Τα νέα εμβόλια θα αλλάζουν την πορεία των χρόνιων νοσημάτων! - Free Sunday
Τα νέα εμβόλια θα αλλάζουν την πορεία των χρόνιων νοσημάτων!

Τα νέα εμβόλια θα αλλάζουν την πορεία των χρόνιων νοσημάτων!

Ανοσοποίηση του βρέφους μέσα στην κοιλιά της μητέρας του με εμβολιασμό της εγκύου και καταπολέμηση των χρόνιων νοσημάτων, όπως η καταλυτική χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με εμβολιασμό που θα αλλάζει τη φυσική εξέλιξη της ασθένειας είναι δύο σενάρια σχετικά με τα εμβόλια του μέλλοντος που βρίσκονται στα σκαριά.

Ένα βήμα πιο κοντά στα εμβόλια του μέλλοντος μας φέρνει η ανάπτυξη πειραματικών εμβολίων που θα γίνονται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα προκειμένου να τροποποιηθεί δραματικά η εξέλιξη της ασθένειας και να υποχωρήσουν οι παροξύνσεις ή οι λοιμώξεις που τη συνοδεύουν. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι τα εμβόλια για τη ΧΑΠ, το άσθμα και την κυστική ίνωση, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων, να επιμηκύνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους και να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπό τους στα συστήματα υγείας.

Όπως εξηγεί ο γιατρός Giovanni Della Cioppa, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της GSK στην Ιταλία, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι έρευνες για τον μητρικό εμβολιασμό, σύμφωνα με τον οποίο επιτυγχάνεται η προστασία των νεογνών απέναντι σε ασθένειες, πριν καν αυτά γεννηθούν, μέσω του εμβολιασμού της εγκύου. Βασικοί στόχοι για τα εμβόλια του μέλλοντος είναι και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από ψευδομονάδες και στρεπτόκοκκο, που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και αποτελούν παγκοσμίως «μαζικούς δολοφόνους».

Πέρα από τα παιδιατρικά εμβόλια, έμφαση δίνουν πλέον οι ερευνητές στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, καθώς αυτοί πλήττονται πρωτίστως από τα χρόνια νοσήματα, τα οποία απορροφούν το 75% των δαπανών υγείας.

Σε ό,τι αφορά την υγεία των παιδιών, κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των εμβολίων. Όμως, με το 43% των Ευρωπαίων να επισκέπτεται πρώτα το διαδίκτυο, αντί τον ειδικό, για ιατρικά θέματα και το 61% των Ελλήνων να μπαίνει στο internet αμέσως μόλις βγει από την πόρτα του γιατρού για να «ψαρέψει» πληροφορίες, η ανάγκη για σωστή ιατρική πληροφόρηση για το σοβαρότατο ζήτημα της ανατροφής των παιδιών είναι μεγάλη.

Απαντώντας σε αυτή την ανάγκη η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής δημιούργησε την έγκυρη πλατφόρμα υγείας childrencare.gr, που σε απλή γλώσσα μιλά στους γονείς για την αξία της πρόληψης, του μητρικού θηλασμού και του εμβολιασμού, για την προστασία από τις λοιμώξεις και για όλα τα θέματα που άπτονται της σωστής ανάπτυξης των παιδιών. Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η πλατφόρμα έχει παρουσία σε όλα τα social media (Facebook, Twitter, Instagram, You Tube) και όλα τα δημοσιευμένα άρθρα είναι ελεγμένα από παιδιάτρους.

Για την πρωτοβουλία της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας πως σε αυτές τις εποχές είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς πληροφορίες για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Από την πλευρά του, ο κ. Νταλούκας επισήμανε πως οι επισκέψεις στον παιδίατρο έχουν μειωθεί έως και 60% λόγω της οικονομικής στενότητας των οικογενειών και πως η πλατφόρμα δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει τον γιατρό αλλά να δώσει το έναυσμα στους γονείς ώστε να πηγαίνουν στον ειδικό όταν τον χρειάζονται.