Τέλος εποχής για τη χημειοθεραπεία σε ορισμένους ασθενείς - Free Sunday
Τέλος εποχής για τη χημειοθεραπεία σε ορισμένους ασθενείς

Τέλος εποχής για τη χημειοθεραπεία σε ορισμένους ασθενείς

Συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς η επανάσταση που συντελείται στην ογκολογία χάρη στην ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας, με την τελευταία εξέλιξη να αφορά τη μετακίνηση της χημειοθεραπείας στο χρονοντούλαπο της ιατρικής ιστορίας. Η εξέλιξη αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες καρκινοπαθών.

Όπως εξηγεί η ογκολόγος παθολόγος Ελένη Λινάρδου, οι ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην αντικαρκινική φαρέτρα, όπως είναι τα φάρμακα pembrolizumab της MSD και nivolumab της BMS, καταργούν τη χορήγηση χημειοθεραπείας σε ορισμένους ασθενείς που ούτως ή άλλως δεν τη χρειάζονταν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που θα εντοπίζονται με τη βοήθεια βιοδεικτών, και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Από το φτωχό ποσοστό του 15% των ασθενών που επιβιώνουν μετά από έναν χρόνο χημειοθεραπείας, με την ανοσοθεραπεία φτάνουμε στο 45% και η ανταπόκριση στα νέα φάρμακα έχει μακρά διάρκεια.

Αντίθετα, στη χημειοθεραπεία οι ασθενείς υποτροπιάζουν γρήγορα. Οι έρευνες δείχνουν πως το 50% των ασθενών που εκφράζουν υψηλά τον βιοδείκτη θα ανταποκριθούν στην ανοσοθεραπεία. Στον καρκίνο του πνεύμονα ο ένας στους τρεις ασθενείς ανταποκρίνεται στους ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τον βιοδείκτη, που είναι απαραίτητος για τον εντοπισμό των ασθενών που θα ανταποκριθούν, για την ώρα η εξέταση δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και στα ιδιωτικά εργαστήρια κοστίζει περίπου 350 ευρώ. Ωστόσο, για τη διευκόλυνση και τη στήριξη των καρκινοπαθών η εταιρεία MSD υλοποιεί πρόγραμμα κάλυψης του κόστους της εξέτασης του βιοδείκτη σε 10 νοσοκομεία πανελλαδικά.