«Ήρεμη» δύναμη η Ελλάδα στην παγκόσμια βιομηχανία των games - Free Sunday
«Ήρεμη» δύναμη η Ελλάδα στην παγκόσμια βιομηχανία των games

«Ήρεμη» δύναμη η Ελλάδα στην παγκόσμια βιομηχανία των games

Δημιουργούν εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για «έξυπνες» φορητές συσκευές και αναβαθμίζουν τη χώρα μας σε μία πολλά υποσχόμενη δύναμη στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του Game Development. Ο λόγος για τις ελληνικές εταιρείες Gemcraft, Traptics και HAPPYLAND Entertainment, οι οποίες επέστρεψαν πριν από λίγες ημέρες από τη Βαρκελώνη, όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση Mobile World Congress (MWC) του GSMA και κατάφεραν να κερδίσουν όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και πολλούς υποψήφιους πελάτες και εν δυνάμει επενδυτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Του Παναγιώτη Μαυραγάνη

Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς νεαρών Ελλήνων που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, οι τρεις γαλανόλευκες εταιρείες είναι ορισμένες μόνο από εκείνες που έλαβαν μέρος στην ειδική παράλληλη εκδήλωση για νεοφυείς επιχειρήσεις «4 Years From Now»(4YFN), στο πλαίσιο της 6ης ελληνικής αποστολής στο MWC, η οποία φέτος συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τον οργανισμό Enterprise Greece και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).

Η επιτυχία της συμμετοχής των τριών αυτών ελληνικών εταιρειών γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποί τους με διάφορους επενδυτές (investors και business angels) και εταιρείες-υποψήφιους πελάτες. Μεταξύ αυτών, η διεθνής φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη παιχνιδιού με σκοπό την ενημέρωση ασθενών σχετικά με την αγωγή τους σε συνεργασία με την Traptics, και μια μεγάλη αμερικανική ιστοσελίδα, που εξέφρασε την πρόθεση για συνεργασία με τη HAPPYLAND Entertainment. 

Τι λένε οι «πρωταγωνιστές» στην ομάδα της FS

happy photo

Έχοντας διακριθεί ως οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας για Mobile Games του ΣΕΚΕΕ στο πλαίσιο του Athens Games Festival ’17 με το παιχνίδι «GO HEROES: Prometheus», οι ιδρυτές της HAPPYLAND Entertainment, Βασιλική Τσιφτσιάν και Μαρίνος Μ. Πεχλιβάνωβ, ταξίδεψαν στην Ισπανία κρατώντας μικρό καλάθι, καθώς πίστευαν ότι το MWC δεν είναι ο φυσικός χώρος για τα games. «Ευτυχώς, όμως, διαψευστήκαμε και επιστρέψαμε κερδισμένοι, όχι μονάχα λόγω των προτάσεων που δεχτήκαμε –οι οποίες δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμες– αλλά κυρίως για τις προοπτικές που μας αποκαλύφθηκαν» εξηγεί η Βασιλική και ο Μαρίνος συμπληρώνει: «Η HAPPYLAND Entertainment έχει σχεδιασμένο και δρομολογημένο πρόγραμμα τριετίας, με παιχνίδια που αναμένουν ήδη να αναπτυχθούν, καθώς και την ομάδα και την έδρα μας να μεγαλώνουν. Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνουμε τη μαθητεία μας στον επιταχυντή του Innovathens, δουλεύουμε πυρετωδώς για να έχουμε την πρώτη έκδοση του “River Quest” μέσα στον Μάρτιο, ένα casual-competitive game που απευθύνεται στο κοινό των casual mobile gamers, καθώς και το Nordic Games Discovery Contest τον Μάιο του 2018, όπου και θα διαγωνιστούμε εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Η διαφορά με το πριν είναι ότι πλέον διαθέτουμε στη φαρέτρα μας και τα εφόδια που μας χάρισε απλόχερα το MWC, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας μας».

Traptics 2 small

Πολλές ενδιαφέρουσες επαφές έκανε και o Μιχάλης Παπαγαθαγγέλου της Traptics με έδρα την Αθήνα. «Πήγαμε με βασική προοπτική τη γενικότερη δικτύωση, αλλά πιο συγκεκριμένα είχαμε θέσει ως στόχο να βρούμε εταιρείες και άτομα που να ενδιαφέρονται στο Game Development. Ο σκοπός αυτός τελικά επετεύχθη, καθώς βρήκαμε κάποιους πάρα πολύ κάλους δυνητικούς πελάτες με καλές πιθανότητες συνεργασίας» λέει o ίδιος εκ μέρους του κεντρικού πυρήνα της ομάδας του, ο οποίος αποτελείται από την Κατερίνα Ματαράγκα και τον Αλέξανδρο Παναγιώτου. «Ήδη μιλάμε με αρκετά από τα άτομα που γνωρίσαμε εκεί. Θέλουμε να κλείσουμε όσο πιο πολλά γίνεται από αυτά τα projects και να συνεχίσουμε παράλληλα να δουλεύουμε και στα δικά μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα ακολουθήσει» συμπληρώνει ο Μιχάλης.

