Υψηλό αίσθημα ευθύνης για κάθε «Μητέρα και Παιδί» - Free Sunday
Υψηλό αίσθημα ευθύνης για κάθε «Μητέρα και Παιδί»

Υψηλό αίσθημα ευθύνης για κάθε «Μητέρα και Παιδί»

Με «ναυαρχίδα» την έρευνα για την ανακάλυψη επαναστατικών θεραπειών που αλλάζουν το τοπίο σε δύσκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες και τις πρωτοβουλίες που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η φαρμακευτική εταιρεία MSD συνεχίζει μια ένδοξη πορεία δύο αιώνων, μένοντας πιστή στο όραμα του ιδρυτή της.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα φάρμακα είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα κέρδη. Τα κέρδη ακολουθούν και εάν έχουμε τους ασθενείς κατά νου, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν» είχε πει ο George W. Merck και τα λόγια του εξακολουθούν να εμπνέουν σήμερα τους εργαζομένους της MSD και να διαπνέουν την εταιρική της φιλοσοφία κοινωνικής ευθύνης. Μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές πρωτοβουλίες της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το πρόγραμμα «MSD For Mothers», με στόχο την πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας.

Η MSD δεσμεύτηκε ότι για τα επόμενα 10 χρόνια θα διαθέσει παγκοσμίως 500 εκατ. δολάρια, ανταποκρινόμενη στον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις μέχρι το 2030. Στην πατρίδα μας –που έχει ταυτόχρονα πληγεί από την οικονομική κρίση και από το μεταναστευτικό ρεύμα– το πρόγραμμα υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου, από τον Ιούνιο του 2016, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας, με χρηματοδότηση η οποία ανέρχεται σε 750.000 δολάρια.

Τα αποτελέσματά του μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακά: Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2016, οι δομές των Γιατρών του Κόσμου έχουν παράσχει γυναικολογική φροντίδα σε 19.234 γυναίκες και παιδιατρική φροντίδα σε 3.656 βρέφη. Παράλληλα, οι κινητές μονάδες της Οργάνωσης έχουν πραγματοποιήσει 102 επισκέψεις στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ενώ έχουν εκπαιδευτεί 569 επαγγελματίες υγείας. Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» υπερασπίζεται την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε υπηρεσίες μητρικής φροντίδας και θέτει στο επίκεντρο την προστασία της μητέρας, της εγκύου και των νεογνών, που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Η μεγάλη απήχηση του προγράμματος αντικατοπτρίζει την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων γυναικών και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκτός του ότι καλύπτει «κενά» στην περίθαλψη, αναδεικνύει επιπλέον τομείς που αξίζουν την προσοχή των φορέων υγείας, όπως η αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών υγείας, η ενημέρωση γυναικολογικής υγείας εφήβων και η ανάγκη οικογενειακού προγραμματισμού.

Ιστορική αναδρομή του 2ου μεγαλύτερου φαρμακευτικού κολοσσού

Από τα μέσα του 18ου αιώνα οι ερευνητές της MSD εργάζονται διαρκώς προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα όρια της επιστήμης, με την ελπίδα ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα που θα ανακαλύψουν θα προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στην κοινωνία σήμερα, αλλά και στις γενιές που θα ακολουθήσουν. Οι πρωτοπόρες θεραπείες της εταιρείας συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την ανακάλυψη της βιταμίνης Β1, τις θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα και τα αντιόξινα, καθώς και τις πρώτες στατίνες για τη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Η MSD έχει συμβάλει εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην πρόληψη απειλητικών για τη ζωή ασθενειών μέσα από την ανάπτυξη προϊόντων στις παρακάτω θεραπευτικές κατηγορίες: καρδιαγγειακό, διαβήτης, ανοσολογία, ογκολογία, ανοσο-ογκολογία, λοιμωξιολογία, εμβόλια και αντιβιοτικά. Επίσης, δραστηριοποιείται σε: ρευματολογία, γυναικολογία, παθήσεις αναπνευστικού, δερματολογία, γαστρεντερολογία και αναισθησιολογία.

Σταθερή διάκριση για εταιρική υπευθυνότητα & εργασιακό περιβάλλον

Στην MSD Ελλάδος, το όραμα της εταιρείας για την ανάληψη πρωτοβουλιών που βελτιώνουν και σώζουν τις ζωές των ανθρώπων γίνεται πράξη μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων που στηρίζονται στις αξίες της εκπαίδευσης, της φροντίδας, της καινοτομίας και της συνεισφοράς. Η εταιρεία υλοποιεί μια σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται στους εργαζομένους της με σκοπό τη δημιουργία ενός θετικού και ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, με ευκαιρίες εκπαίδευσης, ανάπτυξης, αναγνώρισης δεξιοτήτων, ταλέντων και επιβράβευσης. Τα προγράμματα ενεργειών αποσκοπούν στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής των υπαλλήλων. Επίσης, ενισχύουν τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ισορροπημένου περιβάλλοντος εργασίας. Για το εργασιακό της περιβάλλον και το υψηλό της αίσθημα κοινωνικής ευθύνης η MSD έλαβε φέτος διακρίσεις και επαίνους. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην έρευνα «Great Place to Work» που αναδεικνύει τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα. Η MSD, παράλληλα, δίνει προβάδισμα στους νέους και αποπνέει άρωμα γυναίκας, όχι μόνο στα προγράμματα που εκπονεί αλλά και στο ίδιο της το DNA. Σήμερα το 25% των εργαζομένων της εταιρείας αποτελείται από τη γενιά των Millennials και το γυναικείο φύλο αγγίζει σχεδόν το 50% του εργατικού της δυναμικού. Επίσης, οι πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης της MSD Ελλάδος βραβεύτηκαν για 2η συνεχόμενη χρονιά με το βραβείο «Silver CRI» του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ευθύνης (CRI), ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία έλαβε και τις διακρίσεις «Best Progress Silver» και έπαινο για το εργασιακό περιβάλλον (Workplace Award).

Σημαντικό παράγοντα για την απονομή του βραβείου αποτέλεσε η έκδοση του πρώτου απολογισμού Κοινωνικής Ευθύνης της MSD Ελλάδος και η σημαντική βελτίωση που σημείωσε η εταιρεία σε έξι κατηγορίες που έλαβαν υψηλά ποσοστά στην αξιολόγηση CRI (κλιματική αλλαγή, διαχείριση απορριμμάτων, μετακίνηση και επαγγελματικά ταξίδια, ευεξία και εμπλοκή των εργαζομένων, ισότητα, ποικιλομορφία και ένταξη και αυτοεκτίμηση).