Οι λοιμώξεις πληγώνουν (και) την καρδιά - Free Sunday
Οι λοιμώξεις πληγώνουν (και) την καρδιά

Οι λοιμώξεις πληγώνουν (και) την καρδιά

Η πρόσφατη επιδημική έξαρση της ιλαράς, που καταγράφηκε στην πατρίδα μας ακολουθώντας άλλα επιδημικά ξεσπάσματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναθέρμανε τη συζήτηση των ειδικών για το πόσο σημαντικό είναι να προστατευόμαστε από τις λοιμώξεις. Ειδικά οι ηλικιωμένοι, που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ισχύει και με το «ανώριμο» ανοσοποιητικό των βρεφών.

Όλοι οι καρδιοπαθείς τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να κολλήσουν γρίπη ή μια άλλη λοίμωξη τον χειμώνα, που το κρύο καταβάλλει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό τους. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν από τον γιατρό τους, αλλά και από προσωπική εμπειρία, πως η καρδιοπάθεια δημιουργεί ευαλωτότητα. Μπορεί όμως αυτή η εξίσωση να διαβαστεί ανάποδα και η λοίμωξη να προηγείται της καρδιοπάθειας; Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που νοσούν –και νοσούν βαριά– από ιώσεις και λοιμώξεις, όπως η γρίπη, βγαίνουν από αυτές τις περιπέτειες υγείας με «λαβωμένη καρδιά». Παρ’ ότι η πιο γνωστή επιπλοκή της γρίπης και μία από τις γνωστότερες επιπλοκές της ιλαράς είναι η πνευμονία, οι λοιμώξεις δεν καταβάλλουν μόνο το αναπνευστικό σύστημα. Εκτός της πνευμονίας, που αποτελεί συχνή και ενίοτε φονική επιπλοκή (η πνευμονία ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους νοσηλευόμενων ασθενών), η γρίπη μπορεί να οδηγήσει και σε έμφραγμα. Σε μελέτες διαπιστώθηκε πως ασθενείς που νόσησαν με γρίπη και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, γιατί πέρασαν τη λοίμωξη βαριά, μετά από χρόνια υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Οι επιπλοκές των λοιμώξεων είναι πολλές: εγκεφαλικές βλάβες, πυρετός, γαστρεντερικά προβλήματα, ηπατική βλάβη, πνευμονία, μέση ωτίτιδα, καρδιοπάθεια, ακόμα και ορχιδίτιδα, που εμφανίζεται σαν παρενέργεια της παρωτίτιδας». Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής

Και μάλιστα όχι απαραίτητα ένα, αλλά σειρά αλλεπάλληλων εμφραγμάτων, ως απόρροια της προγενέστερης λοίμωξής τους. Ούτε η ιλαρά είναι λοίμωξη που επιτρέπεται να υποτιμάμε. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και τέως πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, η ιλαρά είναι ύπουλη και ισχυρά μεταδοτική νόσος, με σοβαρότατες επιπλοκές στα παιδιά και στους ενήλικες. Από επιδημιολογικές μελέτες συμπεραίνουμε ότι τρία στα χίλια παιδιά που νοσούν πεθαίνουν, ενώ πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των επιπλοκών που αφήνει πίσω της η λοίμωξη. Έτσι, στο 30% των ασθενών εκδηλώνεται σοβαρή ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλικές βλάβες, η μια μορφή ηπατίτιδας. Επίσης, απειλεί να επανεμφανιστεί η παρωτίτιδα, που έχει προκαλέσει 6.000 κρούσματα από την αρχή του χρόνου στις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω της ως συχνή επιπλοκή την ορχιδίτιδα.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να προστατευτούμε από τη γρίπη, την ιλαρά και τις άλλες λοιμώξεις και να διαφυλάξουμε παράλληλα την υγεία της καρδιάς μας; Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής - λοιμωξιολόγος Βάνα Σπούλου από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» επισημαίνουν πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου για την ιλαρά μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα (επισπεύδοντας τη 2η δόση), ενώ όσοι έχουν κάνει μόνο μία δόση ως παιδιά ή έφηβοι μπορούν να κάνουν τώρα τη δεύτερη. Σε περίπου τρεις εβδομάδες τα εμβολιασμένα άτομα θα έχουν αναπτύξει ανοσία. Αν τώρα μιλάμε για ομάδες πληθυσμού που επιβάλλεται να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου (καθώς πλησιάζει και η έναρξη του κύματος της εποχικής γρίπης), αυτές έχουν δύο εναλλακτικές: είτε θα κάνουν ταυτόχρονα τα τρία εμβόλια είτε θα ξεκινήσουν με αυτό της ιλαράς –που περιέχει εξασθενημένο ιό– και θα κάνουν τα επόμενα σε δύο ή τρεις εβδομάδες.