Agisilaos Zafeiriou AGF

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αγησίλαος Ζαφειρίου, επικεφαλής της Gemcraft Games με έδρα τη Γλυφάδα, η οποία συμμετείχε στην έκθεση κυρίως για την προβολή της δουλειάς που έχει κάνει η εταιρεία του τα τελευταία χρόνια στα εκπαιδευτικά παιχνίδια. «Υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση σε αυτόν τον τομέα, καθώς η συμμετοχή μας στο 4YFN ήταν θετική και κατορθώσαμε να κάνουμε κάποιες σημαντικές γνωριμίες. Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο εκμάθησης στη μοντέρνα εκπαίδευση και πρέπει ο κόσμος να γνωρίσει τις προοπτικές τους» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας: «Στο MWC είδαμε και μάθαμε κάποια πράγματα παραπάνω και συνεχίζουμε το πλάνο μας με επιπλέον εφόδια και γνώση, καθώς έχουμε πλέον επικεντρωθεί στην παραγωγή παιχνιδιών για υπολογιστές με αρχή ένα “point & click Adventure” που έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε. Περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, δεν μπορώ να αποκαλύψω προς το παρόν, λόγω του ότι είμαστε ακόμα στην αρχή».

Ο στίβος του «επιχειρείν» και το ελληνικό Game Industry

Οι Gemcraft, Traptics και HAPPYLAND Entertainment συμμετέχουν ενεργά και στη δράση #LoveGreekGames, η οποία ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ύπαρξης του ελληνικού Game Industry στο εξωτερικό. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, πόσο φιλικό ή εχθρικό χαρακτηρίζουν οι πρωταγωνιστές το οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας για να αναπτύξουν το εγχείρημά τους, το οποίο, μάλιστα, σχετίζεται με έναν τομέα όπου η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν αποτελεί πολύ ισχυρό παίχτη; Ο Μιχάλης, ο Αγησίλαος και η Βασιλική δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στην ομάδα της FS.

Connectum

Gemcraft: «Σίγουρα η Ελλάδα βάζει εμπόδια, κυρίως οικονομικά (φορολόγηση, ασφαλιστικό), σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν ευνοϊκότερες συνθήκες, τόσο φορολογικές όσο και οικονομικές, με τις επιχορηγήσεις που δίνουν στα παιχνίδια. Τα προβλήματα, όμως, αυτά αφορούν γενικότερα την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το κύριο πρόβλημα, που αφορά τον δικό μας χώρο, νομίζω ότι είναι η απουσία επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που συνδυάζει πολλές διαφορετικές ειδικότητες, με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις στην παραγωγή παιχνιδιών. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσανατολιστεί στο να υποστηρίξει εκπαιδευτικά τις ανάγκες αυτού του νέου επαγγέλματος. Πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι έχουν αρχίσει να γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ενισχυθεί και κρατικά ο χώρος, για να αρχίσει να αποκτά την απαραίτητη αναγνώριση, ώστε να οδηγήσει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτόν και να δημιουργηθεί η βάση προκειμένου να αναπτυχθούμε συνολικά ως ελληνικό Game Industry».

Traptics

Traptics: «Εμείς χρειαστήκαμε δύο χρόνια για να το πάρουμε απόφαση να τα δώσουμε όλα. Μέχρι τότε, ρωτάγαμε και μαθαίναμε για το πώς μπορεί μια εταιρεία σαν τη δική μας να τα καταφέρει. Σε αυτά τα δύο χρόνια, λοιπόν, χτίσαμε ένα αρκετά δυνατό πορτφόλιο και όταν ανοίξαμε την εταιρεία είχαμε αρκετούς πελάτες για να συντηρηθούμε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην πορεία βλέπουμε ότι όσο προχωράει, τόσο πιο εύκολο είναι να αναπτυχθούμε, λόγω του ιστορικού που αναπτύσσει η εταιρεία, πράγμα που με κάνει να πιστεύω πως η αρχή είναι το δύσκολο. Έχουμε την πολυτέλεια η πλειοψηφία των πελατών μας να είναι από το εξωτερικό, πράγμα που βοηθάει στις οικονομικές αντιξοότητες, που πάνε, δυστυχώς, χέρι-χέρι με μια ελληνική εταιρεία. Το ότι ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι τόσο αναπτυγμένος μπορεί να είναι πρόβλημα κυρίως στην εύρεση συνεργατών, αλλά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς το Game Industry».

Happy

HAPPYLAND Entertainment: «Τα παιχνίδια είναι μια παγκόσμια γιγάντια βιομηχανία και πράγματι –μάλιστα μετά το παράδειγμα της Πολωνίας– όλο και περισσότερα κράτη επενδύουν σε αυτήν. Το ίδιο σχέδιο προσπαθεί να απεμπολήσει και η δική μας χώρα τα τελευταία χρόνια, με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να μας βοηθά πολύ – σκεφτείτε, παρ’ ότι δεν είμαστε ακόμη δυνατός παίκτης, ήμασταν από τις ελάχιστες χώρες που έφεραν εμπορικά παιχνίδια στο 4YFN 2018! Το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι εχθρικό, αντίθετα η χώρα είναι σε πολλούς τομείς ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό στους τομείς της τεχνολογίας και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το φορολογικό καθεστώς, ωστόσο, αποτελεί και για εμάς έναν σκόπελο, όπως για κάθε νέο επιχειρηματία στην Ελλάδα».