Oι αλλαγές στο Instagram - Free Sunday
Oι αλλαγές στο Instagram

Oι αλλαγές στο Instagram

Του Δημήτρη Γκέλμπουρα*

 

Mε παραπάνω από 800.000.000 λογαριασμούς (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με έναν χρόνο πριν), το Instagram τους τελευταίους μήνες φέρνει σημαντικές αλλαγές στους χρήστες, είτε πρόκειται για προσωπικό είτε για εταιρικό λογαριασμό. Mε τις τελευταίες αλλαγές, το Instagram μοιάζει να ορίζεται πλέον από δύο κατευθύνσεις, σαν να πρόκειται για δύο κοινωνικά δίκτυα. Η μία κατεύθυνση ακολουθεί τα χνάρια του Facebook, όπου οι χρήστες μοιράζονται τις αγαπημένες τους φωτογραφίες σε ένα feed φίλων και ακολούθων που επηρεάζεται από τον εκάστοτε αλγόριθμο που έχει οριστεί. Η δεύτερη κατεύθυνση τείνει προς την κλωνοποίηση λειτουργιών του Snapchat, δηλαδή μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, με φωτογραφίες που μπορεί ο χρήστης να δει μία φορά μόνο, και stories στα οποία οι χρήστες εθίζονται πλέον στο να μοιράζονται κάθε στιγμή το πού βρίσκονται, το τι κάνουν και γιατί. Αυτές οι δύο κατευθύνσεις, λοιπόν, «ενώνονται» σε ένα κοινό username της ίδιας εφαρμογής. Το Instagram σίγουρα απέχει πολύ από το πώς ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν, όταν ήταν μια εφαρμογή με κεντρικό άξονα τη φωτογραφία και όχι τόσο τη διάδραση των χρηστών.

Δημοφιλής τρόπος πλέον τα stories στο Instagram, αλλά…

Τα stories έχουν μπει στην καθημερινότητα των χρηστών του Instagram με πάνω από 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως! Όμως μετά από παράπονα χρηστών για ενοχλητικά ή εκβιαστικά μηνύματα από screenshots των stories τους, το Instagram εξελίσσει το χαρακτηριστικό που έχουν αγαπήσει οι χρήστες για την αμεσότητα αλλά και για το γεγονός ότι τους επιτρέπει να μοιραστούν μόνο για 24 ώρες κάτι από την καθημερινότητά τους. Έως τώρα υπήρχε μόνο η δυνατότητα να δείτε ποιος βλέπει ένα story που έχετε δημοσιεύσει, τώρα όμως το Instagram δοκιμάζει κάτι παραπάνω: σας ειδοποιεί όταν κάποιος κάνει screenshot ένα story σας, όπως δηλαδή συμβαίνει και στο Snapchat.

TIP: Ενεργοποιώντας τη λειτουργία πτήσης, το screenshot που κάνετε δεν εμφανίζεται.

Το Instagram ως messaging app

Όπως φαίνεται, το Instagram εξελίσσεται σε μια εφαρμογή επικοινωνίας, messaging, αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χρηστών, ακολουθώντας τα χνάρια των Facebook, Whatsapp κ.λπ. Πλέον το Instagram «προδίδει» το πότε ήσασταν active, με αποτέλεσμα οι ακόλουθοί σας να μπορούν να ελέγξουν μέσω των direct messages πότε χρησιμοποιήσατε για τελευταία φορά την εφαρμογή.

TIP: Αποφύγετε το συγκεκριμένο νέο χαρακτηριστικό: Settings > scroll down στη νέα επιλογή «Show Activity Status» > Απενεργοποιήστε το. Θυμηθείτε ότι με την απενεργοποίηση δεν θα μπορείτε ούτε εσείς να δείτε την τελευταία δραστηριότητα των άλλων.

Ακολουθούμε και hashtags

Πλέον οι χρήστες δεν θα ακολουθούν μόνο φίλους, γνωστούς ή διασήμους. Μια νέα επιλογή που κινείται γύρω από τα ενδιαφέροντα του χρήστη έχει επίσης προστεθεί. Ο χρήστης, πλέον, ακολουθεί όχι μόνο λογαριασμούς αλλά και αγαπημένα… hashtags. Κάνοντας, λοιπόν, μια αναζήτηση, τα προτεινόμενα hashtags θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα. Στη συνέχεια τα top posts από αυτό το hashtag θα βρεθούν στο feed σας, ενώ το ίδιο θα γίνει και με κάποια από τα τελευταία stories που το αφορούν. Το Instagram με αυτή την κίνηση καταργεί το ότι για να δεις το story κάποιου χρήστη πρέπει να τον ακολουθείς. Εάν έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα, είναι πολύ πιθανό να δείτε το story του. Κάπως έτσι ενισχύεται και η διαφήμιση διαφόρων brands που χρησιμοποιούν τα stories ως ένα νέο μέσο στοχευμένης διαφήμισης.

Φιλτράροντας τα σχόλια

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, μια νέα αλλαγή αφορά το comment control, καθώς πλέον ο χρήστης έχει τον έλεγχο στο ποιος μπορεί και ποιος όχι να σχολιάσει τις δημοσιεύσεις του. Έχετε πλέον τη δυνατότητα να περιορίζετε τα σχόλια στα accounts που ακολουθείτε, τους followers σας αλλά και έναν συνδυασμό των δύο. Έχετε τη δυνατότητα να περιορίσετε τα σχόλια από συγκεκριμένους λογαριασμούς. Επιπρόσθετα, το Instagram δοκιμάζει ένα filtering system για τα σχόλια, με το οποίο σχόλια που είναι προσβλητικά μπλοκάρονται αυτόματα. Αυτό δοκιμάζεται σε λίγες συγκεκριμένες γλώσσες προς το παρόν, όχι στα ελληνικά.

Το δύσκολο κομμάτι του sharing

Έχοντας δει ακόμη και αυτοκτονία σε live βίντεο στο Facebook, το Instagram έχει προχωρήσει σε αλλαγές που ίσως είναι ένα βήμα πιο κοντά σε «λεπτά» θέματα. To Instagram εφαρμόζει το «Anonymous Reporting in Live Broadcast», το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν report σε ένα live βίντεο, όταν νομίζουν πως ο χρήστης του live βίντεο χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Εφόσον κάποιος χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή, αυτό γίνεται ανώνυμα και ο χρήστης του live βίντεο ειδοποιείται με pop-up μήνυμα στο οποίο του προσφέρονται επιλογές βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης.