Μιλώντας για εξωστρέφεια… - Free Sunday
Μιλώντας για εξωστρέφεια…

Μιλώντας για εξωστρέφεια…

 

Σε μια χώρα όπου οι θεωρητικές αναζητήσεις αποτελούν πάγια τακτική και η απόσταση της σκέψης, ακόμη και πρόθεσης, από τη δράση και την αποτελεσματικότητα είναι τεράστια (στις περισσότερες των περιπτώσεων), διαμορφώνεται μια ιστορία σε βάθος εξαετίας, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε. Η ιστορία αυτή έχει τίτλο «Παρουσία της Ελλάδας στο Mobile World Congress».

Η ιστορία αυτή έχει επίσης συμμετέχοντες, εμπνευστές, συνεργάτες, ομάδες… έχει θετικά και αρνητικά… έχει σκέψεις, προθέσεις, οραματισμό… έχει σχέδια επί χάρτου… έχει στρατηγική… αλλά πάνω απ’ όλα έχει ένα συνεχές αποτύπωμα πράξης, παρουσίας, συνέπειας και συνέχειας του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας στην παγκόσμια σκηνή.

Τι σημαίνει όμως πραγματικά η έννοια «εθνική αποστολή» σε ένα τόσο σημαντικό και κομβικό πεδίο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης; Τι είναι αυτό που το καθιστά παράγοντα διαφοροποίησης και ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο προσώπων και εταιρειών όσο και σε αυτό της θεσμικής εκπροσώπησης της χώρας;

Έχοντας διανύσει αυτή την εξαετία, διαμορφώνονται μια σειρά από δεδομένα που είναι χρήσιμο να καταγραφούν. Δεδομένα που αναδεικνύουν την ποσοτική και ποιοτική διάσταση του εγχειρήματος και διαμορφώνουν παράλληλα την εικόνα για τις επόμενες δράσεις.

  • 6 χρόνια
  • 150+ συμμετέχουσες εταιρείες
  • 30+ startups
  • 500+ στελέχη εταιρειών
  • 300+ συναντήσεις σε εταιρικό επίπεδο
  • 6.000 χλμ.+ διαδρομών στο MWC
  • 1.500+ δημοσιεύματα με διαρκώς αυξητική τάση

Και αυτά είναι τα ποσοτικά στοιχεία σε ένα πρώτο επίπεδο, χωρίς να μπαίνουμε στην καθημερινότητα του κάθε εταιρικού σχήματος ως προς την αξιοποίηση και μεγιστοποίηση της παρουσίας σε ένα τέτοιο διευρυμένο σκηνικό συνεργειών, αλληλεπίδρασης και ερεθισμάτων. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η πολλαπλασιαστική αξία αυτών των εκατοντάδων συναντήσεων σε εταιρικό επίπεδο, το follow-up, οι συμφωνίες, η εξέλιξη…

Πέρα όμως και από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, εκείνο που καθορίζει την εικόνα της εθνικής αποστολής είναι η σύμπραξη, η κοινή παρουσία φορέων και εκπροσώπων των θεσμών, η διάθεση για υποστήριξη των μελών της ομάδας, η αντίληψη ότι κάθε εταιρεία, ανεξάρτητα από το εσωτερικό ανταγωνιστικό πλαίσιο, πρέπει να επιτύχει και να συμβάλει και εκείνη στην εξωστρέφεια και στην επιτυχία ενός οικοσυστήματος που εκλαμβάνεται ως το όλον!

Και σε αυτό το σκηνικό, των εταιρειών που έχουν μορφή, οργανόγραμμα, στρατηγική και σημαντική πορεία στον χρόνο, έρχεται να προστεθεί το start-up community ή η νεοφυής επιχειρηματικότητα. Η αναφορά γίνεται σε αυτό που είναι εκκολαπτόμενο, σε αυτό που αναδύεται και έρχεται να προσθέσει αξία, ουσία, θέσεις εργασίας και δυναμική τοποθέτηση σε ένα πέραν των ελληνικών συνόρων φάσμα δραστηριοποίησης. Η φετινή, 6η συνεχής παρουσία της Ελλάδας στο Mobile World Congress ίσως να σηματοδοτεί έναν κύκλο που ολοκληρώνεται με τη συντεταγμένη παρουσία 10 start-up εταιρειών.

Τι έχουμε να περιμένουμε από δω και πέρα; Είναι πολύ απλό. Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία και άνοιγμα πανιών για την εξωστρέφεια σε όλες τις επόμενες προκλήσεις εξωστρέφειας με άμεσο διεθνές λιμάνι τη CEBIT 2018, όπου καλούμαστε ως χώρα να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλότερα και να μπούμε δυνατά στο κάδρο ως συνομιλητές τεχνολογίας και καινοτομίας στο διεθνές οικοσύστημα.