Στο Εθνικό Μητρώο 22.000 νέοι δότες μυελού των οστών - Free Sunday
Στο Εθνικό Μητρώο 22.000 νέοι δότες μυελού των οστών

Στο Εθνικό Μητρώο 22.000 νέοι δότες μυελού των οστών

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) ενισχύεται περαιτέρω το Εθνικό Μητρώο Δοτών, με στόχο οι 60.000 υπάρχοντες δότες να αυξηθούν, ώστε μελλοντικά να φτάσουν τους 200.000 δότες, αριθμός που καλύπτει την εγχώρια ανάγκη για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, που γιορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου, η ΕΑΕ διαθέτει το ποσό των 440.000 ευρώ, ώστε να γίνει η τυποποίηση 22.000 νέων δοτών του Εθνικού Μητρώου. Η τυποποίηση των εθελοντών δοτών απαιτεί έλεγχο των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας και το κόστος της εξέτασης αυτής θα καλυφθεί από την ΕΑΕ, ώστε οι εγγεγραμμένοι δότες να μη μείνουν «απλές μπατονέτες στο ψυγείο» αλλά να ενταχθούν στο Εθνικό και Παγκόσμιο Μητρώο Δοτών και να γίνουν Δωρητές Ζωής.

Ήδη, από τους 60.000 δότες του Εθνικού Μητρώου, 60 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν συμβατοί και χάρισαν ζωή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε Έλληνες ασθενείς. Παράλληλα, η ΕΑΕ θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης με σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα – Γίνε και εσύ δότης» από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η εκστρατεία για να αυξηθούν εντός των συνόρων οι δότες μυελού των οστών συντονίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.