Μουρουνέλαιο, το χρυσαφένιο superfood για την καρδιά - Free Sunday
Μουρουνέλαιο, το χρυσαφένιο superfood για την καρδιά

Μουρουνέλαιο, το χρυσαφένιο superfood για την καρδιά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο μουρουνέλαιο θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα ενάντια στην αθηροσκλήρωση και στα εμφράγματα του μυοκαρδίου, ενώ βοηθούν να μειωθεί η θνησιμότητα ακόμη και μετά από έμφραγμα.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος –και ντόρος– για τις υπερτροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και μας βοηθούν να διαφυλάξουμε την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε. Ανάμεσα σε σπόρους, καρπούς, τον βασιλικό πολτό και πολλά θεραπευτικά βότανα, κυρίαρχη θέση στη λίστα των superfoods κατέχουν τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αυτά που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως ιχθυέλαια ή ως καλά λιπαρά οξέα. Ειδικότερα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων και ανεκτίμητοι σύμμαχοι ενάντια στη σύγχρονη μάστιγα των καρδιοπαθειών. Πηγή τους είναι τα λιπαρά ψάρια και το μουρουνέλαιο, το ρευστό χρυσαφένιο προϊόν που παράγεται από το συκώτι της μουρούνας, το οποίο είναι πλούσιο στα λιπαρά οξέα DHA και EPA και στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Η ευεργετική του σύνθεση το καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμο για την καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο, τις κυτταρικές μεμβράνες, την επιδερμίδα και τις αρθρώσεις, ενώ πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μουρουνέλαιου και τα θετικά αποτελέσματα της συστηματικής κατανάλωσής του σε κάθε ηλικία. Ειδικά σε ό,τι αφορά την καρδιά, το μουρουνέλαιο βοηθά να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της LDL (κακής) χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Νέες μελέτες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστόνης δείχνουν ότι τα οφέλη του μουρουνέλαιου είναι εξίσου ισχυρά και στους καρδιοπαθείς ασθενείς. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εμφραγματίες που παίρνουν καθημερινά και επί ένα εξάμηνο μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από μουρουνέλαιο εμφανίζουν βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς και έχουν μειωμένες επιπτώσεις από το καρδιαγγειακό επεισόδιο. Επίσης, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 από μουρουνέλαιο βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών που έχουν πάθει έμφραγμα. Άλλη έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 βοηθάνε την καρδιά να συστέλλεται καλύτερα, ενώ προστατεύουν και τον καρδιακό ιστό που δεν έχει πληγεί από το έμφραγμα.

«Όπλο» και ενάντια στην κατάθλιψη

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν και από την κατάθλιψη, που εξελίσσεται σε τρίτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά τις καρδιοπάθειες, οι οποίες διεκδικούν την πρώτη θέση. Σε μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, τη Νορβηγία, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν συχνά μουρουνέλαιο, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και ότι η τάση αυτή ήταν ευθέως ανάλογη με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούσαν μουρουνέλαιο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας μουρουνέλαιο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%. Συνεπώς για τα άτομα μέσης και προχωρημένης ηλικίας που κινδυνεύουν διπλά, από καρδιοπάθειες και κατάθλιψη, το μουρουνέλαιο αποτελεί διπλή ασπίδα που θωρακίζει την υγεία τους.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, ώστε να μπορούμε να έχουμε όλα τα οφέλη αυτής της εκπληκτικής υπερτροφής.