Ένα «όπλο» για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου - Free Sunday
Ένα «όπλο» για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Ένα «όπλο» για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Ένα «όπλο» με οκτώ ενδείξεις δίνει ελπίδα σε ασθενείς που νοσούν από έξι διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Το nivolumab της Astra-Best Squibb έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου, μη χειρουργήσιμου ή μεταστατικού ουροθηλιακού καρκινώματος σε ενήλικες μετά από αποτυχία προηγούμενης θεραπείας που περιείχε πλατίνα.

Με αυτή την έγκριση το nivolumab καθίσταται ο μοναδικός ανοσο-ογκολογικός παράγοντας που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τον συγκεκριμένο –αρκετά συχνό– τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

«Μετά από περίπου 15 χρόνια πενιχρών αποτελεσμάτων στην προσπάθεια ανεύρεσης νέων φαρμάκων για τον καρκίνο του ουροθηλίου, η συνεργασία φαρμακοβιομηχανίας και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας έφτασε σε αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα» επισημαίνει ο καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστοτέλης Μπάμιας.

Και προσθέτει: «Η ανοσοθεραπεία, η οποία βοηθάει σημαντικά ασθενείς με πρώιμο ουροθηλιακό καρκίνο, πλέον προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία και σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Το nivolumab ήδη χρησιμοποιείται ευρέως και σε άλλα νεοπλάσματα, εξασφαλίζοντας εμπειρία στους ογκολόγους και χαρίζοντας αισιοδοξία στους ασθενείς».