Οι κλινικές μελέτες προάγουν το «Δικαίωμα στην Υγεία» - Free Sunday
Οι κλινικές μελέτες προάγουν το «Δικαίωμα στην Υγεία»

Οι κλινικές μελέτες προάγουν το «Δικαίωμα στην Υγεία»

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και όλοι οι άνθρωποι έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία, το οποίο, ωστόσο, αν και φαντάζει αυτονόητο, δεν είναι. Προκειμένου να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν τα σοβαρά και χρόνια νοσήματα πρέπει οι ερευνητές επιστήμονες να διεξάγουν στα εργαστήριά τους παγκοσμίως επίπονες και μακροχρόνιες μελέτες, μέσα από τις οποίες φωτίζονται τα άγνωστα αίτια των παθήσεων και ανακαλύπτονται νέα μόρια, τα καινοτόμα φάρμακα που σώζουν ζωές. Η Novartis Hellas, έχοντας θέσει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τους ασθενείς και πιστή στη δέσμευσή της να τους υποστηρίζει έμπρακτα, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ασθενών με τίτλο «Δικαίωμα στην Υγεία», εστιάζοντας αυτή τη φορά στις κλινικές μελέτες. Η εκστρατεία «Δικαίωμα στην Υγεία» υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και ο στόχος της δεύτερης φάσης της είναι να ενισχύσει την πληροφόρηση των ασθενών, να απαντήσει σε τυχόν ανησυχίες και να καταρρίψει κάποιους αστήρικτους μύθους. Η ενίσχυση της διαφάνειας καθιστά εφικτή την κατανόηση του πλαισίου υλοποίησης των κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων και ενδυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης των ασθενών με τους επαγγελματίες υγείας, τους ακαδημαϊκούς/υγειονομικούς φορείς, τις εγκριτικές αρχές και τη φαρμακοβιομηχανία.

Τι ακριβώς είναι οι κλινικές μελέτες

Τι όμως ακριβώς είναι οι κλινικές μελέτες, για τις οποίες έχουν γραφτεί και λεχθεί πολλά; Πρόκειται για ερευνητικές μελέτες για φαρμακευτικά σκευάσματα που διεξάγονται σε εθελοντές, προκειμένου να απαντηθούν επιστημονικά ερωτήματα και να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να διαγνωστούν, να θεραπευτούν ή να προληφθούν παθήσεις. Παράλληλα, οι μελέτες αυτές συχνά βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν σε βάθος παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς των νοσημάτων. Μια κλινική δοκιμή διεξάγεται ώστε να αποφασιστεί εάν ένα νέο φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους. Οι κλινικές μελέτες βασίζονται σε άτομα και ασθενείς που εθελοντικά συμμετέχουν και λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο ή θεραπεία ή ιατροτεχνολογικό βοήθημα ή συσκευή και διεξάγονται σύμφωνα με διεθνείς δεοντολογικές αρχές καλής κλινικής πρακτικής και το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα.

Η Ελλάδα ουραγός στη συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές μελέτες

Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και εσφαλμένης νοοτροπίας, η πατρίδα μας παραμένει πανευρωπαϊκά ουραγός στις κλινικές έρευνες, με συνέπεια να χάνει δυνητικές επενδύσεις και να υστερεί στην πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παράλληλα μένει αναξιοποίητο και το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της. Εκτιμάται ότι ετησίως διεξάγονται περίπου 150 νέες παρεμβατικές κλινικές μελέτες στην Ελλάδα – κυρίως από μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες. Οι μελέτες αυτές αποφέρουν στην πολιτεία επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, πόσο που μπορεί να τριπλασιαστεί, ώστε να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Άλλες χώρες με παρόμοιο ή και μικρότερο πληθυσμό από αυτόν της Ελλάδας, όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία, μας έχουν «βάλει τα γυαλιά», πρωτοστατώντας στη συμμετοχή των νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τους στην κλινική έρευνα. Οι νέες κλινικές μελέτες, όσο και οι εξελισσόμενες, προσφέρουν σημαντικά οφέλη που αφορούν σε αξία προς τους ασθενείς, στην ευρύτερη υγειονομική περίθαλψη με καλύτερες θεραπείες για ευρύτερο πληθυσμό ασθενών, στην ερευνητική κοινότητα και στην εθνική οικονομία. Στην πατρίδα μας εκτιμάται ότι 5.000 ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα μέσω των κλινικών παρεμβατικών μελετών, ιδιαίτερα σε σοβαρά, χρόνια ή και σπάνια νοσήματα, όπου υπάρχουν ακάλυπτες σημαντικές ιατρικές ανάγκες.

Τι λένε οι ειδικοί για τις κλινικές μελέτες

Πολύτιμο «εργαλείο» της επιστήμης για την προαγωγή της υγείας χαρακτηρίζει τις κλινικές μελέτες ο καθηγητής Γρηγόριος Κουράκλης, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, τονίζοντας: «Οι κλινικές μελέτες στην Ιατρική είναι ένα εργαλείο με βάση τους κανόνες ορθής κλινικής πρακτικής και έχουν ως στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενή. Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της σχέσης ασθενή-γιατρού, πέραν των άλλων ενεργών δράσεών της σε αυτή την κατεύθυνση, συμμετέχει στο πρόγραμμα “Δικαίωμα στην Υγεία”, συνεργαζόμενη με τη Novartis Hellas. Στόχος αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τα οφέλη των κλινικών δοκιμών και η ανάπτυξη αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης. Τα οφέλη από τις κλινικές μελέτες για τους ασθενείς είναι πολλαπλά, κυρίως μέσω της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, και για τον λόγο αυτόν η πληροφόρηση των ασθενών θα συμβάλει ουσιαστικά». Από την πλευρά του, ο ιατρός-ενδοκρινολόγος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, ιατρικός διευθυντής της Novartis Hellas, προσθέτει: «Στη Novartis η έμπνευσή μας είναι οι ασθενείς που δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι στην ασθένειά τους. Στόχος μας μέσω της εκστρατείας “Δικαίωμα στην Υγεία” για το 2017 είναι να ενισχύσουμε την πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τις κλινικές μελέτες και να απαντηθούν τυχόν ανησυχίες. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα καλλιεργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα που θα ενδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης των ασθενών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με απώτερο σκοπό τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση».

INFO

Η εκστρατεία «Δικαίωμα στην Υγεία» υποστηρίζεται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας. Οι πολίτες/ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους έναν διαδικτυακό κόμβο όπου μπορούν να βρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους, αρθρογραφία και συνεντεύξεις, ενώ υπάρχει και ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τις κλινικές μελέτες, σχετικές καταχωρίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και ραδιοφωνικά σποτ.