Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού) - Free Sunday
Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού)

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού)

Πριν από τη δημοσιοποίηση της περιπέτειας υγείας του ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας, ο καρκίνος τραχήλου (λαιμού) και κεφαλής παρέμενε άγνωστος για το ευρύ κοινό. Κι επειδή το 60% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, επιβάλλεται η ευαισθητοποίηση του κοινού γι αυτήν την υποτιμημένη απειλή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η  Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου  συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Κεφαλής και Τραχήλου (European Head and Neck Society - EHNS) και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patient Coalition – ECPC).

Κάθε χρόνο λοιπόν για μια εβδομάδα υλοποιούνται δράσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη στην επιβίωση. Φέτος, η 5η ετήσια εβδομάδα των δράσεων της  #makesensecampaign, ορίσθηκε από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στόχος, η ανάδειξη της σημασίας της  αποκατάστασης των βλαβών  και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων ώστε να εξασφαλίζεται η  ποιότητας ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση.

Τι λένε οι ειδικοί:

 «Η φροντίδα του στόματος από ογκολόγο - στοματολόγο,  θα συμβάλλει στη διατήρηση της «με την υγεία του στόματος συνδεόμενης» ποιότητας ζωής στον ογκολογικό ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου», επεσήμανε η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών.

Άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν  στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

«Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία από την αρχή μέχρι και την αποκατάσταση και επανένταξή  του ασθενούς στην κοινωνική ζωή», δήλωσε η Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας, κα Αμάντα Ψυρρή.

«Η ακτινοθεραπεία είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την χειρουργική ή/και  την χημειοθεραπεία αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα στην αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου  με κύριο στόχο την ίαση.  Ο καλός σχεδιασμός και η ακριβής εκτέλεσή της επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και  κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους» τόνισε ο κος Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΕΕΑΟ-Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου  είναι πολύπλοκη  ασθένεια και με την καμπάνια Make Sense, επιχειρούμε να ενοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινότητα  των ιατρικών ειδικοτήτων που καλύπτουν τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου , ώστε να συνεχίσουν να αναζητούν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς" δήλωσε ο καθηγητής Rene Leemans, Πρόεδρος της EHNS, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τομέα Ωτορινολαρυγγολογίας - Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ. "Αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες καινοτομίες στον χώρο της θεραπείας δημιουργούν πολλές ελπίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η υποστήριξη των ασθενών που επιζούν από την επιθετική αυτή μορφή καρκίνου απαιτεί μια εξίσου αποφασιστική, μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη προσέγγιση."