς παράγοντες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μας.
 
Κάθε φορά που ως κοινωνία ερχόμαστε αντιμέτωποι με βίαιες πράξεις εναντίον παιδιών επανέρχεται η συζήτηση της θανατικής ποινής. Συμφωνείτε;
Όπως είπα και πριν, το να αναπαράγουμε τη βία δεν φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο. Η εκδίκηση δεν γεννάει λιγότερους εγκληματίες. Το σωφρονιστικό σύστημα, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και σίγουρα χρήζει βελτίωσης. Αλλά μάλλον η σκέψη να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή μάς μεταφέρει αιώνες πίσω. Το γεγονός αυτό θα μας έκανε μια ακόμα πιο ανθρωποφαγική κοινωνία. Δεν πιστεύω ότι το «Κολοσσαίο» έχει θέση στο σήμερα.
 

INFO

Η δύναμη του σκότους
Ομάδα Νάμα
Σκηνοθεσία - καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελένη Σκότη, Γιώργος Χατζηνικολάου
Παίζουν: Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Χρήστος Σαπουντζής, Θανάσης Χαλκιάς, Αθηνά Αλεξοπούλου, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Αθανασία Κουρκάκη, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου
Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι
Τηλ.: 210 3464380