Αίμα και αναλώσιμα για τον διαβήτη με το σταγονόμετρο - Free Sunday
Αίμα και αναλώσιμα για τον διαβήτη με το σταγονόμετρο

Αίμα και αναλώσιμα για τον διαβήτη με το σταγονόμετρο

Οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας παραμένουν καυτές, σε πλήρη σύμπνοια με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που βιώνουμε και τους διαδοχικούς καύσωνες οι οποίοι μας ταλαιπωρούν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σαν να μην έφταναν οι υψηλές θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση δοκιμάζουν τις αντοχές των ασθενών και βάζουν σε κίνδυνο απορρύθμισης τα άτομα με χρόνια νοσήματα, γίνεται χαμός με τα αναλώσιμα του σακχαρώδους διαβήτη. Και αυτό γιατί τα «φεσωμένα» από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία αδυνατούν να εκτελέσουν συνταγές των αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών υλικών, με συνέπεια οι διαβητικοί να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ανάλογα συναισθήματα, που κυμαίνονται από τον φόβο μέχρι την απόγνωση, ταλανίζουν τις οικογένειες των ασθενών με σπάνια και σοβαρά νοσήματα, καθώς η αδιέξοδη πολιτική υγείας την οποία ακολουθεί με εμμονή η Αριστοτέλους υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τη χώρα μας απαγορευτική για νέα καινοτόμα και «ορφανά» φάρμακα, ενώ απειλεί και την πρόσβαση των ασθενών στα ήδη υπάρχοντα.

Και τα προβλήματα συνεχίζονται, με τη σταγόνα που ξεχειλίζει την υπομονή και αντοχή των ασθενών με μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) να αφορά έγγραφο το οποίο κοινοποίησε το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» προ ολίγων ημερών στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το οποίο ζητά την «κατάθεση αίματος από τους ασθενείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων». Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η έλλειψη αίματος οφείλεται στην ελάττωση των εξωτερικών αιμοληψιών, στη μείωση των αιμάτων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά 200 φιάλες τον μήνα, καθώς και στη μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών λόγω διακοπών.

Την έντονη αντίδρασή τους για την αδράνεια του υπουργείου Υγείας και τη μετάθεση της ευθύνης στις πλάτες των ασθενών εξέφρασαν η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά την ενημέρωση πως προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα, οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίσουν έξι αιμοδότες τον μήνα, κάτι που για τους περισσότερους είναι αδύνατο.