Κι άλλο πλήγμα για τους καρκινοπαθείς επιφυλάσσει η Αριστοτέλους - Free Sunday
Κι άλλο πλήγμα για τους καρκινοπαθείς επιφυλάσσει η Αριστοτέλους

Κι άλλο πλήγμα για τους καρκινοπαθείς επιφυλάσσει η Αριστοτέλους

Τελειωμό δεν έχει η καλοκαιρινή οδύσσεια των καρκινοπαθών, καθώς μετά το πρόβλημα προσβασιμότητας στις νέες θεραπείες και την επίλυσή του, με έκτακτη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, προέκυψε νέο ζήτημα, με την ανάκληση της κάλυψης της εξέτασης Oncotype DX από τον ΕΟΠΥΥ. Η εξέταση αφορά κατ’ αρχάς τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού και είναι πολύτιμη, καθώς φανερώνει ποιες καρκινοπαθείς ωφελούνται από τη χημειοθεραπεία και ποιες όχι.

Έτσι, μακροπρόθεσμα απαλλάσσει το σύστημα υγείας από τις περιττές χημειοθεραπείες, μειώνοντας το κόστος της αντιμετώπισης του καρκίνου και περιορίζοντας τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας στις πάσχουσες. Η εξέταση κοστίζει 3.800 ευρώ, με τη συμμετοχή των ασθενών να ανέρχεται στο 20%, δηλαδή στα 760 ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό για τις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά την επανέκδοση της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX, την κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ), την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την κάλυψη των οποίων μπορεί να προκύψει οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.