Συμβουλές στο πιάτο, για άτρωτη καρδιά - Free Sunday
Συμβουλές στο πιάτο, για άτρωτη καρδιά

Συμβουλές στο πιάτο, για άτρωτη καρδιά

Η κατανάλωση των σωστών τροφών συντελεί στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Ευμένης Καραφυλλίδης, διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΙΑΣΩ General, δίνει χρήσιμες συμβουλές για κάθε οικογένεια.

Καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες. Όταν παίρνετε το γεύμα σας στο σπίτι, σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερο πιάτο. Να θυμάστε ότι μια μερίδα κρέας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα πακέτο τραπουλόχαρτα. Αποφεύγετε τα φαγητά με υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών και υδρογονωμένων (trans) λιπαρών, όπως είναι όλα τα τηγανητά. Υψηλή πρόσληψη τέτοιων λιπαρών είναι επιβλαβής για την καρδιά. Πίνετε ένα ψηλό ποτήρι κρύο νερό. Προσθέστε, εάν επιθυμείτε, μια φέτα λεμόνι για γεύση. Δώστε προτεραιότητα στα ψάρια στο οικογενειακό μενού. Πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, πλούσιο σε ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψητό ή βραστό ή στον φούρνο – όχι τηγανητό. Ελαττώστε τη χρήση αλατιού. Πετάξτε την αλατιέρα και σταματήστε να καταναλώνετε φαγητά πλούσια σε αλάτι. Μάθετε να χρησιμοποιείτε άλλα καρυκεύματα που θα δώσουν στο φαγητό σας τη νοστιμιά που θέλετε.

«Λιγότερο αλάτι στο φαγητό, περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό μενού, περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας στο τραπέζι αποτελούν μια καλή αρχή για να θωρακίσετε την καρδιά σας». Ευμένης Καραφυλλίδης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος

Τρώτε άπαχα μόνο κρέατα και ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει τα περιττά ορατά λίπη πριν αγοράσετε το κρέας. Καταναλώνετε φρέσκα φρούτα. Εντάξτε στο καθημερινό σας μενού τουλάχιστον 2-3 μερίδες φρούτα, όπως μπανάνα, σταφύλια και πορτοκάλια, και απολαύστε την πλούσια γεύση τους και τα υγιεινά πλεονεκτήματά τους. Καταναλώνετε (και) περισσότερα φρέσκα λαχανικά. Δοκιμάστε σαν σνακ ένα πιάτο με κλωνάρια από καρότα, αγγούρια και πιπεριές ή φτιάξτε χυμό ή smoothie λαχανικών. Διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες και σύντομα θα αρχίσετε να ψωνίζετε πιο έξυπνα και πιο υγιεινά. Περιορίστε τα πολλά ενδιάμεσα σνακ σε ένα-δύο ημερησίως. Αντισταθείτε στην ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο σνακ όταν είστε κουρασμένος, αγχωμένος ή απλώς βαριέστε. Εάν, παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείτε, προτιμήστε ένα κομμάτι φρέσκο φρούτο με ένα ποτήρι νερό. Μη βιάζεστε όταν τρώτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω των γρήγορων ρυθμών στους οποίους ζούμε, καταναλώνουν βιαστικά το φαγητό τους και τρέχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Η αργή κατανάλωση φαγητού βοηθάει στην καλύτερη πέψη και δίνει μια αίσθηση κορεσμού. Μην τσιμπολογάτε μπροστά στην τηλεόραση και στον υπολογιστή, γιατί όταν η προσοχή σας είναι δοσμένη αλλού δεν συνειδητοποιείτε πόση ποσότητα φαγητού καταναλώνετε. Αυτό βοηθά στην υπερφαγία.