Η τηλεόραση του μέλλοντος - Free Sunday
Η τηλεόραση του μέλλοντος

Η τηλεόραση του μέλλοντος

Την είσοδό του στο παγκόσμιο διαδικτυακό τηλεοπτικό τοπίο σχεδιάζει το Facebook με σκοπό να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως οι Netflix, Amazon και YouTube, κερδίζοντας έτσι το δικό του μερίδιο από τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται ετησίως για τηλεοπτικές διαφημίσεις.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα. Προς το παρόν το Facebook ή το YouTube δραστηριοποιούνται στη διαφήμιση που προορίζεται για τα βίντεο». Αυτά είπε πριν από τρεις μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix Ριντ Χάστινγκς όταν τον ρώτησαν εάν φοβόταν την εισβολή των social media στο πεδίο του streaming. Φαίνεται όμως ότι αυτή η στιγμή είναι πιο κοντά απ’ όσο υπέθετε. Γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες του Business Insider, ο κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στον Ιούνιο τα πρώτα streaming προγράμματα, 24 στον αριθμό.

Και σε αυτά θα περιλαμβάνονται τόσο τηλεοπτικές σειρές του διαμετρήματος του «House of Cards» ή του «Scandal» όσο και πιο καινοτόμες παραγωγές που θα απευθύνονται στους πιο νέους. Όπως μίνι σειρές, 5-10 λεπτών, οι οποίες θα ανανεώνονται σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ πιστεύει ότι λόγω της υψηλής ποιότητας που θα έχουν οι παραγωγές του θα βρει και μεγάλους χορηγούς.

Φυσικά, ένα από τα πρώτα σόου που θα δούμε στη νέα υπηρεσία τηλεόρασης του Facebook θα είναι ένα ριάλιτι με τους πρωταγωνιστές να πηγαίνουν ραντεβού σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας πριν συναντηθούν από κοντά.

Το μενού θα έχει βεβαίως και αθλητικά. Όπως αναφέρει το Reuters, το Facebook βρίσκεται σε συζητήσεις με την Major League Baseball για το ζωντανό streaming ενός παιχνιδιού κάθε εβδομάδα.

«Το Facebook κινείται επιθετικά για την εξασφάλιση αθλητικού περιεχομένου και συγκαταλέγεται πλέον στους ανταγωνιστές των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης που επιδιώκουν να προβάλλουν αθλητικά γεγονότα» δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος αθλητικών μέσων ενημέρωσης Λι Μπερκ. «Είναι απολύτως λογικό να θέλουν να διασυνδεθούν με brands όπως η MLB».

Επίσης, το κοινωνικό δίκτυο έχει συμφωνήσει με το ισπανόφωνο κανάλι Univision για τη ζωντανή κάλυψη περισσότερων από 45 αγώνων ποδοσφαίρου από το πρωτάθλημα του Μεξικού φέτος. Παράλληλα, μέσω μεμονωμένων συμφωνιών, πέρυσι, έκανε ζωντανό streaming μιας σειράς αθλητικών γεγονότων, από αγώνες μπάσκετ μέχρι πινγκ πονγκ.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συζητήσεις του Facebook με την MLB θα οδηγήσουν σε συμφωνία. Η εταιρεία είχε βρεθεί σε διαπραγματεύσεις με τη National Football League και άλλα πρωταθλήματα στο παρελθόν, αλλά πολλές από αυτές τις απόπειρες δεν έλαβαν σάρκα και οστά.

Πέρυσι, το Facebook βρέθηκε να συζητά με την NFL για την εξασφάλιση δικαιωμάτων streaming, ενώ το ίδιο έκανε και η Amazon, αλλά η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να προχωρήσει τη συμφωνία μόνο με το Twitter. Βάσει της συμφωνίας, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, το Twitter θα μετέδιδε ζωντανά παιχνίδια που μεταδίδονταν ταυτόχρονα από το CBS και το NBC.

Το γεγονός ότι το Facebook διαπραγματεύεται με την MLB δείχνει ότι το ενδιαφέρον του για τη ζωντανή μετάδοση αθλητικών γεγονότων δεν έχει υποχωρήσει αλλά, αντιθέτως, γίνεται ολοένα εντονότερο. Και, σίγουρα, το Facebook έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει σε σχέση με το Twitter – όπως π.χ. ένα δυνητικό κοινό 1 δισ. δολαρίων και τεράστια αποθέματα ρευστού.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων και άλλοι πάροχοι είναι κάπως διστακτικοί αναφορικά με την παραχώρηση περιεχομένου στο γιγαντιαίο κοινωνικό δίκτυο. Ο λόγος; Ελέγχοντας τη διανομή του περιεχομένου, το Facebook έχει το περιθώριο να κερδίσει εις βάρος των παραγωγών περιεχομένου.

Τα βασικά πρωταθλήματα έχουν ήδη πουλήσει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων σε παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα για δισεκατομμύρια δολάρια. Τα συμβόλαια, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν διάρκεια μέχρι και την επόμενη δεκαετία. Η πώληση των δικαιωμάτων ψηφιακού streaming θα μπορούσε να φέρει ζεστό χρήμα στους διοργανωτές αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος αποξένωσης των εταίρων στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα τώρα είναι αν και κατά πόσο το Facebook θα καταφέρει να πείσει τους χρήστες για τη νέα υπηρεσία του, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουν σε άλλη πλατφόρμα για να βλέπουν σειρές και ταινίες ή ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Καθώς όμως δεν έχει αποτύχει κανένα πείραμα του 33χρονου δισεκατομμυριούχου, δεν αποκλείεται αυτό το νέο εγχείρημα να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση μέχρι σήμερα. Πώς θα γίνει αυτό; Η Facebook Inc. αναπτύσσει ένα app για αποκωδικοποιητές που συνδέονται στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου του Apple TV, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Wall Street Journal» από ανώνυμες πηγές.

Όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς απάντηση. Οι κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνολογίας θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποκτήσουν το πάνω χέρι σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στα ψηφιακά μέσα και να έχουν πρόσβαση στα δισεκατομμύρια δολάρια της τηλεοπτικής διαφήμισης.

Τον χορό έχει ανοίξει το YouTube, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές που στοχεύουν στην ενίσχυση της επαγγελματικής χρήσης των βίντεο, ενώ έχει λανσάρει και τη συνδρομητική υπηρεσία YouTube Red. Δυναμικά στην ανάπτυξη της τηλεόρασης του μέλλοντος έχει μπει και η Amazon, ενώ το Netflix βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά απ’ όλους. Η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube Σούζαν Γουοτζίσκι ανακοίνωσε την προβολή επτά νέων σειρών μέσω της πλατφόρμας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις διαφημίσεις και όχι από συνδρομές.

Μάτια να ’χουμε να βλέπουμε…