Το ΙΑΣΩ προσφέρει ελπίδα στα παιδιά με καρκίνο - Free Sunday
Το ΙΑΣΩ προσφέρει ελπίδα στα παιδιά με καρκίνο
papadakispress.gr

Το ΙΑΣΩ προσφέρει ελπίδα στα παιδιά με καρκίνο

Το ΙΑΣΩ, το μεγαλύτερο μαιευτήριο της ελληνικής επικράτειας, γίνεται Κέντρο Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, προσφέροντας για κάθε παιδί που γεννιέται στην κλινική του ελπίδα στα παιδιά με καρκίνο.

Στόχος της δημιουργίας του νέου Κέντρου Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ΙΑΣΩ είναι η ενίσχυση του έργου του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», με την εξεύρεση περισσότερων δοτών μυελού των οστών, με σκοπό τη μεταμόσχευση παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως η λευχαιμία, η απλαστική αναιμία και η μεσογειακή αναιμία, για τις οποίες δεν υπάρχει άλλος τρόπος θεραπείας.

«Η Ελλάδα έχει 65.000 δότες μυελού των οστών και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 100.000. Πρώτη παγκοσμίως είναι η Κύπρος με 156.000 δότες, αριθμός-ρεκόρ για τον πληθυσμό της». Στέλιος Γραφάκος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής-Αιματολογίας

Παράλληλα, το ΙΑΣΩ, εκτός από τη δημιουργία του νέου κέντρου, διευρύνει τη συνεργασία του με το «Όραμα Ελπίδας» προσφέροντας μέρος των εσόδων από κάθε γέννηση που πραγματοποιείται στην κλινική του για τη στήριξη της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του συλλόγου.

Όπως εξηγεί ο Στέλιος Γραφάκος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής-Αιματολογίας, επιστημονικός διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» και διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος στο ΙΑΣΩ Παίδων, «στην πατρίδα μας καταγράφονται ετησίως 280-300 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου, με τρία στα τέσσερα παιδιά να γίνονται καλά. Ήδη η τράπεζα του συλλόγου “Όραμα Ελπίδας” μετρά 50.000 νέους δότες μυελού των οστών, όταν πριν από τη δημιουργία της υπήρχαν μόλις 15.000 δότες πανελλαδικά. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να φτάσουμε αριθμητικά τους 100.000 δότες, μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα της Κύπρου, η οποία, παρά τον μικρό πληθυσμό της έχει 156.000 δότες. Το γεγονός αυτό την καθιστά “πρωταθλήτρια κόσμου”, ενώ ακολουθούν στη 2η θέση το Ισραήλ και στην 3η θέση η Γερμανία με 6,1 εκατομμύρια δότες».

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος των συλλόγων «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Παίδων» έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 900 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, με τα περισσότερα μοσχεύματα, ωστόσο, να αναζητούνται σε χώρες του εξωτερικού –μια διαδικασία που έχει κόστος από 15.000 έως 30.000 δολάρια–, εφόσον δεν βρεθεί συμβατός δότης στην οικογένεια του ασθενή.