Νέα θεραπεία φρενάρει το τσουνάμι της παχυσαρκίας - Free Sunday
Νέα θεραπεία φρενάρει το τσουνάμι της παχυσαρκίας
Μαθαίνουμε μαζί με τον Γιώργο Μητσικώστα πως η δίαιτα και η άσκηση δεν αρκούν για να χάσουν οι παχύσαρκοι τα περιττά κιλά τους

Νέα θεραπεία φρενάρει το τσουνάμι της παχυσαρκίας

Λαμβάνοντας τις διαστάσεις ενός τσουνάμι, η μάστιγα της παχυσαρκίας εξαπλώνεται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς, πλήττοντας έως και το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ στην πορεία εξελίσσεται σε 5η αιτία θανάτου, με συνέπεια να ανακηρύσσεται σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Όπως εξηγεί ο Ευκλείδης Ράπτης, ιατρικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάδος, η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο και πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, ενώ συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση, την πρόωρη διακοπή της εργασίας και τον στιγματισμό, τόσο στον επαγγελματικό χώρο όσο και στο σχολείο. Αλλά σε αυτό το δισεπίλυτο πρόβλημα τα εκατομμύρια των παχύσαρκων ασθενών έχουν πλέον έναν νέο σύμμαχο: μια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία, που σε συνδυασμό με τη δίαιτα και την άσκηση βοηθά στην ταχύτερη και οριστική απώλεια του περιττού βάρους, προσφέροντας παράλληλα ως επιπλέον «μπόνους» τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η νέα θεραπεία με δραστική ουσία τη λιραγλουτίδη (σε δόση των 3 mg και εμπορική ονομασία Saxenda) χορηγείται με μία ένεση ημερησίως και αποτελεί το πρώτο ανάλογο του ανθρώπινου γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1), το οποίο έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Το φάρμακο συστήνεται ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος από 30 και πάνω ή από 27 και πάνω παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρότητας, όπως είναι, για παράδειγμα, ο προδιαβήτης ή ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία ή η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Ο γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τονίζει πως στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια θεραπευτικό κενό, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την κυκλοφορία της νέας θεραπείας. Από την πλευρά του, ο γιατρός Ευκλείδης Ράπτης χαρακτηρίζει δυσεπίλυτο πρόβλημα την παχυσαρκία, επισημαίνοντας πως κατά τη δίαιτα ο εγκέφαλός μας θέλει τρία χρόνια να συνειδητοποιήσει το νέο μας βάρος, με αποτέλεσμα να στέλνει όλο αυτό το διάστημα εντολές να φάμε περισσότερο προκειμένου να πάρουμε πίσω τα χαμένα κιλά. Γι’ αυτό άλλωστε στους παχύσαρκους που κάνουν δίαιτα το μήνυμα του κορεσμού αργεί 15 λεπτά περισσότερο να φτάσει στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους άτομα.