Πατήστε πόδι στις δερματοφυτιάσεις της άμμου - Free Sunday
Πατήστε πόδι στις δερματοφυτιάσεις της άμμου

Πατήστε πόδι στις δερματοφυτιάσεις της άμμου

Οι δερματοφυτιάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οφείλονται σε μύκητες και η πιο γνωστή απ’ όλες είναι το «πόδι του αθλητή», που συνήθως αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά από εκεί μπορεί να εξαπλωθεί.

Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 17% των ατόμων που συχνάζουν σε πισίνες εκδηλώνουν «πόδι του αθλητή», το οποίο είναι επίσης πολύ συνηθισμένο σε όσους περπατούν ξυπόλυτοι στα γυμναστήρια. Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ. Μάρκος Μιχελάκης, η πιθανότητα εκδήλωσης της συγκεκριμένης μυκητίασης είναι αυξημένη σε όσους φορούν καθημερινά τα ίδια κλειστά παπούτσια, ιδρώνουν πολύ στα πόδια, κρατούν τα πόδια τους βρεγμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έχουν κάποια αμυχή στο δέρμα ή μικροτραυματισμό στο νύχι.

Το «πόδι του αθλητή» είναι μεταδοτικό, γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς να μοιράζεται τα παπούτσια ή τις κάλτσες του, ούτε να περπατάει ξυπόλυτος σε κοινόχρηστους υγρούς χώρους, όπως γύρω από τις πισίνες ή στα κοινόχρηστα ντους. Η εμφάνιση της συγκεκριμένης δερματοφυτίασης είναι πολύ χαρακτηριστική: ανάμεσα στα δάχτυλα εμφανίζονται ρωγμές στο δέρμα, το οποίο ξεφλουδίζει, μπορεί να σχηματίζει φλύκταινες με κρούστα και μπορεί να έχει διαφυγή υγρού. Η περιοχή είναι επίσης κόκκινη και προκαλεί κνησμό. Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να κάνετε αντιμυκητισιακή θεραπεία με ειδική αλοιφή.

Tips προστασίας

Για να προλάβετε την εκδήλωση του «ποδιού του αθλητή», ακολουθήστε τις συμβουλές του ποδολόγου Γιάννη Μαρκόγιαννη από το Ποδιατρικό-Ποδολογικό Κέντρο Αθηνών:

  • Να ελέγχετε τα πόδια σας συχνά, δίνοντας προσοχή σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή στη θερμοκρασία των ποδιών.
  • Αν δείτε σημάδια αλλαγής χρώματος στα νύχια ή σκασίματα στο δέρμα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ίσως υποβόσκει κάποια μυκητίαση, οπότε επισκεφθείτε έναν ειδικό.
  • Χαρίστε στα πόδια σας τακτικά ένα ευεργετικό ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό, για πέντε-δέκα λεπτά, όχι όμως παραπάνω.
  • Να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα, και να τα στεγνώνετε καλά.
  • Επίσης, να τα ενυδατώνετε με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος. Να κόβετε τα νύχια σας ίσια και όχι πάρα πολύ κοντά.
  • Μην αφαιρείτε τις φουσκάλες, αλλά καλύψτε τες με προστατευτικό επίθεμα με σιλικόνη ή αντιβιοτική αλοιφή, για να επισπεύσετε την επούλωση.
  • Να αποφεύγετε τα καυστικά υγρά για τους κάλους, διότι είναι πολύ επικίνδυνα.
  • Για την αφαίρεση των κάλων να εμπιστεύεστε μόνο τον ειδικό.
  • Επιλέξτε άνετα παπούτσια, που ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα των ποδιών σας.
  • Τα παπούτσια σας να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, έτσι ώστε να μην ασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία, να έχουν χαμηλά και φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος και να μην είναι φθαρμένα εσωτερικά, καθώς οι φθορές επηρεάζουν τη βάδιση.
  • Φροντίστε, τέλος, να αλλάζετε παπούτσια συχνά.

Η ονυχομυκητίαση δύσκολα υποχωρεί

Όπως μας εξηγεί η επιστημονική διευθύντρια του Ποδιατρικού-Ποδολογικού Κέντρου Αθηνών Στέλλα Βαρελά, oι μυκητιάσεις των νυχιών, ειδικότερα, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν και η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα μας συστήσουν οι ειδικοί και να μην ξεγελαστούμε από πιθανή γρήγορη βελτίωση. Η θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων πρέπει να γίνεται από ειδικούς ποδολόγους-ποδιάτρους και όχι από άτομα που εργάζονται κάνοντας μανικιούρ και πεντικιούρ.