Νέο χάπι «φρενάρει» τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού - Free Sunday
Νέο χάπι «φρενάρει» τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Νέο χάπι «φρενάρει» τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Ένα νέο «όπλο», το χάπι της ριμποσικλίμπης, ενισχύει τη φαρέτρα ενάντια στον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, χαρίζοντας ελπίδα σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς.

Η ριμποσικλίμπη της Novartis είναι ο πρώτος αναστολέας CDK4/6 που εγκρίνεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου μαστού θετικού σε ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικού σε υποδοχείς τύπου 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HR+/HER2-) και χορηγείται σε συνδυασμό με αναστολέα αρωματάσης.

«Η έγκριση της ριμποσικλίμπης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για καινοτόμες, στοχευμένες θεραπείες» επισημαίνει ο διευθυντής Ογκολογίας της Novartis Bruno Strigini.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ερευνητής Wolfgang Janni, από το Πανεπιστήμιο Ουλμ της Γερμανίας, που συντόνισε την έρευνα, προσθέτει: «Ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού παραμένει ανίατος, συνεπώς είναι σημαντικό να ξεκινούμε με μια ισχυρή θεραπευτική επιλογή κατά την αρχική διάγνωση. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη που ζουν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία πρώτης γραμμής με ριμποσικλίμπη σε συνδυασμό με λετροζόλη, που επιτυγχάνει σημαντική επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου για περισσότερα από δύο χρόνια».

Παγκοσμίως, το 33% των ασθενών με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου θα αναπτύξει προχωρημένη νόσο, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα ίασης. Παγκοσμίως, 250.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με προχωρημένο καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα κατ’ εκτίμηση 6.000 γυναίκες πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο του μαστού.