Με το βάσανο της ημικρανίας ζει ένας στους δώδεκα Έλληνες - Free Sunday
Με το βάσανο της ημικρανίας ζει ένας στους δώδεκα Έλληνες

Με το βάσανο της ημικρανίας ζει ένας στους δώδεκα Έλληνες

Σε τρίτο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως εξελίσσεται η κεφαλαλγία, μετά τη χρόνια οσφυαλγία και την κατάθλιψη, προκαλώντας σημαντική αναπηρία, λόγω του πόνου, στους πάσχοντες.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες έχουν πονοκεφάλους που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στο σπίτι, στην εργασία και στην κοινωνική τους ζωή. Ένας στους είκοσι πέντε πολίτες έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που κυριολεκτικά τον καθηλώνουν. Σε πρόσφατη πανελλαδική μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας ένας στους δώδεκα Έλληνες είχε ημικρανία και τέσσερις στους δέκα είχαν κεφαλαλγία τάσεως που μείωνε τις δραστηριότητές τους. Η αναπηρία στους πολίτες που έχουν συχνούς πονοκεφάλους δεν προσδιορίζεται εύκολα, ούτε είναι ορατή.

Ο πονοκέφαλος, όμως, δεν είναι υποκειμενικός, ούτε «υστερικός». Έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κεφαλαλγίας, σε συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες και τις ευρωπαϊκές οργανώσεις πολιτών που υποφέρουν από πονοκέφαλο, προσπαθεί να φωτίσει τη σκοτεινή περιοχή του χρόνιου πόνου.

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση των νέων θεραπειών οι οποίες θα φέρουν την επανάσταση στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών. Όσοι βιώνουν συχνούς πονοκεφάλους πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν το πρόβλημα όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα, ενώ ούτε το ξεμάτιασμα έχει αποτέλεσμα. Οι πονοκέφαλοι πρέπει να αντιμετωπίζεται στα ειδικά κέντρα κεφαλαλγίας τα οποία υπάρχουν στα νοσοκομεία και είναι στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς.