Tablets, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα απειλούν τα μάτια μας - Free Sunday
Tablets, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα απειλούν τα μάτια μας

Tablets, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα απειλούν τα μάτια μας

Η e-καταπόνηση των ματιών από την πολύωρη ενασχόληση μπροστά σε οθόνες αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα υγείας, καθώς μια νέα έρευνα, με τη σφραγίδα του διάσημου Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δείχνει πως η χρήση των ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το κοινό παραμένει αδιάβαστο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις αυτού του νέου φαινομένου στη ζωή μας.

Η έρευνα της Novartis έδειξε πως μόνο το 30% των συμμετεχόντων γνωρίζει κάτι για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Την ίδια ώρα περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες παραδέχονται πως υποφέρουν από οπτική κούραση, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και θολή όραση μετά από δύο ώρες χρήσης ψηφιακών συσκευών. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα πως το 50% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση πολλές ψηφιακές συσκευές ταυτόχρονα, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος έκθεσής τους σε οθόνη είναι πολύ αυξημένος. Για την έρευνα η Novartis συνεργάστηκε με τον δρα Esen Akpek, καθηγητή Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και με το Ινστιτούτο IFTF, ένα think tank των ΗΠΑ.

Ο πονοκέφαλος υπήρξε το πιο σύνηθες σύμπτωμα για το 55% των συμμετεχόντων ύστερα από παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών. Το 64% των καταναλωτών παγκοσμίως χρησιμοποιεί ψηφιακές συσκευές για περισσότερες από τέσσερις ώρες ημερησίως και κύριος υπαίτιος για τα συμπτώματα της οφθαλμικής καταπόνησης είναι η έως και 60% μείωση του ρυθμού βλεφαρίσματος. Ενώ φυσιολογικά βλεφαρίζουμε έως και 16 φορές το λεπτό, κατά τη χρήση ψηφιακών συσκευών ο ρυθμός μειώνεται σε 5-9 βλεφαρίσματα το λεπτό.