Έφθασε το Android Oreo - Πότε θα εγκατασταθεί στις συσκευές μας - Free Sunday
Έφθασε το Android Oreo - Πότε θα εγκατασταθεί στις συσκευές μας

Έφθασε το Android Oreo - Πότε θα εγκατασταθεί στις συσκευές μας

Τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος (OS) Android για φορητές συσκευές διέθεσε η Google, το οποίο φέρει την ονομασία Oreo -όπως τα γνωστά, γεμιστά μπισκότα-, ενώ η επίσημη νομενκλατούρα του λειτουργικού είναι Android «Ο» ή Android 8.0.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Google συνεργάζεται με εταιρεία τροφίμων για να δώσει το όνομα σε νέα έκδοση του Android, με την προηγούμενη φορά να είναι το 2013, όταν το Android 4.4 ή Android «Κ» ονομάστηκε KitKat, όπως η γνωστή γκοφρέτα σοκολάτας.

Σύμφωνα με την Google, ανάμεσα στις νέες δυνατότητες του Android Oreo περιλαμβάνεται η «έξυπνη αντιγραφή και επικόλληση», μέσω της οποίας επισημαίνεται ολόκληρη η διεύθυνση, ένας αριθμός τηλεφώνου ή η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας, όταν ο χρήστης προσπαθεί να τα αντιγράψει.

Επιπλέον, το νέο OS θα περιέχει ένα νέο, επανασχεδιασμένο σύνολο emojis (φατσούλες), τα οποία θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που είναι διαθέσιμα στο λειτουργικό iOS της Apple.

Επίσης, το νέο χαρακτηριστικό Instant Apps (Άμεσες Εφαρμογές) επιτρέπει σε ορισμένες υπηρεσίες να «επικαλούνται» κάποια τμήματα των Android εφαρμογών τους, ακόμα κι όταν οι χρήστες δεν τις έχουν εγκαταστήσει.

Πότε θα εγκατασταθεί στη συσκευή μου

Παρά το γεγονός ότι η Google προσπαθεί να ξεπεράσει το σημαντικό πρόβλημα της πολυδιάσπασης του Android (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ερευνών, η προηγούμενη έκδοση του Android, το Nougat έχει εγκατασταθεί μόλις στο 12,3% των συσκευών που «τρέχουν» με το λειτουργικό της Google, ενώ πιο διαδεδομένες εκδόσεις του Android παραμένουν το Marshmallow με 32,3% και το Lollipop του 2014 με 29,2%) φαίνεται ότι για άλλη μια φορά η νέα έκδοση του λειτουργικού θα αργήσει να φθάσει στις περισσότερες φορητές συσκευές.

Όπως συνήθως συμβαίνει, οι πρώτες συσκευές που το λειτουργικό τους θα αναβαθμιστεί σε Oreo θα είναι οι συσκευές της ίδιας της Google, που βάσει της δέσμευσης για 18μηνη υποστήριξη αναβαθμίσεων λειτουργικού, θα είναι τα Pixel, Pixel XL, Nexus 6p και Nexus 5x.

Aπό εκεί και πέρα, εξαρτάται από τις κατασκευάστριες εταιρείες φορητών συσκευών να αποφασίσουν εάν θα κάνουν διαθέσιμο το νέο λειτουργικό στις ήδη υπάρχουσες συσκευές τους και αν θα το ενσωματώσουν στις επερχόμενες.

Η Google, πάντως, στη λίστα με τις εταιρείες που θα αναβαθμίσουν το λειτουργικό των συσκευών τους σε Android 8.0 έχει συμπεριλάβει τις Samsung, Huawei, General Mobile, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp και Sony, καθώς και τη Nokia, αλλά και την Essential, την οποία δημιούργησε ο εμπνευστής του Android, Άντι Ρούμπιν.